Jest już taka podobna gra więc już wiecie o co chodzi..
Ktos zadaje pytanie a drugi odpowiada i zadaje nastepne...
Tym razem chodzi o "Książke", nie film i tylko o czwartą część...
Ja zaczynam
Pod jaką nazwą Hermiona wymyśliła klub?
Ron probowal zaprosic Fleur Delacour, wydzierajac sie na nia na korytarzu i pozniej chyba uciekl bedac calym czerwonym na twarzy - dokladnie nie pamietam.
Kto wyladowal w skrzydle szpitalnym probujac oszukac linie wieku Czary Ognia?
Bo była w nim zawarta pieśń trytonów, które żyją pod wodą. ;)
Z jakim smokiem walczył Cedrik Diggory? ;D
Szwedzki krótkopyski.
Jakiego zaklęcia Wiktor Krum użył przy pierwszym zadaniu Turnieju?
Okropny
Do jakich miejsc byś się udał na Pokątnej chcąc kupić:
a) sowę.
b) szaty do Hogwartu.
c) najlepsze lody?
W a) pytam o nazwę sklepu, w b) i c) przede wszystkim chodzi mi o właściciela lokalu.
Miał spotkać się z Voldemortem i pozostać jego szpiegem.
W jakiej sytuacji była pierwszy raz w serii mieliśmy wzmiankę o Pokoju Życzeń?
Sorki, to pytanie wyszło mi trochę bez sensu, bo coś poprawiałem :D
Pytam o to, w którym momencie mamy pierwszą wzmiankę o Pokoju Życzeń?
gdy Dumbledore opowiada o tym, że szukał toalety i nagle odkrył wcześniej nieznaną mu łazienkę z dużą ilością nocników :----)
eeee, jak mniej więcej zareagowała mapa Huncwotów, gdy Snape chciał zobaczyć co w niej jest?
zaczęła go obrażać o tym że nie myję włosów i jeszcze inne ale nie pamiętam.;)
Co sprwiało, że artykuły Rity Skeeter były łagodnie mówiąc "podkolorowane"?
Wymień wszystkie przeszkody w drodze do Kamienia Filozoficznego wraz z nauczycielami, którzy je postawili.
1. Puszek - Hagrid
2. Diabelskie Sidła - Profesor Sprout
3. Klucze ze skrzydełkami ( trzeba było złapać ten właściwy ) -Profesor Flitwick
4. Szachy - profesor McGonagall
5. Troll - profesor Quirrell
6. Logiczna zagadka z napojami ( eliksirami ) - profesor Sneap
7. Zwierciadło Ain Eingrap - profesor, dyrektor Dumbledor
Kto wrzucił nazwisko Harry'ego do Czary i jak ją oszukał(chodzi mi o zaklęcie)?
Barty Crouch Jr. (jako Moody)
zaklęcie: Confundus
w drugim zadaniu zawodnicy mieli wyciągnąć z wody swoich przyjaciół. kim byli?
Harry - Rona
Krum - Hermionę
Fleur - swoją siostrę
[ale ofc. Harry wyciagnął i Rona i małą]
Jaką pierwszą przeszkodę napotkał Harry w trzecim zadaniu, w labiryncie? [książka]
Harry Potter i Parvati Patil (według książki oba stroje ładne, według filmu strój Parvati mi się nie podobał ;))
Ron Weasley i Padma Patil (strój Ron'a wyglądał jak staromodna sukienka, Padma tak jak u jej siostry ;))
Wiktor Krum i Hermiona Granger (Wiktor odświętnie, Hermiona i według książki, jak i filmu prześlicznie)
wymień 3 zaklęcia niewybaczalne, ich formułę i co robią (to chyba w tej części?)
Avada kedavra - uśmiercające
Imperius - pozwalające na pełną kontrolę przez rzucającego zaklęcie na osobę będącą pod jego wpływem
Cruciatus - torturujące
Wymień trzy metody (tzn. przedmioty, substancje, zaklęcia), które umożliwiały zniszczenie horkruksa.
Jad bazyliszka, zaklęcie szatańskiej pożogi, zaklęcie avada kedavra?
kogo zaprosiła na bal bożonarodzeniowy czwórka reprezentantów w czarze ognia?
sorki, pomyliłem się, miały być dwie. Możliwe, że miałem na myśli miecz Gryffindora, ale on chyba mógł niszczyć bo był w nim zawarty jad bazyliszka. Avada kedavra nie działało.
Fleur Delacour i Roger Davies
Hermiona i Wiktor Krum
Cho Chang i Cedrik Diggory
Harry i Parvatti Patil
Jakie sprawy załatwiał Mundungus Fletcher podczas gdy miał pilnować Harry'ego w wieczór, w którym zaatakowali jego i Dudleya dementorzy?
Handlował kradzionymi kociołkami.
Podaj w kolejności wszystkich znanych właścicieli czarnej różdżki, zaczynając od Ignotusa Peverella.
