PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476021}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011
7,7 363 tys. ocen
7,7 10 1 363338
6,7 63 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Pierwsza część Quizu ma już 1000 odpowiedzi :)

Betim:

Nie chodziło mi o to. Oszołomienie to nie jest pokazania swojej potęgi czarodziejskiej.
Trochę później ;D

Jeżeli później, to bym powiedział, że w czasie 'ucieczki' z Hogwartu, kiedy powalił w ciągu
kilku sekund Ministra, Umbridge, Kinsleya i jakiegoś czwartego, który zresztą miał pecha
bo to nie był ostatni raz kiedy Albus go unieszkodliwił.

Mam też wrażenie, że nie chodzi Ci o bitwę w Ministerstwie, bo to że tam pokazał całą
swą potęgę to jest zbyt oczywiste :)

Dlaczego tylko Bellatrix udało się uniknąć więzienia po bitwie w Ministerstwie?

ocenił(a) film na 8
gosia986

Głóg i włos jednorożca, dziesięć cali, wszedł z nimi jeszcze śmierciożerca, którego spotkali po drodze.
Gdzie Harry lubił spędzać czas na ulicy pokątnej?

wieczor1212

w sklepie ze sprzętem do quidditcha, lodziarni.

W której części i w jakich okolicznościach po raz 1 został wspomniany Syriusz Black? :)

ocenił(a) film na 8
lassa_2

W 1. był właścicielem motocyklu, którym przyleciał Hagrid

Co stało się z Insygniami?

wieczor1212

W sklepie ze sprzętem do quidditcha, lodziarni.

W której części i w jakich okolicznościach po raz 1 został wspomniany Syriusz Black?:)

lassa_2

oj sory

ocenił(a) film na 8
lassa_2

kamień wskrzeszenia Harry zgubił, czarną różdżkę włożył z powrotem do grobu Dumbledora a pelerynę zatrzymał

wymień wszystkie horkruksy

ocenił(a) film na 8
gosia986

dziennik Toma , pierścień Marvolo , medalion Slytherina , puchar Hufflepuff, Harry, Nagini, diadem Ravenclav, no i ewentualnie sam Voldemort
Podaj miejsce ukrycia i okoliczności zniszczenia każdego z nich

wieczor1212

Jakim sposobem Voldemort miałby być horkruksem, to dosyć ciekawa teoria xd

losiek13

Dziennik - ukryty u Lucjusza Malfoya, który nie wiedział czym on jest. Znalazł się w posiadaniu Ginny. Zniszczony kłem bazyliszka przez Harry'ego w Komnacie Tajemnic.
Pierścień - ukryty w chacie Gaunta. Zabrany i zniszczony przez Dumbledore'a, po próbie jego użycia, mieczem Godryka Gryffindora.
Medalion - ukryty w jaskini, wykradziony przez Regulusa Blacka. Stworek próbował go zniszczyć, jednak mu się to nie udało, ukrył go więc wśród pamiątek rodu Blacków. Skradziony przez Mundugusa Fletchera, który zmuszony był oddać go Dolores Umbridge. Ostatecznie wykradziony przez trójkę bohaterów, a następnie zniszczony mieczem Godryka, który Ron wydobył z sadzawki w Forest of Dean.
Czarka - ukryta w skrytce bankowej Bellatrix Lestrange. Zniszczony przez Hermionę w trakcie Bitwy o Hogwart w Komnacie Tajemnic, kłem bazyliszka.
Nagini - prawie zawsze przebywała w pobliżu Voldemorta, gdy ten dowiedział się, że trio zna jego tajemnicę, otoczył węża ochronną barierą. Zabita przez Neville'a, mieczem Gryffindora, który wyciągnął go z Tiary Przydziału, po tym gdy pewny zwycięstwa Voldemort zdjął swój ochronny czar.
Diadem - ukryty w Pokoju Życzeń w Hogwarcie. Został strawiony przez ognie Szatańskiej Pożogi wywołanej przez Crabbe'a.
Harry - sam Harry. Horkruks został stworzony nieświadomie przez Czarnego Pana. Później sam zniszczył go, rzucając mordercze zaklęcie na Harry'ego. Zniszczyło ono tylko cząstkę duszy Voldemorta, ponieważ ten użył krwi Harry'ego do odbudowy swego ciała, co pogłębiło więź wiążącą obojga, a ponaddto to, że Harry był gotów poświęcić swoje życie za przyjaciół, wytworzyło podobną barierę do tej, którą wyczarowała nieświadomie Lily.

