PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=273934}

Gwiezdny pył

Stardust
2007
7,3 149 tys. ocen
7,3 10 1 148510
6,9 42 krytyków
Gwiezdny pył
powrót do forum filmu Gwiezdny pył

Film polecam jak najbardziej ? piękna baśń. Sto razy lepsza niż cała saga o piratach z Karaibów ? podobna konwencja ale jak pięknie zagrana i dobrze nakręcona. Wątkiu komediowe i te poważniejsze łączą się nadzwyczaj dobrze, aktorzy świetnie dobrani ? Clarie, Pfeiffer, DeNiro.
Dawno nie mieliśmy tak dobrze zekranizowanej bajki.

Nachtjager

Zgoda co do oceny, ale książkowy Gwiezdny Pył to nie jest bajka, wręcz przeciwnie. Dość poważna książka. I świetna, swoją drogą. Film dość znacząco się od niej różni i mimo, że zwykle mi to przeszkadza, to scenariusz jest perfekcyjny. Zresztą fabuła książki tak samo.
Tylko jedno zastrzeżenie - skąd na koronacji Tristana wzięła się Victoria i ten jej fircyk? Przecież oni nie byli z tego świata.

ocenił(a) film na 10
Laertes

Słuszna uwaga co do tych postaci - książkę na pewno przeczytam bo film mnie urzekł.

ocenił(a) film na 10
Nachtjager

Chciał bym jeszcze dodac że muzyka była fantastyczna.

Nachtjager

Mnie się szalenie podobała piosenka na napisach końcowych. Wie ktoś co to było?

Laertes

Być może chodzi o piosenkę Take That"Rule the world"

Lilithy

Istotnie, chodzi o "Rule The World" Take That. Premiera singla już za parę dni, gdyby ktoś chciał kupić.

dd2701

Piosenka "Rule the World" ma podobno spore szanse na Oscara w przyszłorocznej ceremonii rozdania nagród. Teledysk: http://pl.youtube.com/watch?v=VW0HouUCZHg Więcej informacji na www.take-that.pl

ocenił(a) film na 8
Laertes

Jeśli chodzi o Victorię, jak by Ci to wytłumaczyć... Jest coś takiego jak "zaproszenie na ślub". Ludzie dają to swoim znajomym i przyjaciołom i to powoduje, że zaproszeni udają się na taki ślub. OK, to oczywiście ironia z mojej strony, ale postacie z "naszego" świata nie ginęły od przejścia przez mur, a Strażnik już miał gdzieś tkwienie przy murze, toteż nic dziwnego w tym nie ma, że oboje na ślub dotarli.

Gabbriel

Eee... ale to nie był ślub, tylko koronacja? :>

ocenił(a) film na 8
Laertes

Ups! Rzeczywiście - ale obsuwa z mojej strony!!!! :-D No ale nieważne, tok rozumowania przy koronacji może być ten sam :-)