4
Hmm nie jestem pewna czy to pytanie było, ale zaryzyqje ;P no więc:
Czym przybyli dyrektorzy szkół wraz ze swoimi uczniami na Turniej Trójmagiczny do Hogwartu??
Ogromnym statkiem i latającym powozem.
Kim był "przebrany" Alastor Moody? (chodzi o kolesia, który wypił eliksir, aby się w niego zmeinić)
Opisz wszystkie trzy zadania w Turnieju(chodzi o to,że macie napisac co trzeba było zrobic we wszystkich trzech zadaniach)
1 zadanie walka ze smokiem,zdobyć złote jajo[wskazówka do drugiego zadania]
2 zadanie pod wodą,uwolnić ważną nam osobę.
3 zadanie labirynt,finałowe zdobyć puchar.
imię skrzata który/a ciągle płakał/a.
Mrużka
imię wolnego skrzata, który pracował w Hogwarcie i OTRZYMYWAŁ ZAPŁATĘ ZA PRACĘ
jego rodzice którzy wyszli z różdżki voldka
gdzie siedział szyriusz gdy dumbledore kazał mcgonagal po niego isc
Nie jestem pewna, ale chyba gdzieś w Hogsmade.
Wymień rzeczy, które były potrzebne Glizdogonowi, aby odrodzić Voldka :D
przy grządce z dyniami
ciało sługi, krew wroga i cząstka ojca.
Cedrika
jak zachowywał się Dudley gdy po Harrego mieli przybyć rodzice Rona (książka)?
Bał się, że urośnie mu świński ogon :) Potem jeszcze zjadł gigantojęzyczne toffi i język urósł mu na parę stóp długości.
Skąd bliźniacy mieli pieniądze na rozwój swojej kariery?
no tak poprawnie, chodziło mi o to, że cały czas trzymał się za tyłek :)
dostali od Harrego jego wygraną w turnieju.
ile zarabiał Zgredek?
W Hogwarcie niezbyt wiele
Kto był panem Mrużki, która po jego śmierci popadła w pewnego rodzaju alkoholizm?
o ile wiem było to dokładnie opisane w książce (której nie mam akurat przy sobie).
Dementor który wyssał z niego duszę .
Co zobaczył Harry w myślodsiewni gdy do niej wpadł ?
widział fragmenty trzech rozpraw w Wizengamoncie- jedna dotyczyła Karkarowa, który ujawniał nazwiska śmierciożerców w zamian za zwolnienie z Azkabanu; druga to była sprawa Bagmana, którego oskarżono o współpracę z Lordem Voldemortem dlatego, że przekazał jakieś informacje ministerstwa Augustusowi Rockwoodowi nie będąc świadom, że Rokwood jest śmierciożercą; trzecia to była sprawa Lestrange'ów i młodego Croucha, oskarżonych o zbrodnie popełnione w ramach współpracy z Voldemortem, w tym rzucenie zaklęcia Cruciatus na Longbottomów.
Kogo i w jaki sposób Lord Voldemort użył by sprawdzić zabezpieczenia w jaskini, w której ukrył medalion Salazara Slytherina? Przy okazji: wymienić wszystkie te utrudnienia, które Voldemort postawił tam przed ewentualnym intruzem i na które napotkali Harry i Dumbledore w rzeczonej jaskini.
By sprawdzić zabezpieczenia jaskini Voldemort posłużył się Stworkiem. Voldemort był pewien, że Stworek nie przeżyje próby, lecz ku jego zdziwieniu skrzat przeżył i na domiar złego wyjawił wszystko swojemu Panu - Regulusowi Blackowi, bratowi Syriusza. A jeśli chodzi o przeszkody:
Na początku z tego co pamiętam to trzeba było poświęcić trochę krwi czarodzieja (w filmie Dumbeldore kaleczy się nożem w rękę, po czym otwiera przed nimi się dalsze przejście).
Później była łódka, która w książce mogła pomieścić jedynie jednego czarodzieja. O dziwo w filmie zabrała na pokład i Dumbeldore i Harrego. Musieli oni ową łódką przepłynąć jeziorem pełnym Inferiusów i dotrzeć na wyspę na której znajdowała się kopułka z medalionem, który był zanużony w jakimś eliksirze. By dostać się do medalionu należało ten eliksir wypić. Powodował on gwałtowne osłabnięcie i suchość w gardle.
I to chyba tyle :) Krew, łódka, inferiusy, eliksir :)
Moje pytanie jest takie:
– To jest, tajemnica naszego powodzenia.
– Trudno nam się z nim rozstawać– ale wczoraj wieczorem uznaliśmy, że tobie bardziej się przyda.
– I tak znamy wszystko na pamięć – Przekazujemy ci to w spadku, nam już niepotrzebne.
– A do czego może mi się przydać kawał starego pergaminu?
Z której części pochodzi, pomiędzy kim i czego dotyczył powyższy dialog ? (imiona specjalnie wycięte dla utrudnienia, choć jest to łatwa zagadka).