PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=273934}

Gwiezdny pył

Stardust
2007
7,3 149 tys. ocen
7,3 10 1 148510
6,9 42 krytyków
Gwiezdny pył
powrót do forum filmu Gwiezdny pył

..., który moim zdaniem strącił "Władcę Pierścieni" z tronu filmów fantasy ostatnich lat!. Miejscami aż za dużo efektów specjalnych, ale ta wada tonie w masie pozytywnych wrażeń - od gry aktorów, poprzez genialną muzykę, mnóstwo humory, po zapierających dech w piersiach widoków.Gorąco polecam!!!!

ocenił(a) film na 6
mourningrise

NO teraz to przesadziles Wladcy Pierscieni nic nie straci z najlepszego filmu fantasy!Nie ma szans.O tym filmie za pare miesiecy ludzie zapomna a Wladca Pierscieni do konca swiata bedzie ogladany i kupowany.Swoja droga film 6/10.Za bardzo komercyjny!!!

ocenił(a) film na 7
mourningrise

Fakt, bardzo dobry film, ale z tym porównaniem to trochę się zagalopowałeś.

ocenił(a) film na 8
mourningrise

mysle ze wladca pierscieni jest mistrzem i bedzie mistrzem tego gatunku natomiast gwiezdny pyl jest bez dwoch zdan na drugiej pozycji pozdro

ocenił(a) film na 5
mourningrise

Nie porownuj tego filmu do LOTR'a bo to sie mija z celem

ocenił(a) film na 10

Ja wolę Stardust od LOTR, ale racja to są trochę inne obrazy których nie powinno się łączyc.

ocenił(a) film na 8
mourningrise

Porównać ten film do LOTR to tak jakby porównać Gwiezdene Wrota do Gwiezdnych Wojen- nie taka skala, nie ten rozach i nie ten reżyser. Stardust to bardzo przyzwoita baśń, którą ogląda się bez chwili znudzenia ale mam nieodparte wrażenie, że gdzieś w tym filmie zgubiono magię Gaimana a sam film, chodz nie przeczę, że dobry, skierowany został raczej do nastolatków w przeciwieństwie do powieści. Czekam na Golden Compass i zobaczymy czy to będą kolejne Opowieśći z Narnii czy coś o poważniejeszym gatunkowo cieżarze tak jak książka.

ocenił(a) film na 10
ogr_2

Ja powiem otwarcie że mnie LOTR nie zachwycił, a raczej dobił. Pierwszą część oglądałem z zaciekawieniem dopiero po połowie, bo wcześniej to się mi dłużyła jak cholera. Druga była wyśmienita i obejrzałem ją nawet trzy razy, ostatnia mnie za to zniechęciła do całości, bo wynudziłem się na niej jak mops. W Stardust tego nie było, choć osobiście twierdzę że nowa ekranizacja Opowieści z Narnii, jest jednak lepsza od Stardust.

Żeby nie było, że na fantasy się nie znam, siedzę w tym od 14 lat głównie RPG podręcznikowe, cRPG (Planescape Tournament rządzi), kolekcja Magic the gathering i wiele innych rzeczy. Jednak jak Kroniki Narnii wchłonołem i przeczytałem całość dwa razy, tak LOTR dotąd mi nie przeszedł. Mimo iż ciekawy, opisy dobijają :/

mourningrise

Według mnie to bardzo dobry film i co ważne mnóstwo dobrych aktorów (dużo Brytyjskich!). Zakończenie może za bardzo sielankowe, ale to w końcu baśń fantasy..