ocenił(a) film na 8
wieczor1212

-dziennik Toma miała Ginny Weasley który potem zniszczył Harry w Komnacie Tajemnic
-pierścień Marvolo odnalazł Dumbledor w ruinach domu Gauntów i zniszczył go mieczem Gryffindora
-medalion Slytherina najpierw był w domu Syriusza potem miała go Umbridge a zniszczył Ron też mieczem
-puchar Huffelpaf był w skrytce Bellatriks w banku Gringota i zniszczyła go Hermiona kłem Bazyliszka
-diadem Ravenclaw był w Pokoju Życzeń i zniszczył go przypadkiem Crabb
-Nagini zabił Neville mieczem
-horcruksa który był w Harrym zniszczył Voldemort
Voldemord nie był chyba horkruksem

jakie zaklęcie rzucone przez Crabba zniszczyło diadem Ravenclav?

ocenił(a) film na 8
gosia986

przepraszam nie wiedziałam że ktoś już odpowiedział na pytanie.. Ale widzę że Losiek13 nie zadał następnego więc moje chyba może być?

gosia986

Szatańska Pożoga
Jaki deser(w książce) był poczęstunkiem dla gości Dursley'ów kiedy Harry po raz 1 rozmawiał ze Zgredkiem?

ocenił(a) film na 8
lassa_2

legumina

czego szukał Hagrid na ulicy Srebrneg Nokturna w 2 części?

ocenił(a) film na 8
gosia986

Środka na ślimaki?
Kogo tam spotkał i dlaczego ten ktoś tam był?

ocenił(a) film na 8
wieczor1212

Lucjusza I Draco Malfoya w sklepie Borgina i Burkesa. Lucjusz chciał sprzedać parę rzeczy.

czym zajmowali się Charlie i Bill Weasley?

ocenił(a) film na 8
gosia986

Źle ich "spotkała" ta osoba, o którą mi chodzi, więc ponawiam pytanie i jak się ta osoba tam znalazła?

Sprzedawali produkty, które sami wymyślili w sklepie na pokątnej Magiczne Dowcipy Weasleyów

wieczor1212

spotkał Harry'ego, który trafił tam przez przypadek, ponieważ niewyraźnie powiedział gdzie chce się dostać za pomocą sieci Fiuu

wieczor1212

Bill pracował w banku Gringotta w Egipcie łamiąc klątwy a Charlie zajmował się smokami w Rumunii

lassa_2

Co należało zrobić, by dostać się do kuchni w Hogwarcie?

ocenił(a) film na 8
lassa_2

Sorry słabo mi poszło czytanie, nie Ci bracia:)

ocenił(a) film na 8
wieczor1212

Należało na obrazie misy z owocami pogłaskać gruszkę i pojawiała się klamka

Skąd bracia Fred i George wzięli pieniądze na rozkręcenie interesu i skąd te pieniądze pochodziły

wieczor1212

od Harry'ego. A pieniądze były nagrodą za Turniej Trójmagiczny. Chwila, zaraz wymyślę jakieś pytanie :D

lassa_2

o. Jak nazywa się ulica przy której Snape mieszkał w dzieciństwie?

ocenił(a) film na 8
lassa_2

spiners end nie jestem pewny czy dobra pisownia

W jakich okolicznościach poznajemy dzieciństwo Snapea?

ocenił(a) film na 9
wieczor1212

To było na lekcji oklumencji kiedy Harry wszedł we wspomnienie Snape'a.

Czym były mandragory i co powodowały?

ocenił(a) film na 8
looki14

Tak, to też, chociaż chodziło mi akurat o inną sytuację

Rośliny, młode swoim krzykiem ogłuszały, dojrzałe mogły zabić, wywar z tych roślin był lekarstwem na spetryfikowanie

Kiedy jeszcze poznajemy wydarzenia z młodości Snapea?

ocenił(a) film na 8
looki14

A mnie się wydaje że dzieciństwo Snapea poznaliśmy dopiero kiedy on umarł,jak Harry zebrał "srebrzystą substancję" wypływającą z oczu Snapea i wlał ją potem do myślodsiewni.

Mandragory były roślinami, miały czerwonawe listki a z zamiast korzeni posiadały brzydką twarz . Służyły do sporządzania lekarstwa do ożywienia spetryfikowanych. Krzyk dorosłej mandragory zabija a krzyk sadzonki tylko ogłusza.

Jak George i Fred Wesley zdobyli mapę Huncwotów?

ocenił(a) film na 9
gosia986

Zwinęli ją Filchowi w pierwszej klasie.

Dlaczego przejście na peron 9 i 3/4 zablokowało się w drugiej części?

ocenił(a) film na 8
looki14

zablokował je Zgredek, bo nie chciał żeby Harry pojechał do Hogwartu

kto wyczarował Mroczny Znak na Mistrzostwach Świata Quidditcha?

gosia986

Barty Crouch Jr.

