Nie wiem czy bylo to poruszane wczesniej, bo nie chce mi sie przegladac ponad 400 tematow.. Kiedys ogladalem ten film i bardzo mi sie podobal. Po wielu miesiacach powrocilem do niego i zobaczylem cos czego wczesniej nie widzialem :)
Chodzi mi o scene kiedy Tristian pod koniec filmu trzyma kamien, ktory przemienia sie w rubin (czy cos takiego) a za nim stoja duchy. Potem jest pokazane jak te duszki zmieniaja sie w male "kropki" i ulatuja do gory ale jedna (trzecia od lewej) leci w dol. Trzeci od lewej byl Secundus, wiec chyba on polecial do piekla :)
Faktycznie włączyłam specjalnie,aby to zobaczyc ,trzecia kropka staje się czerwona i leci w dół , a inne są białe i lecą w górę .
To tylko moje odczucia ;) Według mnie to właśnie Septimus był najciekawszą postacią w filmie- bezwzględny książę, który zrobi wszystko aby zdobyć władzę. Do samego końca liczyłam na to, że to on zgarnie rubin i zostanie królem.
Z racji wielkiej sympatii do postaci i aktora jestem w stanie wszystko wybaczyć :)
Przede wszystkim brawo za spostrzegawczość, sam dopiero teraz zauważyłem. Co do piekła to żaden z braci tam nie poszedł. Podejrzewam że zostało zrobione po to by wzbudzić ciekawość, zachęcić do szukania odpowiedzi w książce bądź też taki ot sobie psikus grafika :-). Zabijanie braci w walce o tron było niepisanym obyczajem. Sam król, na łożu śmierci był zdziwiony że jeszcze tylu synów mu zostało, ale żadnemu nic nie mówił czy też sugerował. Zachęcam do sięgnięcia po książkę :-)