PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6009}
6,8 35 tys. ocen
6,8 10 1 35329
7,4 45 krytyków

Halloween
powrót do forum filmu Halloween

Skąd Laurie wie, że to jej brat jest mordercą? I skąd wiemy, że zamordował jej siostrę?
Oglądałam w kawałkach i jakoś tego nie wychwyciłam. Ściągnęła mu maskę, tak? Ale nie było
tam żadnego wyraźnego tekstu "to mój brat" czy coś takiego, a jednak cały czas się o tym mówi.
Tak samo jak z tą 17-letnią zamordowaną siostrą. Ona zginęła po czy przed pierwszym atakiem
na Laurie? Z góry dzięki za odp.

googaify

a może tą zamordowaną siostrą była jedna z tych dwóch zamordowanych w pierwszej części?

I jeszcze jedno pytanie, dlaczego Laurie i Michael mają inne nazwiska? I czemu on w ogóle to robi?

dżizas, oglądałam raz dawno temu i jak widać bardzo nieuważnie.

googaify

Spróbuje odpowiedzieć SPOILERY;

"Skąd Laurie wie, że to jej brat jest mordercą?"

Ona o tym w tej części jeszcze nie wie, dowiaduje się dopiero w części drugiej.

"I skąd wiemy, że zamordował jej siostrę?"

Z pierwszej sceny filmu gdy akcja rozgrywa się w 1963 roku i Michael zabija swoją starszą siostrę Judith, a potem znajdują go rodzice przed domem ze zakrwawionym nożem

"a może tą zamordowaną siostrą była jedna z tych dwóch zamordowanych w pierwszej części?"

Nie te dwie to były przyjaciółki Laurie, ta pierwsza zabita w aucie była córką szeryfa co szukał Michaela z doktorem Loomisem.

"I jeszcze jedno pytanie, dlaczego Laurie i Michael mają inne nazwiska?"

Gdy Michael w 1963 roku zabił Judith i trafił do szpitala, rodzice oddali Laurie do adopcji, ona przez te wszystkie lata była wychowywana przez rodzinę zastępczą.

"I czemu on w ogóle to robi?"

To nie jest wyjaśnione w tym filmie, tylko w części 6 serii.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało odpowiem na każde :)

Moskwa_141

dzięki wielkie za rozjaśnienie mi sytuacji :)

"Z pierwszej sceny filmu gdy akcja rozgrywa się w 1963 roku i Michael zabija swoją starszą siostrę Judith, a potem znajdują go rodzice przed domem ze zakrwawionym nożem"

tak, teraz mi się ta cena przypomniała, ale myślałam, że on to zrobił "niechcący", tzn jako mały chłopczyk sam nie wiedział co robi i że może tym kogoś tak zranić. cóż, takie wypadki się na świecie zdarzają

a wiesz dlaczego oddali Laurie do adopcji?

I skąd policja wiedziała, że to Michael jest mordercą? Nie zostawiał chyba nigdzie śladów, a widzieć go też nie można było przez maskę...?

googaify

nie wiem czy to co napisze będzie logiczne ale spróbuje :) SPOILERY;

"tak, teraz mi się ta cena przypomniała, ale myślałam, że on to zrobił "niechcący", tzn jako mały chłopczyk sam nie wiedział co robi i że może tym kogoś tak zranić. cóż, takie wypadki się na świecie zdarzają"

Pomijając wątki o "Klątwie ciernia" z części 6, po obejrzeniu części 1 uznałem że Michael już jako 6letni chłopiec działał z pełną świadomością swoich czynów. Morderstwo Judith było brutalne i takie jakby zaplanowane, przecież on zaczekał aż chłopak opuści dom wtedy zabił Judith. Poza tym warto przypomnieć słowa doktora Loomisa „Stanął przede mną sześcioletni chłopiec, z białą jak papier twarzą, bez żadnego jej wyrazu i z czarnymi oczami......oczami diabła”. Michael był już bardzo groźny jako dziecko, w szpitalu stwierdzono ze jest katatonikiem i prawie nie ma kontaktu z rzeczywistością. Zresztą Myers jest w tym filmie taką personifikacją zła.

"a wiesz dlaczego oddali Laurie do adopcji?"

