..., który moim zdaniem strącił "Władcę Pierścieni" z tronu filmów fantasy ostatnich lat!. Miejscami aż za dużo efektów specjalnych, ale ta wada tonie w masie pozytywnych wrażeń - od gry aktorów, poprzez genialną muzykę, mnóstwo humory, po zapierających dech w piersiach widoków.Gorąco polecam!!!!
NO teraz to przesadziles Wladcy Pierscieni nic nie straci z najlepszego filmu fantasy!Nie ma szans.O tym filmie za pare miesiecy ludzie zapomna a Wladca Pierscieni do konca swiata bedzie ogladany i kupowany.Swoja droga film 6/10.Za bardzo komercyjny!!!
mysle ze wladca pierscieni jest mistrzem i bedzie mistrzem tego gatunku natomiast gwiezdny pyl jest bez dwoch zdan na drugiej pozycji pozdro
Ja wolę Stardust od LOTR, ale racja to są trochę inne obrazy których nie powinno się łączyc.
Porównać ten film do LOTR to tak jakby porównać Gwiezdene Wrota do Gwiezdnych Wojen- nie taka skala, nie ten rozach i nie ten reżyser. Stardust to bardzo przyzwoita baśń, którą ogląda się bez chwili znudzenia ale mam nieodparte wrażenie, że gdzieś w tym filmie zgubiono magię Gaimana a sam film, chodz nie przeczę, że dobry, skierowany został raczej do nastolatków w przeciwieństwie do powieści. Czekam na Golden Compass i zobaczymy czy to będą kolejne Opowieśći z Narnii czy coś o poważniejeszym gatunkowo cieżarze tak jak książka.
Ja powiem otwarcie że mnie LOTR nie zachwycił, a raczej dobił. Pierwszą część oglądałem z zaciekawieniem dopiero po połowie, bo wcześniej to się mi dłużyła jak cholera. Druga była wyśmienita i obejrzałem ją nawet trzy razy, ostatnia mnie za to zniechęciła do całości, bo wynudziłem się na niej jak mops. W Stardust tego nie było, choć osobiście twierdzę że nowa ekranizacja Opowieści z Narnii, jest jednak lepsza od Stardust.
Żeby nie było, że na fantasy się nie znam, siedzę w tym od 14 lat głównie RPG podręcznikowe, cRPG (Planescape Tournament rządzi), kolekcja Magic the gathering i wiele innych rzeczy. Jednak jak Kroniki Narnii wchłonołem i przeczytałem całość dwa razy, tak LOTR dotąd mi nie przeszedł. Mimo iż ciekawy, opisy dobijają :/