Pierwsza część Quizu ma już 1000 odpowiedzi :)
Betim:
Nie chodziło mi o to. Oszołomienie to nie jest pokazania swojej potęgi czarodziejskiej.
Trochę później ;D
Jeżeli później, to bym powiedział, że w czasie 'ucieczki' z Hogwartu, kiedy powalił w ciągu
kilku sekund Ministra, Umbridge, Kinsleya i jakiegoś czwartego, który zresztą miał pecha
bo to nie był ostatni raz kiedy Albus go unieszkodliwił.
Mam też wrażenie, że nie chodzi Ci o bitwę w Ministerstwie, bo to że tam pokazał całą
swą potęgę to jest zbyt oczywiste :)
Dlaczego tylko Bellatrix udało się uniknąć więzienia po bitwie w Ministerstwie?
Głóg i włos jednorożca, dziesięć cali, wszedł z nimi jeszcze śmierciożerca, którego spotkali po drodze.
Gdzie Harry lubił spędzać czas na ulicy pokątnej?
w sklepie ze sprzętem do quidditcha, lodziarni.
W której części i w jakich okolicznościach po raz 1 został wspomniany Syriusz Black? :)
W 1. był właścicielem motocyklu, którym przyleciał Hagrid
Co stało się z Insygniami?
W sklepie ze sprzętem do quidditcha, lodziarni.
W której części i w jakich okolicznościach po raz 1 został wspomniany Syriusz Black?:)
kamień wskrzeszenia Harry zgubił, czarną różdżkę włożył z powrotem do grobu Dumbledora a pelerynę zatrzymał
wymień wszystkie horkruksy
dziennik Toma , pierścień Marvolo , medalion Slytherina , puchar Hufflepuff, Harry, Nagini, diadem Ravenclav, no i ewentualnie sam Voldemort
Podaj miejsce ukrycia i okoliczności zniszczenia każdego z nich
Dziennik - ukryty u Lucjusza Malfoya, który nie wiedział czym on jest. Znalazł się w posiadaniu Ginny. Zniszczony kłem bazyliszka przez Harry'ego w Komnacie Tajemnic.
Pierścień - ukryty w chacie Gaunta. Zabrany i zniszczony przez Dumbledore'a, po próbie jego użycia, mieczem Godryka Gryffindora.
Medalion - ukryty w jaskini, wykradziony przez Regulusa Blacka. Stworek próbował go zniszczyć, jednak mu się to nie udało, ukrył go więc wśród pamiątek rodu Blacków. Skradziony przez Mundugusa Fletchera, który zmuszony był oddać go Dolores Umbridge. Ostatecznie wykradziony przez trójkę bohaterów, a następnie zniszczony mieczem Godryka, który Ron wydobył z sadzawki w Forest of Dean.
Czarka - ukryta w skrytce bankowej Bellatrix Lestrange. Zniszczony przez Hermionę w trakcie Bitwy o Hogwart w Komnacie Tajemnic, kłem bazyliszka.
Nagini - prawie zawsze przebywała w pobliżu Voldemorta, gdy ten dowiedział się, że trio zna jego tajemnicę, otoczył węża ochronną barierą. Zabita przez Neville'a, mieczem Gryffindora, który wyciągnął go z Tiary Przydziału, po tym gdy pewny zwycięstwa Voldemort zdjął swój ochronny czar.
Diadem - ukryty w Pokoju Życzeń w Hogwarcie. Został strawiony przez ognie Szatańskiej Pożogi wywołanej przez Crabbe'a.
Harry - sam Harry. Horkruks został stworzony nieświadomie przez Czarnego Pana. Później sam zniszczył go, rzucając mordercze zaklęcie na Harry'ego. Zniszczyło ono tylko cząstkę duszy Voldemorta, ponieważ ten użył krwi Harry'ego do odbudowy swego ciała, co pogłębiło więź wiążącą obojga, a ponaddto to, że Harry był gotów poświęcić swoje życie za przyjaciół, wytworzyło podobną barierę do tej, którą wyczarowała nieświadomie Lily.
-dziennik Toma miała Ginny Weasley który potem zniszczył Harry w Komnacie Tajemnic
-pierścień Marvolo odnalazł Dumbledor w ruinach domu Gauntów i zniszczył go mieczem Gryffindora
-medalion Slytherina najpierw był w domu Syriusza potem miała go Umbridge a zniszczył Ron też mieczem
-puchar Huffelpaf był w skrytce Bellatriks w banku Gringota i zniszczyła go Hermiona kłem Bazyliszka
-diadem Ravenclaw był w Pokoju Życzeń i zniszczył go przypadkiem Crabb
-Nagini zabił Neville mieczem
-horcruksa który był w Harrym zniszczył Voldemort
Voldemord nie był chyba horkruksem
jakie zaklęcie rzucone przez Crabba zniszczyło diadem Ravenclav?
przepraszam nie wiedziałam że ktoś już odpowiedział na pytanie.. Ale widzę że Losiek13 nie zadał następnego więc moje chyba może być?
Szatańska Pożoga
Jaki deser(w książce) był poczęstunkiem dla gości Dursley'ów kiedy Harry po raz 1 rozmawiał ze Zgredkiem?
Lucjusza I Draco Malfoya w sklepie Borgina i Burkesa. Lucjusz chciał sprzedać parę rzeczy.
czym zajmowali się Charlie i Bill Weasley?
Źle ich "spotkała" ta osoba, o którą mi chodzi, więc ponawiam pytanie i jak się ta osoba tam znalazła?
