Harry Potter i Komnata Tajemnic

Harry Potter and the Chamber of Secrets
2002
7,4 330 tys. ocen
7,4 10 1 329694
6,8 51 krytyków
Harry Potter i Komnata Tajemnic
powrót do forum filmu Harry Potter i Komnata Tajemnic

Niedawno, 12 listopada, w Polsce wydano na DVD tzw. „edycje kolekcjonerskie” czterech pierwszych części, stanowiące odpowiedniki tego, co w krajach anglojęzycznych nazywane jest „Ultimate Edition”. I stąd pytanie: czy ktoś miał już styczność z tymi wydaniami, a jeśli tak, to czy nasze wydania są zgodne z tym, co wydano na Zachodzie? Z opisów na stronie dystrybutora widzę, że dostępna jest 3. płyta z niepublikowanymi wcześniej materiałami, ale co z resztą? Na Zachodzie „Kamień Filozoficzny” i „Komnata Tajemnic” zostały wydane w wersjach kinowej i rozszerzonej, uzupełnionej o sceny, które wcześniej znajdowały się w dodatkach, stąd też wydania tych filmów zawierają cztery płyty (dwie z dodatkami, jedna z filmem w wersji kinowej, druga z filmem w wersji rozszerzonej). Poza tym do każdej części dodane są po dwie karty kolekcjonerskie oraz czterdziestoośmiostronicowy album ze zdjęciami. Miałem w ręku polskie wydanie, ale trudno mi uwierzyć, żeby w tym pudełku zmieścił się mały album w twardej oprawie, a dystrybutor na stronie nic o takim dodatku nie mówi. Czyżby więc Galapagos poleciało w kulki, usuwając karty, albumy i rozszerzone wersje, zostawiając tylko nowe dodatki, nazywając to „edycją kolekcjonerską” i wołając sobie za takie wybrakowane wydanie 70 zł?

Pottero

dołączam się do pytania

ArusArczes

Kwestia się wyjaśniła. Wysłałem mejl do Galapagos, w odpowiedzi stwierdzili, że ze wszystkich części usunięto karty i album, a z wydań „Kamienia Filozoficznego” i „Komnaty Tajemnic” 4. płytę z rozszerzoną wersją filmu, ale sceny usunięte, wchodzące w skład rozszerzonych wersji – jak twierdzą – znajdują się na jednej z płyt z dodatkami. Czyli taka „edycja kolekcjonerska” po polsku – drogo jak jasny gwint, a jeden z najciekawszych dodatków, tj. album, usunięty.