PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=531760}
6,1 9,6 tys. ocen
6,1 10 1 9646
6,3 20 krytyków
Habemus Papam - mamy papieża
powrót do forum filmu Habemus Papam - mamy papieża

tego co się dzieje się za murami Watykanu w czasie konklawe. Film obraża katolików, w ewidentny sposób próbuje ośmieszyć papieża, biskupów przedstawiając ich jako starych skretyniałych dziadków na prochach nieradzących sobie nawet w najprostszych sytuacjach.

Jest to kolejny lewacki, ateistyczny obraz (reżyserem jest Nanni Moretti aktywista PCI - partii komunistycznej) wpisujący się w nagonkę na Kościół Katolicki.

Smutne jest ze w filmie biorą udział Polacy ale po tym co dzieje się w Polsce wcale sie tymu nie dziwię. Niestety wyrazem tego jest twórczość filmowa podążająca za "mainstreamową" myślą. Przykładem jest inny wybitnie kłamliwy antykatolicki film fałszujący historię, - Pokłosie" również ze Stuhrem tym razem młodym w roli głównej.

ocenił(a) film na 7
PrinceCaspian

faktycznie. film byłby dużo lepszy gdyby ubrać bohaterów w pelerynki i dać im jakieś fajne supermoce. co prawda jest to bardzo mainstemowe, no i żaden z superbohaterów nie został (jeszcze) uznany przez kościół za świętego, ale napewno ułatwiło by to biskupom podjęcie słusznej decyzji podczas konklawe, a co za tym idzie poprawiło wiarygodność filmu.

maggotsinside

Film ewidentnie podważa istnienie Boga, dla Chrześcijan jest po prostu bluźnierczy (a co za tym idzie obraża uczucia religijne milionów Polaków łamiąc prawo - art 196 KK). Podobny film na temat Judaizmu czy Islamu rozpętałby burzę, autor byłby zlinczowany, a już na pewno Izrael nie zezwoliłby na puszczanie takiej szmiry propagującej ateizm, obrażającej religię w ich kraju.

I nie chodzi tu o żadne mainstreamowe hokus pokus ale o systemową ideologię ateistyczną, antyreligijną którą siłą nam się pakuje łopatą do głów pod płaszczykiem fałszywie rozumianej tolerancji, poprawności politycznej.

ocenił(a) film na 7
PrinceCaspian

Wypisz swoje problemy na kartce i zrób własny film. Ewentualnie rozbiegnij się i uderz w jakąś ścianę głową. Może pomysły same wypadną z głowy.

ocenił(a) film na 1
jakub_oleg

... albo wypadną ?

ocenił(a) film na 7
tomucho77

tomucho77, wyznaczyłeś sobie misję dodawania swoich pięciu groszy do KAŻDEGO bez wyjątku komentarza i komentarza do komentarza, który nie zgadza się z Twoją zafiksowaną w kierunku: "wszyscy chcą obrazić Kościół Katolicki" ideologią? Ok, napisałeś swojego posta, wyraziłeś swoją opinię, ale bez przesady, nie znalazłem jednego posta bez Twojej odszczekującej odpowiedzi z pięcioma wykrzyknikami na końcu... dżiiiz...

ocenił(a) film na 1
mecallwhy

Skoro nie znalazłeś mojej odszczekującej odpowiedzi z pięcioma wykrzyknikami na końcu to spójrz powyżej !

PrinceCaspian

Widzę że nam się mohair'owy beret trafił na forum!!!! Patrzcie go!!! To już nawet nie można myśleć inaczej niż po katolickiemu!!! Nie można podważać, a wręcz przeczyć istnieniu boga bo takich w dyby należałoby pozakuwać.
A niech sczezną wszelkie tego typu indywidua jak to co ten temat założyło i odmawia prawa do własnych, wolnych od "Loyolistycznej" indoktrynacji poglądów i prawa do głoszenia ich. TAK, TAK!!! Dobry Polak katolik!!! Tfuuuu!

ocenił(a) film na 3
PrinceCaspian

Jesteś człowiekiem słabej wiary... albo wcale nie wierzysz skoro byle film obraża Ciebie czy tam Twoje uczucia religijne :):):)... Ja wierzę w Boga, co nie przeszkadza mi oglądać filmy gdzie w niego nie wierzą, gdzie anioły strzelają z kałachów, gdzie jest Szatan, Spawn i Hellboy... Nawet Biblię Szatana przeczytałem (nie głupia książka) i NIE ZACHWIAŁO TO MOJĄ WIARĄ... A wiesz dlaczego ? Bo ja - w przeciwieństwie do tych co ich uczucia religijne są notorycznie obrażane - WIEM W CO WIERZĘ I DLACZEGO :)