Sprzedawali produkty, które sami wymyślili w sklepie na pokątnej Magiczne Dowcipy Weasleyów
spotkał Harry'ego, który trafił tam przez przypadek, ponieważ niewyraźnie powiedział gdzie chce się dostać za pomocą sieci Fiuu
Należało na obrazie misy z owocami pogłaskać gruszkę i pojawiała się klamka
Skąd bracia Fred i George wzięli pieniądze na rozkręcenie interesu i skąd te pieniądze pochodziły
od Harry'ego. A pieniądze były nagrodą za Turniej Trójmagiczny. Chwila, zaraz wymyślę jakieś pytanie :D
spiners end nie jestem pewny czy dobra pisownia
W jakich okolicznościach poznajemy dzieciństwo Snapea?
To było na lekcji oklumencji kiedy Harry wszedł we wspomnienie Snape'a.
Czym były mandragory i co powodowały?
Tak, to też, chociaż chodziło mi akurat o inną sytuację
Rośliny, młode swoim krzykiem ogłuszały, dojrzałe mogły zabić, wywar z tych roślin był lekarstwem na spetryfikowanie
Kiedy jeszcze poznajemy wydarzenia z młodości Snapea?
A mnie się wydaje że dzieciństwo Snapea poznaliśmy dopiero kiedy on umarł,jak Harry zebrał "srebrzystą substancję" wypływającą z oczu Snapea i wlał ją potem do myślodsiewni.
Mandragory były roślinami, miały czerwonawe listki a z zamiast korzeni posiadały brzydką twarz . Służyły do sporządzania lekarstwa do ożywienia spetryfikowanych. Krzyk dorosłej mandragory zabija a krzyk sadzonki tylko ogłusza.
Jak George i Fred Wesley zdobyli mapę Huncwotów?
Zwinęli ją Filchowi w pierwszej klasie.
Dlaczego przejście na peron 9 i 3/4 zablokowało się w drugiej części?
zablokował je Zgredek, bo nie chciał żeby Harry pojechał do Hogwartu
kto wyczarował Mroczny Znak na Mistrzostwach Świata Quidditcha?
Przepraszam znowu się spóźniłam z odpowiedzią
Syriusz zamienił się w psa i tak uciekł z Azkabanu (mam nadzieję że o to ci chodziło)
Gilderoy Lochhart napisał "Magicy i cynicy", "Magia w kontuarze" i "Świat czarodziejów".
Jaki wywar przygotował Snape aby eksperymentować z magią?
To chyba nie są książki Lockharta, pierwszy raz widzę te tytuły.
Pytanie o książki nadal aktualne
"jak pozbyć się upiora" "wędrówki z trollami" "moje magiczne ja' "jak zaprzyjaźnić się z ghulami" "podróże z wampirami"
looki mogłbyś trochę sprecyzować pytanie?
Jakimi "środkami lokomocji" można było się dostać do Hogwartu, już po wyjściu z pociągu?
Łodzią lub powozem.
Dobra, wyjaśnię dokładnie moje pytanie.
Snape chciał od dawna eksperymentować z czarną magią. Aby jego wymogi się spełniły postanowił zawalczyć o tą posadę przygotowując wywar z eliksirów z racji, że był ich nauczycielem. Więc jaki to był wywar?
Nie kumam tego pytania :D Chciał eksperymentowac.... jakie wymogi sie miały spełnic? Coś chyba Ci się zle napisało.
ja też nie wiem o co chodzi w tym pytaniu.Looki14, a w której części HP było o nim mowa?
To było w szóstej części. Wtedy Snape został nauczycielem obrony przed czarną. Zaś jego stanowsko objął Slughorn. Wywar pochodził z gablotki który znajdował się w lochach.
Człowieku jak dla mnie, to dwa całkiem różne pytania:) czy chodzi Ci o Felix Felicis-eliksir szczęścia?
Widzę że nikt nie zadaje nowego pytania więc ja to zrobię
Jakie są zaklęcia niewybaczalne i na czym polegają?
Istnieją trzy: Avada Kedavra, Expelliarmus i Cruciatus. Nazywają się tak, bo są niewybaczalne. Użycie któregokolwiek z nich grozi dożywociem w Azkabanie.
Co to jest independento?
looki czy Ty w ogóle masz pojęcie o jakiej książce piszesz? Expelliarmus jest zaklęciem rozbrajającym, wytrącającym różdżkę, i nie ma takiego zaklęcia jest impedimento i jest to zaklęcie spowalniające
Co do poprzedniego pytania
-Avada Kedavra powoduje natychmiastową śmierć ofiary
-Imperio zaklęcie, które umożliwia nam kontrole nad ofiarą
-Cruciatus/Crucio zaklęcie wywołujące ogromny ból, torturujące
looki czy moja odp. na Twoje poprzednie pytanie była prawidłowa?
Kto i w jakich okolicznościach użył Felix-Felicis
Tak to był Felix-Felicis. Oto mi właśnie chodziło. Ale na przyszłość prosiłbym aby odpowiedzi na moje pytania nie były błędne. Independento jest w książce i to wcale nie jest zaklęcie. To jest po czarodziejsku "krocz za mną".
avada kedavra -uśmierca
cruciatus -zadaje niewyobrażalny ból
imperio - służy do przejęcia kontroli nad drugą osobą
chyba dobrze:-)
dzięki czemu śmierciożercy poznali prawdziwego harrego gdy ten uciekał na miotłach co takiego zrobił harry?
(looki14 ciebie pytanie nie dotyczy)
sorry byłem wolniejszy:)
Użył zaklęcia rozbrajającego na stanu shunpikeu, tego samego, którego użył na cmentarzu w walce z Vold, dlatego go poznali, moje pytanie aktualne
Felix-Felicis użył Harry. Wypił eliksir aby wydobyć z profesora Slughorna jego prawdziwe wspomnienie o Tomie Riddle.
Jaki kształt przybiera patronus prof.McGonagall?