PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=273934}

Gwiezdny pył

Stardust
2007
7,3 149 tys. ocen
7,3 10 1 148512
6,9 42 krytyków
Gwiezdny pył
powrót do forum filmu Gwiezdny pył

Czy ktoś wie może kim jest Lamia? Bo o ile dobrze pamiętam, to postać o tym imieniu występowała wprawdzie w książce Gaimana, ale w "Nigdziebądź", a nie "Gwiezdnym pyle".

piyoko

Lamia to czarownica. I jak najbardziej występowała w książce.

Atra

tia? A gdzie było niby jej imię??? To były czarownice Lilim, ja tam rzadnej Lamii nie widziałam.Laska w czerwieni, czarownica, ktora chciała serca Gwiazdy nie nazywała się Lamia, ale chyba o nią tu chodzi. Jak zawsze w adaptacjach tu też są pominięcia i pomyłki.ehh

themoose

Zostań scenarzystą i sprawdzimy czy będziesz wiernie trzymała się książki. Sama powiedziałaś, że w ŻADNEJ adaptacji nie ma idealnego odwzorowania powieści.

themoose

Nie będę sie kłócić, i "Gwiezdny pył" i "Nigdziebądź" czytała na tyle dawno że mogłam te panie pomylić.
(najwyższa pora sobie odświeżyć... )

piyoko

Lamia była w Seksmisji

[za krótki][za krótki]

użytkownik usunięty
piyoko

Lamia jest bohaterką "Nigdziebądź", chciała pochłonąć ciepło/życie Richarda. Zgadza się to z jej mitologiczną proweniencją: grecka Lamia była zmorą młodych mam, wysysającą oddech niemowlętom - być może w ten sposób starożytni tłumaczyli śmierć dziecka z powodu bezdechu? Na swoje potrzeby konsumpcyjne potrafiła przybierać postać pięknej kobiety, która uwodziła młodych mężczyzn, a następnie ich pożerała (ach, pomysleć tylko, jak straszny los spotkałby Richarda, gdyby nie markiz!). "Gwiezdnego pyłu" nie czytałam, ale postaram się nadrobić zaległości przed premierą filmu. Pozdrawiam fanów Gaimana!

ocenił(a) film na 8

ah, oh, Markiz! jak skonczyło by sie "Nigdziebadz" gdyby nie Markiz!
zgadzam sie, Lamia byla bodajze z "Niebieskich" czy jakostak i chciala wchlonac cieplo Rocharda. bron boze nie wystepowala w "Gwiezdnym Pyle"