Hańba

Skammen
1968
7,9 2,2 tys. ocen
7,9 10 1 2231
7,2 6 krytyków
Hańba
powrót do forum filmu Hańba

ale jednak sama forma filmu, przynajmniej jak dla mnie, niezbyt pociągająca, chociaż liv ullman piękna jak nigdy :)

ocenił(a) film na 7
cinephile_blog_pl

Mam podobne odczucia. Ale muszę się jeszcze przegryźć dokładnie przez ten film. Rzeczywiście był trudny w odbiorze i dużo mniej zaciekawiał niż np. Persona czy Jak w zwierciadle. Mimo wszystko, godny.

ocenił(a) film na 6
Gandiusha

I mnie ten film nie zachwycił.Przekaz Bergmana o tym,że człowiek nie broni się przed wojną,że strach i agresja wychodzą na prowadzenie w starciu człowieczeństwa z wojną.Trochę przewrotne,bo wojnę też sami sobie wymyśliliśmy.Smaczku temu filmowi dodaje fakt,że jego premiera odbyła w dniu kiedy wojska Układu Warszawskiego wkroczyły do Czechosłowacji.
Komercyjnie film w Szwecji poległ,zapewne z powodu pogmatwanych wątków pobocznych.Aktorstwo nienaganne,to norma u Bergmana.Film obejrzałem z niejakim mozołem. 6/10

cinephile_blog_pl

Tak rzeczywiście liv ullman piękna jak nigdy. Trzeba powiedzieć że Bergmana angażował urodziwe aktorki, zwróć uwagę jeszcze na aktorkę Gunnel Lindblom w filmie Siódma pieczęć albo Milczenie.