O ile mnie pamięć nie myli nie zostało to wytłumaczone. W "Halloween 2" jest tylko wspomniane że Laurie została adoptowana a wszelkie dokumenty odnośnie tej sprawy były utajnione.

"skąd policja wiedziała, że to Michael jest mordercą? Nie zostawiał chyba nigdzie śladów, a widzieć go też nie można było przez maskę...?"

To był Michael, po ucieczce ze szpitala przyjechał do Haddonfield, wiemy to z tego ze poruszał się autem który ukradł spod psychiatryka. Śledził Laurie i Annie. A skąd policja wiedziała, a wiedziała stąd ze ich doktor Loomis zawiadomił, on jeden wiedział że Myers jest zdolny do morderstwa i podejrzewał ze powróci do swoich rodzinnych stron.

Jeszcze jakieś pytania do tej albo innej części :) ?

Moskwa_141

Ja mam! Ja mam pytanie odnośnie horroru, który dzieciaki oglądają podczas nocy Halloween w tv. Otóż napis na ekranie głosi : "THE THING". Czyżby chodziło o carpenterowskiego "Cosia"? Bo nie słyszałm, żeby wcześniej powstał inny film o takim samym tytule. Jeżeli tak, to istnieje totalna niezgodność czasowa bo wiadmo przeceż wszem i wobec, że "The Thing" jest filmem z lat 80ych, a akcja "Halloween" rozgrywa się w latach 70ych gdy ów film jeszcze nie miał prawa istnieć.

XxXxxEVeRaxxXxX

Film który oglądają w "Halloween", to " The thing from another world" z lat 50-tych.. Carpenter stworzył remake tego filmu w 1982 :)

Master_John_Carpenter

Ogromne dzięki za odpowiedź :) Nie miałam tej wiedzy.

Master_John_Carpenter

Bardzo ważne pytanie - w czwartej części zło Michaela zostało przeniesione na małą dziewczynkę, jaką była Jamie, jego bratanica. Jest tylko jeden szkopuł. Michael i Laurie nie byli spokrewnieni. Laurie była tylko siostrą przyrodnią swojego oprawcy z dwóch pierwszych części. Jak to można wytłumaczyć?

ohjehr

No właśnie o to chodzi, że Laurie była prawdziwą siostra Michaela. Została oddana do adopcji po tym, kiedy Michael zamordował Judith w 1963. Wszystko jest wyjaśnione w drugiej części, podczas rozmowy Loomisa z Marion w samochodzie :)

Master_John_Carpenter

Czyli i Judith i Laurie były jego rodzonymi siostrami niewiem judith napewno ale laurie chyba nie.

Laurie to NA PEWNO rodzona siostra Michaela. Po wydarzeniach z 1963r. została adoptowana przez rodzinę zastępczą.

Master_John_Carpenter

Pytanie: dlaczego w pierwszej części Majkel śledzi te 3 przyjaciółki? Chce zabić swoją siostre, wiec po co zabija jej dwie przyjaciólki? To pytanie nurtowało mnie przez caly film i troche psuło cała fabułę.

I druga sprawa - na samym poczatku gdy Majkel ucieka, wsiada do samochodu i odjeżdza, co raczej nie powinno mieć miejsca, bo niby jak i gdzie miałby sie nauczyć prowadzic??

Master_John_Carpenter

Nasunęło mi się na mysl jeszcze jedno pytanie - gdzie podczas morderstwa w 1963 roku była Laurie? Nie urodziła się jeszcze? Urodziła sie po morderstwie?

Fabrycy

Michael był psychopatą ogarniętym żądzą mordu. Dla niego kilka ofiar więcej to nie żadem problem :)
Wytłumaczenie - dość naciągane - odnośnie umiejętności prowadzenia przez Michaela pojazdów jest obecne w pierwszej części, kiedy to Dr Loomis po ucieczce głównego bohatera stwierdza, że "Ktoś w instytucie udzielił mu lekcji". Naciągane, głupie, nieprawdopodobne - nazwij to jak chcesz :)
Podczas morderstw w 1963 Laurie była u opiekunki mieszkającej niedaleko rodziny Myersów. Wytłumaczone to jest w części szóstej.