Do tej pory zero styczności z tym tytułem, ale brzmi ciekawie i chcę sobie obejrzeć. Pytanie brzmi czy seriale i filmy się uzupełniają, czy to odrębne historie? Na seriale czasu nie mam, a filmy spod tego tytułu chętnie bym obejrzał, tylko czy nie stracę nic z fabuły, nie chcę luk w historii przy oglądaniu.
Człowieku, pełne seriale są dwa (bo trzeci niestety urwano). Pierwszy serial ma ponad 230 odcinków a drugi około 100. Oglądając jakieś skrótowe dwugodzinne filmy można poznać może 10% wszystkich wydarzeń ukazanych w serialach. :)
Wg mnie to lepiej oglądać sobie po jednym odcinku przed spaniem i w ciągu niecałego roku dasz radę że wszystkim. :D
Na seriale nie mam czasu, już się w jednego tasiemca wkręciłem. Mi chodziło czy filmy są oddzielnymi historiami, czy są częścią tych historii z serialu. Czy jest nawiązanie do wątków serialowych, czy są one ominięte. Jeśli to integralna całość to wtedy zrezygnuję.
To są filmy uzupełniające wątki rozpoczęte w serialu. Nie ma sensu ich oglądać bez znajomości serialu, bo nie zrozumiesz o co chodzi i raczej na pewno uznasz je za słabe produkcje.
Roku? Obejrzałem wszystkie SG-1, Atlantis, Universe i filmy oraz extras w 5 miesięcy :D Ale faktycznie trzeba było się nasiedzieć haha.
W jakiej kolejności powinniśmy oglądać Stargate ( Gwiezdne wrota)?
1. Pełnometrażowy film: Stargate - 1994 ( część widzów odrzuca film z kanonu )
2. Serial: Stargate SG-1
3. Pełnometrażowy film: Stargate Ark of Truth
4. Pełnometrażowy film: Stargate Continuum
5. Serial: Stargate Atlantis
6. Serial: Stargate Universe
Film z 1994 r różni się pod paroma względami od tego co pokazują późniejsze seriale i przez wielu fanów jest zwyczajnie pomijany, lub traktowany jako osobna produkcja. Serial Atlantis jest bezpośrednią kontynuacją SG-1 i przewijają się tam gościnnie postaci z tego serialu. Universe to już inna bajka, serial bardzo różni się zarówno wykonaniem i mimo że wg. mnie to był bardzo dobry serial to zakończył się anulacją.
Ostrzeżenie: Pierwszy sezon SG-1 to bardzo słaby materiał, ale warto przemęczyć by poznać postaci i zrozumieć dalsze ich losy.