Harry Potter i Komnata Tajemnic

Harry Potter and the Chamber of Secrets
2002
7,4 330 tys. ocen
7,4 10 1 329694
6,8 51 krytyków
Harry Potter i Komnata Tajemnic
powrót do forum filmu Harry Potter i Komnata Tajemnic

Jest powiedziane nie raz że nieletnim nie wolno używać czarów poza szkołą ze względu na NAMIAR. A jednak na ulicy Pokątnej Hermiona naprawia przy pomocy czarów okulary Harry'ego i nic się nie dzieje ... A było to przed rozpoczęciem roku szkolnego. Nie wiem, może coś przeoczyłam?

ocenił(a) film na 4
Shotokan11

W książce jest ot jakoś tak wytłumaczone:
-jeżeli dzieci są pod opieką dorosłych czarodziejów to zawsze oni mogą powiedzieć że to oni a nie ich pociechy rzuciły dany czar.
-Namiar nie wskazuje dokładnie kto rzucił czar,ale lokalizację,tak więc można było rzucać ile się chce czarów na pokątnej,ale w miejscach gdzie brak było innych czarodziejów trudno byłoby się wytłumaczyć że to nie ty rzuciłeś czar(patrz Zgredek-Potter u Dursleyów)

ocenił(a) film na 7
ptaszeq

No niby tak, ale Hermiona nigdy nie złamałaby szkolnego regulaminu. A w książce, w drugiej części, to pan Weasley naprawia Harry'emu okulary zaklęciem. No więc nie potrzebnie przekręcano fabułę książki. Niby taki szczegół, a jednak ...

ocenił(a) film na 10
Shotokan11

Niby racja, ale nawet w książce nieletni czarodzieje często używają zaklęcia Lumos poza szkołą. Ja myślę, że po prostu takie, nazwijmy je "przyziemnymi", zaklęcia nie łamią prawa, chociaż nigdzie nie było to wyjaśnione. :)

Shotokan11

W książce i w filmie jest wiele "zakamarków" i "zakrętów', do których można by się przyczepić.

ocenił(a) film na 7
temkow776

Prawda, ale ja myślę, że zaklęcia głównie nie można rzucać przy obecności mugoli. Zauważcie, że gdy bohaterzy czarują przy innych czarodziejach, jest wszystko ok, tylko kiedy czarują przy obecności mugoli, zawsze jest coś nie tak. A inna sprawa jest taka, że w domu Rona, czary, to codzienność. Jeśli udowodnicie mi, że nie mam racji, to ja nie potrafię tych nieścisłości inaczej wytłumaczyc.;) Pozdrawiam.

justynieczka

a jak było ze sceną, kiedy Tom Riddle 'pokazuje' Potterowi scenę, w której Komnata Tajemnic po raz pierwszy zostaje otwarta ? Tom rozmawia z Dumbledorem, (dla ścisłośći było to 50 lat wcześniej) który wyglądał identycznie jak ten Dumbledore z czasów Harrego. Zadziwiające, że w ogóle się nie zestrzał od tamtej pory..

użytkownik usunięty
milenka_05

Hehehe poprostu myśleli że ludzie nie będą zwracać na to uwagi...;PP
Bo wkońcu to taki mały szczegół...;)