Harry Potter i Komnata Tajemnic

Harry Potter and the Chamber of Secrets
2002
7,4 330 tys. ocen
7,4 10 1 329724
6,8 51 krytyków
Harry Potter i Komnata Tajemnic
powrót do forum filmu Harry Potter i Komnata Tajemnic

Ekranizacja drugiej części serii o Harrym Potterze wypadła nieco lepiej niż "Kamień
Filozoficzny". Jest przede wszystkim mroczniejsza... Dobrze się ją ogląda. Powiem nawet, że
podczas oglądania odczuwa się pewną przyjemność. Muzyka Johna Williamsa, jednego z
najlepszych kompozytorów filmowych na świecie, zasługuje na uznanie. Szkoda tylko, iż nie
miał dużo czasu i mógł tylko stworzyć niewielką liczbę utworów, ale i tak jego praca nie
poszła na marne. Efekty wizualne nie są przeciętne. Również reżyseria nie jest zła... Ta
sama rzecz tyczy się aktorstwa. Każdy aktor pasuje do swojej roli. Polski dubbing dostaje
ode mnie 8/10, ponieważ znajduje się na liście najlepszych tłumaczeń. Oczywiście
oryginalnego języka nie da się zastąpić, jednak taka drobna zmiana jak dubbing nie niszczy
klimatu dzieła Columbusa, mistrza kina familijnego.

ocenił(a) film na 6
jakubmilewski13

Zgadzam się, II część byłą lepsza niż I jeśli chodzi o efekty, moim zdaniem aktorzy przeskoczyli trochę w wieku, w 1 byli tacy mali, a teraz trochę chyba za dużo przeskoczyli....ale to dobrze ;)

ocenił(a) film na 8
Wikuu

Odświeżę trochę ten wątek, ale tylko taki znalazłem gdzie mógłbym również wystawić swoją opinię o filmie bez ataku ze strony innych "forumowiczów". Zacznijmy od tego, że uważam tą część HP na pewno za lepszą od swojej poprzedniczki, a nawet za jedną z lepszych spośród wszystkich części. Duża w tym zasługa samej książki, która miała spośród wszystkich dzieł pani J.K.Rowling jedną z ciekawszych fabuł. Zauważalne są także, znacznie lepsze efekty specjalne oraz szczegółowsze elementy stworzonego świata magii. Myślę, że pod kątem technicznym HP i Komnata wypada lepiej od Kamienia Filozoficznego. Widać również progres w grze samych młodych aktorów, osobiście dostrzegłem dużą różnicę w ich grze. Muzyka podobnie jak w części pierwszej stoi na bardzo wysokim poziomie i świetnie się komponuje z ogólnym obrazem filmu. Zmiana klimatu w stosunku do pierwszej części tworzy Komnatę bardziej mroczną przez co także ciekawszą. Columbus świetnie wprowadził dużo wątków humorystycznych, które kapitalnie odegrali aktorzy, a zwłaszcza Rupert Grint. Na marginesie wyrażę jeszcze opinię co do dubbingu, na który wiele osób narzeka. Mimo, że sam nie jestem fanem dubbingów filmach, to należy dalej pamiętać, że HP jest bardziej skierowany ku młodym widzom, którzy po prostu lubią taką formę tłumaczenia, a sam dubbing myślę, że wypadł tutaj naprawdę solidnie i o wiele lepiej niż w części pierwszej. Ogólna ocena ode mnie waha się między 7 a 8. Ale za wątki humorystyczne ze spokojnym sumieniem daje 8/10 :)

ocenił(a) film na 6
lukgof

Wypowiem się tylko nt. dubbingu - wg mnie był najgorszy z wszystkich części, które z dubbingiem widziałam (co prawda nie było ich wiele, bo chyba tylko 3 pierwsze filmy). Skreślam go za samo błędne wymawianie nazwiska "Weasley" jak "Wesley". Poza tym te sztucznie brzmiące głosiki... Koszmarek. ;]