PrinceCaspian

Mamy wolność słowa i dzięki temu każdy mówi co chce, może kręcić filmy jakie chce oraz oglądać filmy jakie chce. Nie żyjemy w państwie katolickim, nasze prawo nie zostało spisane na kartach Pisma Świętego tylko w Konstytucji. Jeśli bardziej podoba Ci się w Izraeu to droga wolna. Wracaj gdy zatęsknisz za wolnością.

ocenił(a) film na 1
PrinceCaspian

Nic dodać, nic ująć popieram w 100% !!! a najgorsze w tym wszystkim jest to że wielu ludziom spodobał się ten zakłamany film :( Ten film jest obelgą skierowaną w stronę instytucji papieskiej ! od kiedy bycie papieżem jest komedią ?

Panie Moretti jest pan cynikiem !!! nakręciłeś pan cyniczny film nieszanujący chrześcijan i instytucji papiestwa !!!

Zagubiony bezimienny papież który w sumie woli być prowadzony przez psychiatrów niż kogoś prowadzić ... ŻENUA !!!

Ten film powinien nazywać się Depresja papieża a nie Habemus papam - mamy papieża !

ocenił(a) film na 3
tomucho77

Raczej ten film jest pro kościelny, przynajmniej ja go tak odebrałem.Pokazana jest tam instytucja kościelna jako zgromadzenie dobrodusznych starców, a jak wiadomo w rzeczywistości jest to banda nierobów i złodzieji, także nie wiem po co się tak unosisz

ocenił(a) film na 1
Detoksynator

Wydawało mi się że w tym "dziele" filmowym większy nacisk położony jest na ośmieszenie instytucji papieskiej niż na przekazanie całemu światu że kardynałowie to nieroby i złodzieje ?

ocenił(a) film na 3
tomucho77

Poczytaj o papieżach i o tym co wyprawiali w średniowieczu to byćmoże zmienisz zdanie na ich temat.Skryte zabójstwa oponentów, orgie z udziałem dzieci, walka o majątki tym się głównie zajmowali.Ta instytucja od początku jest zgniła.W tym filmie słowa o tym nie ma.Kardinale pykają sobie w siatkóweczke, wszystko jest takie miłe.Poczytaj o przeszłości to dowiesz się jaka jest prawda.

ocenił(a) film na 1
Detoksynator

Instytucja papieska zmieniła się od czasów Jana XXIII tak więc nie widzę sensu porównywania jednego z drugim. Ironizowanie z instytucji papieskiej jest również pluciem na pontyfikat bł. Jana Pawła II !

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
Detoksynator

Nie chodzi mi o kasę tylko o podejście do wiernych ! kiedyś papieży noszono w lektykach a teraz jak jest ...

ocenił(a) film na 3
tomucho77

A jak jest teraz? Stado owiec czeka na dym.No prosze ciebie, bo z tego co piszesz wnosze że jesteś kumaty, takze jak jest z tobą,naprawde wierzysz, że papa da ci żywot wieczny?

ocenił(a) film na 1
Detoksynator

Który "papa" ?

tomucho77

Wybaczamy i prosimy o wybaczenie.

ocenił(a) film na 1
mikesz6

Zdrowie nie wybiera !

tomucho77

Nie trzeba jej ośmieszać... sama się ośmiesza poprzez swoich "funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa" @:-)

ocenił(a) film na 8
tomucho77

miłośnik rozebranych dupeczek katolikiem...? nie dziwi, choć to smutne

ocenił(a) film na 1
schschfikation

Operujesz słowami których znaczenia nie znasz !

PrinceCaspian

jakieś kompleksy? Ktoś o trwalej wierze (a i wiedzy), mający poczucie własnej i tego w co wierzy wartości, nie boi się byle filmu, zdania, piosenki....

ocenił(a) film na 7
PrinceCaspian

Cóż za profesjonalna, wyważona, tematyczna recenzja filmu. Widzę, że szczególnie uwzględniłeś scenografię, obraz, muzykę, rolę pierwszo- i drugoplanową...
To jest jakieś nieporozumienie oceniać film po samym tylko wyborze tematu. Za fanatyzm religijny powinno się odcinać i-ten i obcinać język...

