Hańba

Skammen
1968
7,9 2,2 tys. ocen
7,9 10 1 2231
7,2 6 krytyków
Hańba
powrót do forum filmu Hańba

No, lecz to wciąż jest Ingmar, wielki myśliciel i psycholog, tutaj jednak nie rozwinął w pełni swojego talentu. Wojenne tło jest chyba zbyt kameralne, Bergman był mistrzem w rozgrzebywaniu cierpień jednostek nadwrażliwych, a tutaj jednak dominuje wątek tułaczki dwojga niedopasowanych bohaterów. Świetni oczywiście aktorzy, nadworne trio szwedzkiego geniusza w osobach Ullman, von Sydowa i posępnego Bjornstranda. Film jest dobry, stanowi ciekawostkę w swoim gatunku jak i filmografii autora, ale na kolana nie powala.

ocenił(a) film na 8
Thommy

A dla mnie to jedna z ciekawszych pozycji w dorobku Bergmana. Doskonałe kino!

ocenił(a) film na 7
owsianka

dla mnie tez
lepszy od siodmej pieczeci
przynjmniej dla mnie
forma i tres bardziej dopasowane
i mniej teatralne

Thommy

Słabszy, słabszy. A myślę, że wpakowano w niego spore pieniądze.
Ale że tło zbyt kameralne? To charakterystyczne dla Bergmana, że historia dzieje się między bardzo ograniczoną ilością bohaterów, nawet wojnę tak pokazał.
Liv świetna, Max też, ale najlepsze i tak były zdjęcia genialnego Nykvista, dzięki niemu ten film nadal wygląda jakby go nakręcono wczoraj. No i to światło!
Niestety, trudno widzowi zaangażować się jakoś w tę historię, już nawet tworzyłam teorie czego metaforą może być wojna itp., ale chyba faktycznie chodziło o wojnę i kilka ocieni hańby człowieka.

dead_bear

Właśnie obejrzałem wywiad z Liv Ullmann - co zaskakujące stwierdziła, że film ten powstał w czasie, kiedy Bergman nie był modny, więc mieli bardzo mały budżet. Powiedziała wręcz, że balansowali na krawędzi. To chyba za sprawą pana Nykvista film sprawia wrażenie, że musiał niemało kosztować.

Drowning_Man

Widać udało im się wtedy coś, co teraz nie udaje się współczesnym polskim reżyserom...

ocenił(a) film na 2
Thommy

Każdemu Mistrzowi zdarzy się wtopa. Antnioni chlapnął „ Zabirskie Point” a Bergman „ Hańbę”. Ale to nic nie znaczy. Nakręcił tyle fenomenalnych obrazów, ze jedno potknięcie nie zmieni jego oceny w oczach potomnych. Teraz już takich nie ma. Szacun.