Zasady:
Ktoś zadaje pytanie, a następna osoba odpowiada na nie i zadaje pytanie itd.
jak Hagrid zdobył jajo smoka?
Harry-P.(powyżej oczekiwań)
Hermiona-W.(wybitny)
jakie wymyślone zaklęcie wypowiedział ron w pociągu żeby zmienić kolor skóry swojego szczura???
Ojeej, a to nie był przypadkiem głupi wymysł filmowców?;)
W każdym badz razie cos takiego: Słoneczko, masełko, costam, cośtam, cośtam, zmieńce tego szczura tłustego w szczura mądrego i całkiem żółtego.
Sorki za to "cośtam, cośtam", ale nie przypomnę sobie. Głowny sens jest uchwycony;P
Co zrobił profesor Flitwick, kiedy na 1 lekcji zaklęć sprawdzał listę i wyczytał nazwisko Harry'ego?
no wiem ale to mi przyszło akurat do głowy
nie jestem pewna ale chyba się przewrócił szczelam
teraz jana czym zagrał Quirell żeby uspokoić puszka??
Beozar to kamień z żolądka kozy (interesujące), który dziala jako antodotum na wiele trucizn :)
Ile bylo pięter w Hogwarcie? ;)
Walka o Emancypację Skrzatów Zniewolonych :)
Gdzie w Hogwarcie znajdowala się kuchnia- miejsce pracy Skrzatów i dlaczego Harry, Ron i Hermiona tam poszli?
PS. Wesolych Świąt:)
Odpowiedź:
Wejście do kuchni znajdowało się za obrazem z owocami, trzeba było pogilgotać gruszkę :)
Pytanie:
Na ilu pracowników nawrzeszczał Pan Vernon Dursley na początku pierwszej części???
Bill w banku gringota w Egipcie a Charlie tresował smoki w Rumunii
oddaje pytanie
Dziękuję za pytanko :)
Wymień wszystkie horkruksy i podaj miejsce (w przypadku rzeczy) gdzie się znajdowały :)
1. Harry Potter
2. Nagini
3. Pierścień Gaunta - chyba w jego rodzinnym domu
4. Diadem Ravenclaw - w Pokoju Życzeń
5. Puchar Hufflepuf - w Banku Gringotta
6. Medalion Slytherina - najpierw jaskinia, potem siedziba Zakonu Feniksa, a na końcu gabinet Umbridge
7. Dziennik Toma Riddla - Komnata Tajemnic
Czy Harry użył Zaklęcia Niewybaczalnego? Jeśli tak, to kiedy?
Użył, użył... I to nie raz :D
Cruciatus- na Belle chyba.... (jeśli mi się książka nie pomyliła z filmem :D)
Imperius- na śmierciożercę w Gringocie i chyba na goblina
Ta ręka, którą wyczarował mu Voldemort w 4 części (po tym jak Glizdogon sobie ją odciął) zaczęła dusić Pettigrew, ponieważ zlitował się nad Harrym w domu Malfoyów.
Według pewnej dla czarownic Gilderoy Lockhart miał najsłodszy (czy najpiękniejszy) uśmiech na świecie. Podaj tytuł tej gazety :)
E... które? Na 17 woreczek, do którego mógł schować wiele rzeczy i z którego tylko ten mógł je wyciągnąć, co je tam włożył. Z tego co pamiętam to był zrobiony z wsiąkiewki (albo coś takiego :D)
Ten temat pierwotnie miał być o Kamieniu Filozoficznym, a więc ja dodam jeszcze, że na 11. urodziny dostał tort.
Kto zabił goblina Gornaka?
Po tym jak dostał od Harry'ego podrobiony medalion Slyterina, który należał wcześniej do Regulus'a
W jaki sposób Greyback znalazł Harry'ego w 7 części niedługo po tym, jak dołączył do nich Ron?