PrinceCaspian

Chyba dziś wszyscy krytykujący ten film - spojrzą na niego trochę inaczej...

ocenił(a) film na 1
joasiczka

Tylko że główny bohater (papież) miał problemy z psychiką a nie ze zdrowiem !

ocenił(a) film na 6
PrinceCaspian

czy to nadal jest kłamliwa wizja? :P jak można mieć tak wyprany mózg..

Sir_Pawel

Założyciel tego tematu powinien się leczy na obrazę obrażania uczuć religijnych.!!! Film jak najbardziej pokazuję ludzką naturę człowieka a jak ktoś ma wyprany mózg ideologiami partyjno wyznaniowymi to zakłada takie głupie tematy nie rozumiejąc kompletnie tego filmu.

ocenił(a) film na 4
PrinceCaspian

Wg mnie, wręcz przeciwnie, ten film jest zdecydowanie prokościelny, próbujący ocieplić wizerunek KK i uczłowieczyć w oczach widzów hierarchów kościelnych. Macie rację - film kłamie, w rzeczywistości hierarchowie kościelni są zgoła inni...

ocenił(a) film na 1
kee0311

Prokościelny dobre sobie :( komuniści nie robią prokościelnych filmów ! papież z problemami psychicznymi to jest ta twoja prokościelność ?

ocenił(a) film na 4
tomucho77

Nie wiem, czemu piszesz o tych problemach psychicznych w taki sposób, jakby były ujmą - przecież ma je każdy z nas, w różnym nasileniu. I właśnie dlatego wg mnie film jest prokościelny, że próbuje nadać osobom tak niedostępnym jak papież zwykłe ludzkie cechy, takie jak rozterki psychiczne.

ocenił(a) film na 1
kee0311

Cz zdarzyło się kiedykolwiek w czasach teraźniejszych by papież miał problemy psychiczne ?

ocenił(a) film na 7
tomucho77

Przypomnijcie mi proszę o jakie problemy psychiczne chodziło, bo pamiętam tylko tyle, że urząd go przytłoczył. Jeśli chodziło o coś ściślej zdiagnozowanego to ok, ale jeśli nie, to razi mnie wytykanie zwykłej słabości wobec ogromu odpowiedzialności jako anomalii, z którą papież nie powinien mieć do czynienia.
Abstrahując od tego szczegółu sytuacja jest taka: jako człowiek nienależący do jakiejkolwiek grupy wyznaniowej po obejrzeniu filmu byłem pełen sympatii dla jego bohaterów, a co za tym idzie również dla instytucji, o której niewiele dobrego jestem w stanie powiedzieć, chodźbym nie wiem ile czytał i ilu merytorycznych wypowiedzi nie konfrontował. Teraz wszedłem sobie tutaj, żeby odświeżyć to przyjemne wrażenie i trafiłem na zimny i wrogi mur katolickiej partyzantki i nie rozumiem czemu ma to służyć.

ocenił(a) film na 1
Pudelmylove

Bycie zagubionym bezimiennym kardynało-papieżem który u schyłku życia nie wie czego chce (czy być kardynałem, papieżem lub malarzem przesiadującym całe dnie w kawiarniach pijąc drinki i kawę), który w sumie woli być prowadzony przez psychiatrów i psychologów niż kogoś prowadzić ! czy to nie są problemy psychiczne ?

ocenił(a) film na 7
tomucho77

stary właśnie o tym jest ten film. to są zwyczajne ludzkie rozterki. ja i ty takich nie mamy bo nigdy nikt nas nie wybrał na papieża. Wszyscy kandydaci mieli na to równie małą ochotę i że nie jest tak chociażby w tym momencie w Watykanie, że chcą być jak najbliżej papieża byle nie na jego stołku, możemy się tylko domyślać.

ocenił(a) film na 1
Pudelmylove

Ludzkie rozterki to morze mieć ksiądz lub kleryk a nie kardynał który ma 70 lat. Nie wiem czy się orientujesz ale do kardynała dochodzi się długą drogą poprzez zwykłego księdza, potem przez biskupa pomocniczego, biskupa i arcybiskupa. Przez tyle "schodków" ten kadynało-papież powinien się zorientować że nie tędy droga ...

ocenił(a) film na 7
tomucho77

Czyli jednak masz go za cyborga.

ocenił(a) film na 1
Pudelmylove

Dobrze to ująłeś :) papież powinien być cyborgiem by przeciwstawić się złu które go zewsząd otacza !

