Witam. Jeśli ktoś się orientuje, szukam właśnie książek czy filmów podobnych do Gwiezdnego Pyłu - dużo akcji, fantasy ale też z odrobiną miłości. Jako przykład dam tutaj ten film, może jeszcze w małym stopniu nową część Opowieści Z Narnii. Jeśli ktoś zna jakieś fajne tytuły - proszę pisać!
Nic podobnego i jeszcze dobrego nie znam. Ale może będzie trochę odpowiedzią, że na identyczny klimat oglądam sobie Labirynt Zrobiony przez Lucas'a i Henson'a, choć to jednak trochę inne cuś. Może jeszcze Hook Spielberg'a gdzieś "krąży po okolicy" ;-)
Nie zauważyłem, że książek też. No jeśli tak to polecam ogólnie Ursulę K. Le Guin z Ziemiomorzem na czele.
Przede wszystkim polecam
"Trylogię Czarnego Maga:
tom 1: Gildia Magów
tom 2: Nowicjuszka
tom 3: Wielki Mistrz"
autorstwa Trudi Canavan
książki po prostu nie z tej ziemi!!!!! Masakra już dawno nie czytałam nic tak zarąbistego!!!! Ciągle do nich wracam i nie mogę się nimi nacieszyć ;)
Boskie fantasy po prostu, a co do miłości.... skończyło się tym, że się poryczałam jak czytałam (i to samo jest za każdym razem) tak mnie ujęło za serce ;)
Musze sobie przeczytać skoro tak polecasz :)
Dla mnie najlepsze fantasy jakie do tej pory czytałam to była trylogia "Królewski Skrytobójca' Robin Hobb, też bardzo polecam!!!!! Mam podobne odczucia jak Ty do "Czarnego Maga' :)
A co do filmu...Przyjemnie się golądało, powiedziałabym, że dobry, może nawet trochę więcej niż dobry, ale nie rewelacyjny, jak dla mnie :)
Nie wiem czy widziałaś klasyki ,,Willow'' i ,,Narzeczony księżniczki''. Jeśli nie to polecam. Może jeszcze ,,Ostatni smok'', ale tam chyba romantyzmu było mniej.
Raczej cienizna... tak język jak i sama fabuła, ale do młodszych dziewczyn może to trafiać.
"Ciemny Kryształ". Wzruszający.
Nie wiem, czy w pełni mieści się w Twoich wymaganiach, ale poleciłabym też "Sleepy Hollow" - romantyzmu od huhu - cały klimat - od wzruszeń miłości po grozę...
Z literaturą fantasy jestem na bakier. No, taką pół na pół, bez smoków ale w baśniowym świecie jest "Królowa Zimy" Joan Vinge.
A na deser "Mistrz i Małgorzata" :)
Fajne tytuły książek fantasy z odrobiną romantyzmu...
Aktualnie żrem "Ostatnią z Dzikich" Trudi Canavan i myślę, że będzie odpowiadała twoim oczekiwaniom (Zakazana miłość i takie tam). choć akcji trochę brak, przynajmniej dla mnie.
Polecam Intruza, autorstwa Stephanie Meyer.Jest naprawdę świetny. Z
początku nie przemawiał do mnie za bardzo, ale pozniej się wciągnęłam i
przeczytałam go jednym tchem. Na końcu uroniła mi się łezka, ale to już
pomińmy... xD
Następną książką jest Zmierzch, tej samej autorki. Cała saga jest
świetna. Nie wiem dlaczego nikt tutaj jeszcze nie wspomniał o zmierzchu
xD Romantyzmu masz tam od groma...
Aktualnie czytam Wojnę Czarownic Maite Carranza. Wciąga od samego
początku. Jest poprostu genialna. 1 część-Klan Wilczycy już
przeczytałam. W sumie nie ma tam żadnego wątku miłosnego, ale jest
naprawdę ciekawa. Natomiast 2 cz-Lodową Pustynię kończę. Jest...
zagadkowa xD zżera mnie ciekawość co będzie dalej, gdyż zostało mi juś
tylko 40 stron... a akcja coraz bardziej emocjonująca. Co do 3 części
się nie wypowiem, bo nawet recenzji nie przeczytałam, ale myślęże będzie
tak samo faajna xD
Zgadzam się co do poprzednich wypowiedzi związanych z gildią magów.
Naprawdę warto przeczytać.
zgadzam się:) "wojna czarownic" świetna, tylko czekać ąz wezmie się za to jakis kiepski rezyser i zrobi tej wspaniałej historii to co zrobiono "zmierzchowi";/, ale wracając do książek to dziwie sie że nikt nie podał klasyki Tolkiena, nie tylko trylogię "władcy pierscienia", ale "hobbita", "silmarilion", "dzieci hurina" pełne sa opowieści o romantycznej miłości:0 gorąco polecam!
