[SPOILER]
Mam prośbę do osób które przeczytały książkę. Dużo pisze się, że zakończenia w filmie i książce się różnią. Czy mógłby mi ktoś opisać dokładniej zakończenie książki?
Na wiki czytałem streszczenie fabuły i nie widzę różnicy... Ale tyle osób pisało, że jest, więc jestem ciekaw.
[/SPOILER]
Z tego co pamiętam w filmie Tristian pokonuje wiedźmy i wraca z Gwiazda do Cytadeli Burz gdzie zasiada na tronie. Później razem z gwiazda używa świecy by przenieść się do jej domu na niebie.
W książce Tristian nie zabija żadnej wiedźmy gdyż one nigdy nie zdołały schwytać Gwiazdy. Po tym jak brudaska Sal zabiera ich do Muru uwalnia Tristiana, który idzie odwiedzić Vitorię. Ta mówi mu, że zakochała się w Panu Poniedziałku ale że wyjdzie za niego jeśli jeszcze tego chce. Tristian jednak mówi jej by była szczęśliwa i żeby wyszła za Poniedziałka. Następnie wraca do Gwiazdy i oboje odkrywają uczucia jakimi siebie nawzajem darzą. Wtedy niewolnica Brudaski Sal, Una, matka Tristiana uwalnia się. Miała bowiem być na jej usługach tak długo aż nadejdzie tydzień w którym spadnie gwiazda a dwa Poniedziałki połączą się (ślub Vicotrii). Brudaska musi ją wypuścić i zapłacić za lata pracy bo inaczej straciłaby moc. Po uwolnieniu, Una idzie do Tristiana i mówi by poprosił Gwiazdę o ten klejnot. Tłumaczy mu też, że jest teraz władcą i ma wiele obowiązków oraz, że natychmiast muszą wracać do Cytadeli. Tristian jednak nie chce i idzie wykłócać sie z matka a Gwiazda zostaje sama. Wtedy zjawia się jedna z wiedźm, które poluje na jej serce i pyta sie Gwiazdy czemu już nie potrafi wyczuć jej serca. Gwiazda mówi jej, że zakochała się w Tristianie. Ponieważ Yvaine się zakochała (oddała swoje serce) to serce nie należy już do niej i wiedźma nie może jej go zabrać. Postanawia więc odejść do domu. Potem Gwiazda razem z Tristianem podróżują przez kilka lat po krainie czarów a Una rządzi Cytadela. W końcu wracają Do Cytadeli objąć władzę. Po latach rządów, Tristian starzeje się i umiera. Gwiazda jest jednak nieśmiertelna, zostaje więc sama na cytadeli i przejmuje władzę. Co noc wchodzi na najwyższa wieżę i z utęsknieniem spogląda w niebo.
Wybacz, że tak nie składnie ale sam średnio pamiętam treść. Generalnie książka nie jest tak dynamiczna jak film np. wątek na statku jest bardzo rozwinięty w filmie w książce praktycznie nie istnieje.
Dziękuję serdecznie za tak wyczerpującą odpowiedź. Lepszej odpowiedzi bym sobie nie wymarzył:-)
całkiem co innego niż w filmie który właśnie skończyłem, a szkoda, bo to co w ksiązce wydaje się być ciekawsze :)
Warto wspomnieć, że powstało kolejne wydanie książki, w którym Gaiman zawarł inną (filmową) wersję.