Harry wymówił imię "Voldemort", które było tabu i w ten sposób przełamały się zaklęcia ochronne
mieszkali w Muszelce.
Podaj 2 różnice między filmem, a książka w części 1 :D (ogólnie np. wygląd postaci, pominięcie czegoś itp. ) :)
1. W filmie zabrakło sali z eliksirami oraz z trollem na drodze do Kamienia Filozoficznego
2. W filmie podczas meczu Quidditcha Quirrel traci kontakt wzrokowy przez pożar, który wywołała Hermiona, a w książce Hermiona na niego wpada.
Oddaję
Nie wiem czy to zaklęcie, ale pierwszy raz Harry świadomie użył mocy mówiąc
"Do mnie" i przywołując miotłę.
Pierwszym klasycznym zaklęciem było: Wingardium Leviosa
A jeszcze pytanie:P
Co to jest CRR?
za krótki <br/>
za krótki <br/>
za krótki <br/>
za krótki <br/>
za krótki <br/>
czarodziejska rozglosnia radiowa
jak nazywala sie ksiazka o quidditchu ktora zabtal harryemu snape
Quidditch przez wieki?
Co lubi Dumbledore? Mowa o ostatnim zdaniu z jego kart z Czekoladowych Żab (dwie rzeczy) ;)
Lubi muzykę kameralną i kręgle.
Dlaczego Harry patrząc w Zwierciadło Ain Eingarp zobaczył, że ma kamień?
Ponieważ chciał Kamień znaleźć a nie wykorzystać. Inaczej zobaczył by siebie wytwarzającego lub pijącego eliksir życia. Kamień znalazł się w kieszeni Harry'ego ponieważ dostać go mógł ten, kto chciał go tylko znaleźć.
Kto pierwszy powiedział Harry'emu o istnieniu przepowiedni?
Lucjusz Malfoy w Departamencie Tajemnic
Ile zaklęć pokazano w pierwszym filmie?
Alohomora, Lumos Solem, Wingardium Leviosa, Okrus Reparo czyli 4
Jesli o czymś zapomniałem to mnie poprawcie:D
Oddaję pytanie
Nie Okrus, tylko Okulus Reparo ;DD
Jak miała na imię żaba Neville'a, gdzie i kto ją znalazł? (książka!)
Był przyjacielem Dumbledore'a z czasów szkolnych, poznali się w rodzinnej wiosce Albusa, w Dolinie Godryka. Razem chcieli robić wszystko dla 'większego dobra'. Kiedyś posiadał Czarną Różdżkę, po którą przybył Voldemort. Lecz okazało się, że Grindelwald od dawna jej nie ma. [się rozpisałam xd]
Ile Harry zdobył punktów podczas ogłoszenia Pucharu Domów, które przyznał mu Dumbledore za to, że uratował Kamień?
"Za zimną krew i rzadko spotykaną odwagę przyznaję Gryffindorowi 6 punktów"
Podaj opis różdżki Harry'ego.
" Niezwykła kombibacja... ostrokrzew i pióro feniksa, jedenaście cali , ładna i giętka."
Jakie pionki zastępowali Harry, Ron i Hermiona w zadaniu z szachami?
Harry - goniec, Hermiona - wieża, Ron - koń
Aż musiałem przypomnieć sobie ten tekst z filmu:"Harry, zajmiesz puste miejsce gońca, Hermiona-staniesz na polu wieży, a ja... poprowadzę konia"
Przez co musiało przejść nasze trio, żeby dostać się do Kamienia?(książka)
1. Uwolnić się z Diabelskich Sideł
2. Zdobyć latający klucz
3. Wygrać w szachy z żywymi figurami
4. Pokonać trolla (tego nie musieli robić, bo Quirell ich wyprzedził)
5. Wybrać odpowiednie flaszki z eliksirami
Moje pytanie: Którzy nauczyciele brali udział w ochronie drogi do Kamienia Filozoficznego?