Święta racja. Zwłaszcza w "Silmarillionie" i "Niedokończonych ..." jest tego trochę z fantastyczną opowieścią o Berenie i Luthien na czele.
jeżeli chodzi o książkę "gwiezdny pył" to mnie trochę rozczarował, czemu bo za krótki, a ja uwielbiam grube ksiązki, tak samo jak "opowieści z Narnii", które dla mnie są tylko opowiadaniem dla dzieci, pomysł ogólnie fajny ale słabe wykonanie, takie banalne, za to film... ktos odwalił tu kawał dobrej roboty, to jest wyjatek kiedy film okazał sie lepszy od książki!
Ja mam coś w sam raz w tych klimatach. "Królowa lata" Melissy Marr. To
książka fantasy przepełniona magią, a i wątek miłosny jest bardzo widoczny.
Mroczne Materie! Trylogia z części: Złoty kompas, Magiczny nóż, Bursztynowa luneta. Autor Philip Pullman, najlepsza trylogia fantasy jaką czytałam! Lepsza nawet niż Pył,
a czemu z filmów tak mało podaliście?? Mi się przypomina tylko jeden film na taki temat a mianowicie "Zaklęta w sokoła". Kiedyś go widziałem i nawet mi się spodobał.
może przede wszystkim wiedżmin?dobre bo polskie oczywiście nie mówie tu o filmie,wiedżmin który stoi murem za yennyfer,pare konkretnych opowiadań i cała reszta po całości,zjada na śniadanie całą reszte,wedlug mnie oczywiście
No i masz tobie! Siwy_20 i gruja mnie uprzedzili. A właśnie miałem polecić Sapkowskiego cykl o Wiedźminie i "Zaklętą w sokoła"
"Ladyhawk" to w ogóle imho romans zamknięty w ramy fantasy. Ale skoro to już było, to polecę "Sagę o zbóju Twardokęsku" Anny Brzezińskiej. Dla mnie bomba!
A w ogóle jak to miło trafić na FW na wątek gdzie się nie gryzą, nie przekrzykująi nie obrzucają czasem bardzo niewybrednymi inwektywami. Pozdrawiam Was wszystkich!
Jeśli chodzi o książki to polecam Świat Dysku Pratchetta. Tylko ostrzegam - to uzależnia, a książek jest ponad 40, więc jeśli już się zacznie, nie sposób sięoderwać. Najlepsze jest jednak to, że można zacząć od dowolnej części, a i tak się w miarę wszystko rozumie :) Ja zaczęłam od "Łups!", która jest jedną z ostatnich książek i nie miałam problemów z kojarzeniem faktów. Na dodatek wciągnęło mnie na amen. Dawno nie znalazłam w żadnej książce takiej dawki dobrego humoru. Polecam. Aha na podstawie jego książek jest też parę filmów, z czego najlepszym jest "Wiedźmikołaj" :)
A z rodzimej fantastyki to "stary", dobry Pilipiuk, Ewa Białołęcka i niektóre książki Mai Kossakowskiej (Siewca wiatru i Obrońcy królestwa).
Proponuje calą serie" Saga o ludziach lodu" te są już takie bardziej nowoczesne jeśli ktoś lubi "Wilczyca" "Pamiętniki wampirów" w sumie ja naprawde sporo tego czytam i jest co polecić z tej dziedziny "taniec nad przepaścią" "kłamca"
Co do książki polecam serię ,,Dary anioła" , ,,Czerwień rubinu" , ,,klątwa tygrysa" To są chyba najlepsze książki tego rodzaju jakie znam. Co do dary anioła: Zwroty akcji, masa romantyzmu i bardzo oryginalna i fajna historia.
klątwa tygrysa:bardzo fajnie się czyta, także oryginalna historia, i nawet (co mnie zdziwiło) można się było nauczyć jakiegoś zwrotu w hindi xD
Czerwień rubinu:klasyk. Jedna z pierwszych jakie czytałam z tego rodzaju. Wyryła mi taką dziurę w pamięci że nie potrafię jej porównać do niczego (chyba że do dary anioła co było jeszcze lepsze)
Ewentualnie polecam też książkę ,,Olśnienie" fajna historia( często to powtarzam xD ) niespotykane nigdzie indziej akcje i paranormalne zjawiska, noi oczywiście romantyzm :) Taka książeczka na jeden dzień bym powiedziała ;*
Co do filmów: Niestety filmów z tego gatunku nie ogląda, więc nie pomogę. Co innego, jakby chodziło o horror ;*
polecam:
-złodziej pioruna
-morze potworów
-klątwa tytana
-bitwa w labiryncie
-ostatni olimpijczyk
autorstwa ricka riordana
i serię dziedzictwo
-eragon
-najstarszy
-brisingr
-dziedictwo cz.1
-dziedzictwo cz.2
i serię która mnie urzekła
-blask
-hades
-niebo
polecam wszystkie, pierwsza seria jest bardziej o mitologii greckiej w dzisiejszych czasach, druga basniowa smoki itd., trzecia o miłości i aniołach.