PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 325 tys. ocen
7,5 10 1 324930
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Właśnie wróciłem z kina. Po pierwsze, nie wiem kompletnie po jakiego grzyba była w filmie scena spalenia Nory, przecież w książce tego nie ma. Po drugie, tak się zastanawiam dlaczego mogło zabraknąć bitwy w Hogwarcie. Niektórzy na forum pisali, że nikt nie reagował z uczniów, a szkołę strzegli aurorzy. Aurorzy zostali rozbrojeni(była taka scena), a nie zareagowali, bo był to atak z zaskoczenia. Otóż wydaje mi się, że brak tej sceny można tłumaczyć tym, że w zamierzeniu twórców jest stworzenie wielkiej epickiej sceny bitwy o Hogwart w drugiej części Insygniów Śmierci, więc skoro owa bitwa i tak się pojawi to woleli się skupić na śmierci Dumbledore'a. Po trzecie, scena w której wszyscy podnoszą różdżki i oddają hołd dyrektorowi jest genialna! Po czwarte, pamiętajmy o ograniczeniach czasowych, nie mogły pojawić się w książce wszystkie wątki(dlatego nie wiem po co, u licha, pojawiła się w filmie scena spalenia Nory). Klimat tego filmu bardzo różni się od pozostałych. Mnie się film podobał. Mimo wszystko trzeba przyznać, że bardzo wierny książce i Yates nie dodał nic od siebie, co zrobili Newell i Cuarón. Ode mnie 6/10 za kilka scen, klimat i niesamowitą obsadę (mam na myśli dorosłą obsadę - Smith, Rickman, Thewlis, Gambon, Bonham Carter - wiem, że pojawiali się w poprzednich częściach, ale to jest naprawdę niezwykłe, że w tym filmie można spotkać wielu świetnych aktorów na poziomie!

ocenił(a) film na 8
DiDayeN

Podobno scenę spalenia Nory dodano, żeby podnieść napięcie filmu. Cóż, to tłumaczenie reżysera i scenarzystów, ja w każdym razie osobiście cieszę się, że przy tej okazji pokazano Tonks i Lupina. Już się bałam, że w ogóle ich nie będzie w tym filmie.