PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=273934}

Gwiezdny pył

Stardust
2007
7,3 149 tys. ocen
7,3 10 1 148512
6,9 42 krytyków
Gwiezdny pył
powrót do forum filmu Gwiezdny pył

Po krótkim zastanowieniu stwierdzam, że zobaczyłem jeden najpiękniejszych filmów w swoim życiu, a uwierzcie, że jest ich "kilka". Kilka powodów dla których ten film mnie ujął:
- przekonywujące aktorstwo:
* powalający na kolana (ze śmiechu) R.De Niro, mimo jedynie epizodu
* kapitalna M.Pfeiffer (trafny dobór aktorki)
* Claire Danes (nie zauważyłem wcześniej, że jest taka ładna)
* Ian McKellen jako narrator bardzo udanie
* Charlie Cox (całkiem nieźle jak na żółtodzioba w takim towarzystwie)
- scenariusz, ciekawa wciągająca historia: miłości, przygody, zła, magii
- b.dobra muzyka nieznanego bliżej kompozytora Ilan'a Eshkeri
- bajeczne zdjęcia
- przede wszystkim film nie nudzi, bo ma w sobie czar, klimat, wspaniale się bawiłem

Dwa małe minusy?
- film ciut za długi, 10 minut można było przyciąć
- Take That na końcu? Troche nie w smak :/

Rzadko daję 10, ale tutaj nie miałem wątpliwości! :)
10/10

ocenił(a) film na 10
Robson_77

W pełni się zgadzam. Film - po prostu rewelacja. Uwielbiam filmy fantasy, ale zazwyczaj jest tak, że każdy zawodzi me oczekiwania. Ale zdecydowanie nie ten. Fabuła jest świetna. Nie przynudza, bardzo ciekawa, żadnego kopiowania z innych filmów typu "Władca Pierścieni", czy "Harry Potter". Gra aktorska też ekstra. Przed obejrzeniem myślałam, że Pfeiffer i De Niro jakoś mi tu nie pasują, ale się pomyliłam. Są świetni i udowadniają, że dają radę sprostać każdemu gatunkowi. Dalej, Claire Danes. Baardzo dawno jej nie widziałam w żadnej produkcji. Chyba ostatnio jako Julię (czyli b. dawno). Także świetna gra. No i Charlie Cox. To jego pierwsza poważna rola, a jak mu się udało zagrać. Chłopak ma talent. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcza ta muzyka, oprawa, kostiumy, efekty... i ta cała magia... Ehh, po prostu 10/10

ocenił(a) film na 9
Robson_77

Popieram, Rewelacja 9/10
Zdecydowanie nie za dlugi

ocenił(a) film na 7
Robson_77

Co do minusow... TOTALNIE SIE NIE ZGADZAM!! za długi?? Ja sie modle zeby zrobili z tego serial!!!! Chciałbym czuć klimat tego filmu co tydzień np. w piątek!! proponuje jakieś 30 odcinków :) A co do końcowej piosenki.. nawet nie wiedziałem że to Take That i wolny od złych skojarzeń stwierdziłem że pasuje i że jest bardzo fajna... Dla mnie najlepszy film od wielu lat (choć nie rozbija jakoś niemożliwie innych dobrych) dla mnie z całą pewnością 10/10!! Każdemu polecam!!

ocenił(a) film na 9
Aldebar

Niektórych rzeczy nie powinno się na siłe robić;)

Przykład... Hm... już niedługo wychodzi, aż 4 część piły, a w sumie tylko pierwsza miała ten "klimat".

ocenił(a) film na 10
Robson_77

Moim zdaniem jeden z najlepszych filmów tego roku. W ciekawy sposób ukazuje wątek miłosny (gwiazda-człowiek). Jest może trochę przewidywalny,ale jak to baśnie happy end :). Jedynie nie daje mi spokoju syn Tristana, który jest w obsadzie a w filmie go nie widziałem ( film oglądałem 2 razy :D). Moglibyście wskazać scenę, w której występuje.

papkin_2

właśnie film obejrzałam i nie ma syna Tristana pokazanego... jest koronacja a potem cień Tristana i Yvaine w oknie...

ocenił(a) film na 10
Robson_77

Wiedziałam,wiedziałam,że to będzie boski film :). Sam tytuł jest magiczny,film jest na prawdę genialny, nie za długi nie za kródki taki w sam raz. Sprytne powiazanie wątków : poszukiwanie gwiazdy, miłość, sceny humorystyczne z De Niro xD po prostu bajka! No i ten Charlie Cox :D :D :D boski, taki przystojny.... eh i właśnie takie filmy kocham najbardziej, pełne magii, z innego świata, w pięknej scenerii górskiej.
10/10 :D

A śliczna piosenka Take That "Rule The World" właśnie pasuje tutaj jak ulał. :)

ocenił(a) film na 9
Robson_77

Właśnie fajne te TT na końcu :)))) Chociaż na codzień nie słucham tego typu muzyki:)

Nie przepadam za tego typu filmami, ale ten obejrzałem z przyjemnością. Jak dla mnie rewelacja 9/10 i pozdrawiam,

elo

Robson_77

I ja rowniez zlego slowa nie moge powiedziec o tym filmie! Przepiekny, strasznie mi sie podobal, obejrzalem go bez zadnych przerw ani ziewania, co ostatnio przy filmach, ktore ogladam jest czestym nawykiem. Swietny pomysl, super fabula - cos nowego, a nie zadne powielanie innych produkcji. Dwoch super aktorow zagralo (Robert i Michelle), a do tego jeszcze Claire, ktora zaskoczyla mnie swoja uroda (nie znalem/nie kojarzylem tej aktorki)
Wielu filmom wystawiam 10/10, ale jest to takie ocenianie "na odwal sie", jak mi sie film podoba to z rozpedu 10, jak kiepski to 1. W tym przypadku jednak bardzo mi sie podoba i 10/10 nie jest ani troche naciagane

ocenił(a) film na 7
Robson_77

tak dla ciekawości.Film jest na podstawie książki.