ocenił(a) film na 3
tomucho77

Ja jestem katolikiem, ale nic złego w tym filmie nie widziałem i w żadnym wypadku mnie nie obraża jako katolika. Widziałem człowieka, który przeżywa trudności, rozterki, przygniecionego przez obowiązki, które nie jest pewien czy wykona dobrze. Raczej widziałbym w tym filmie pozytywne ukazanie Kościoła i Papieża. Autorzy pokazali, że Papież to tylko zwykły człowiek, nie jest superbohaterem, który zjednoczy i uratuje Świat.
Uważasz, że Papież nie ma takich rozterek w rzeczywistości? Jak pokazały ostatnie wydarzenia ma. Papież to nie człowiek? Nie je, nie pierdzi, nie sika, nie przeklina? Nie przypinaj katolikom łatki konserwatywnych oszołomów, jak muzułmanie.
Poza tym zwróć uwagę, że w filmie nie ma wśród kardynałów nawet 1 czarnego charakteru, wszyscy z nich to sympatyczni staruszkowie, martwiący się o Papieża i dobrze mu życzący. Myślisz, że rzeczywiście tak jest w Watykanie? Nie wiem tego, ale jestem przekonany, że tak nie jest.
Natomiast zgodzę się z tym, że taki film o muzułmanach lub Żydach (tych konserwatywnych) by nie przeszedł w Świecie. Jednak ja stawiam naszą religię o stopień wyżej w ewolucji niż muzułmanów (600 lat starsze jest chrześcijaństwo od islamu), więc proszę, nie róbmy z Papieża osoby nadprzyrodzonej. To po prostu człowiek i jak każdy z nas ma wady, zalety, rozterki, problemy psychiczne.
PS: a ogólnie film mi się nie podobał zbytnio, ale to nie kwestia wiary, "bluźnierstwa", itd. Max 4/10.

ocenił(a) film na 1
Brooklyn81

Zależy jakim jesteś katolikiem ? Tusk i Komorowski też są katolikami :(

tomucho77

Rydzyk podobno też...:)

ocenił(a) film na 1
nuanda029

Ojciec Profesor Tadeusz Rydzyk ! ateisto/ko.

ocenił(a) film na 9
tomucho77

łał jaki prawdziwy patriota, ja tylko patriota.. czyli zdrajca

ocenił(a) film na 1
fari

Nie szczekaj tylko przedstaw dowody na swoje pomówienia ?

ocenił(a) film na 9
tomucho77

jadem plujesz, abys sam sie nim nie zatrul

ocenił(a) film na 1
fari

To są twoje argumenty ?

tomucho77

Moim ojcem kapłan Rydzyk nie jest, jeśli Twoim jest, to go tak tytułuj do woli...
A propos tytułowania: po moim nieco złośliwym komentarzu i opinii o Rydzyku od razu zaklasyfikowałeś mnie jako ateistę... Rozumiem, że gdybym nie lubił osobiście niejakiego Biedronia to byłbym homofobem... Nie żebym się jakoś przejął Twoim tekstem, nie uważam się za ateistę ale też nie traktuje tego określenia tak pejoratywnie jak Ty, po prostu śmieszy mnie łatwość z jaką obrzucasz obcych sobie ludzi etykietami odnośnie tak intymnej sprawy jak wiara...
Podobno lubisz argumenty to zarzuć mi kilka, na bazie których jestem ateistą jak raczyłeś napisać.
Może się czegoś o sobie dowiem:)

ocenił(a) film na 1
nuanda029

Wiesz co oznacza ojciec w religii katolickiej ?

Poczytaj i dopiero wypowiadaj się !

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ojciec_(ksi%C4%85dz)

A ty jak Go tytułujesz ? no pojedź po nim ulżyj sobie ?

tomucho77

Skoro pytasz: ja go nie tytułuje w ogóle, uważam, że ten człowiek nie zasługuje na żadne tytuły. Mam prawo do takiej opinii tak jak Ty masz prawo tytułować go ojciec profesor, czy wasza wysokość, proszę bardzo ale pozwolisz, że ja pozostanę przy jego nazwisku. Ta moja opinia wynika z publicznej działalności Rydzyka i jego publicznych wypowiedzi dyskredytujących go w moich oczach jako pasterza, ojca i wszelkich innych tytułów.
Wciąż natomiast nie wiem czym dokładnie, pisząc jedno zdanie o Rydzyku zasłużyłem na to baaaaaardzo brzydkie miano ateisty...? Nie znasz mnie i po jednym, krótkim moim zdaniu, w którym nie było ani słowa o mojej wierze nazywasz mnie ateistą... Możesz mi to wytłumaczyć, niekoniecznie linkiem z wikipedii, podaj jakieś argumenty na których tą opinie o mnie oparłeś...