Podaj nazwę słownika, z którego uczniowie korzystali w trakcie nauki w Hogwarcie.

losiek13

chyba syllabariusz spellmana

jak uciekł z azkabanu syriusz?

ocenił(a) film na 8
losiek13

Sylabariusz Spellmana

wymień książki napisane przez Gilderoya Lockharta

ocenił(a) film na 8
gosia986

Przepraszam znowu się spóźniłam z odpowiedzią

Syriusz zamienił się w psa i tak uciekł z Azkabanu (mam nadzieję że o to ci chodziło)

ocenił(a) film na 9
gosia986

Gilderoy Lochhart napisał "Magicy i cynicy", "Magia w kontuarze" i "Świat czarodziejów".

Jaki wywar przygotował Snape aby eksperymentować z magią?

ocenił(a) film na 8
looki14

To chyba nie są książki Lockharta, pierwszy raz widzę te tytuły.

Pytanie o książki nadal aktualne

ocenił(a) film na 8
gosia986

"jak pozbyć się upiora" "wędrówki z trollami" "moje magiczne ja' "jak zaprzyjaźnić się z ghulami" "podróże z wampirami"
looki mogłbyś trochę sprecyzować pytanie?
Jakimi "środkami lokomocji" można było się dostać do Hogwartu, już po wyjściu z pociągu?

ocenił(a) film na 9
wieczor1212

Łodzią lub powozem.

Dobra, wyjaśnię dokładnie moje pytanie.
Snape chciał od dawna eksperymentować z czarną magią. Aby jego wymogi się spełniły postanowił zawalczyć o tą posadę przygotowując wywar z eliksirów z racji, że był ich nauczycielem. Więc jaki to był wywar?

ocenił(a) film na 8
looki14

Nie kumam tego pytania :D Chciał eksperymentowac.... jakie wymogi sie miały spełnic? Coś chyba Ci się zle napisało.

ocenił(a) film na 8
Charnooh

ja też nie wiem o co chodzi w tym pytaniu.Looki14, a w której części HP było o nim mowa?

ocenił(a) film na 9
gosia986

To było w szóstej części. Wtedy Snape został nauczycielem obrony przed czarną. Zaś jego stanowsko objął Slughorn. Wywar pochodził z gablotki który znajdował się w lochach.

ocenił(a) film na 8
looki14

Człowieku jak dla mnie, to dwa całkiem różne pytania:) czy chodzi Ci o Felix Felicis-eliksir szczęścia?

wieczor1212

Jakiś nowy epizod widzę...

ocenił(a) film na 8
losiek13

Widzę że nikt nie zadaje nowego pytania więc ja to zrobię
Jakie są zaklęcia niewybaczalne i na czym polegają?

ocenił(a) film na 9
gosia986

Istnieją trzy: Avada Kedavra, Expelliarmus i Cruciatus. Nazywają się tak, bo są niewybaczalne. Użycie któregokolwiek z nich grozi dożywociem w Azkabanie.

Co to jest independento?

ocenił(a) film na 8
looki14

looki czy Ty w ogóle masz pojęcie o jakiej książce piszesz? Expelliarmus jest zaklęciem rozbrajającym, wytrącającym różdżkę, i nie ma takiego zaklęcia jest impedimento i jest to zaklęcie spowalniające
Co do poprzedniego pytania
-Avada Kedavra powoduje natychmiastową śmierć ofiary
-Imperio zaklęcie, które umożliwia nam kontrole nad ofiarą
-Cruciatus/Crucio zaklęcie wywołujące ogromny ból, torturujące
looki czy moja odp. na Twoje poprzednie pytanie była prawidłowa?
Kto i w jakich okolicznościach użył Felix-Felicis

ocenił(a) film na 9
wieczor1212

Tak to był Felix-Felicis. Oto mi właśnie chodziło. Ale na przyszłość prosiłbym aby odpowiedzi na moje pytania nie były błędne. Independento jest w książce i to wcale nie jest zaklęcie. To jest po czarodziejsku "krocz za mną".

gosia986

avada kedavra -uśmierca
cruciatus -zadaje niewyobrażalny ból
imperio - służy do przejęcia kontroli nad drugą osobą
chyba dobrze:-)

dzięki czemu śmierciożercy poznali prawdziwego harrego gdy ten uciekał na miotłach co takiego zrobił harry?
(looki14 ciebie pytanie nie dotyczy)

ocenił(a) film na 8
cezarywi

sorry byłem wolniejszy:)
Użył zaklęcia rozbrajającego na stanu shunpikeu, tego samego, którego użył na cmentarzu w walce z Vold, dlatego go poznali, moje pytanie aktualne

ocenił(a) film na 8
wieczor1212

Felix-Felicis użył Harry. Wypił eliksir aby wydobyć z profesora Slughorna jego prawdziwe wspomnienie o Tomie Riddle.

Jaki kształt przybiera patronus prof.McGonagall?

gosia986

A ja dodam jeszcze, że Ron, Hermiona i Ginny użyli resztki eliksiru, podczas ataku Śmierciożerców w "Księciu Półkrwi".