zabawa polega na tym, że ktoś przywołuje jakiś cytat z książki a inna osoba ma za zadanie określić kto jest autorem tych słów
Miłej zabawy!
Zaczynam:
- "...bardzo przepraszamy za czasową nieobecność na antenie, spowodowaną wielomawizytami złożonymi w naszej okolicy przez tych czarujących śmierciożerców."
Bellatrix do Harry'ego w "Zakonie Feniksa"
"- Bajka o strachu, jaki w ludziach budzi śmierć. Gdyby przeżycie było takie proste jak schowanie się pod peleryną - niewidką, to już dawno mielibyśmy wszystko, czego byśmy sobie zażyczyli."
Hermiona chyba do Harrego w IŚ po wizycie u Lovegooda.
"Harry, ja nie staram się bronić tego, co napisał Dumbledore. Tych wszystkich bzdur typu„prawo do panowania", „magia to potęga" i tak dalej. Ale, Harry, jemu właśnie umarła matka,
siedział samotny w tym domu i..."
Hermiona w "...Insygniach Śmierci".
" - Żartujesz Weasley! - (...) - Chyba nie powiesz mi, że ktoś zaprosił to-to na bal? Taką łopatozębą szlamę?
Draco Malfoy, tylko on mógł coś takiego powiedzieć.
CYTAT:
"...Słyszałem, że skoczna z Ciebie fretka, Malfoy."
Ron do Hermiony w Zakonie Feniksa
"To węgierski smok ogoniasty -(...)- Tam jest pospolity walijski smok zielony, ten mniejszy, szwedzki smok krótkozębny, to ten niebiesko-szary, i chiński smok ognisty, ten czerwony."
To jest rogogon węgierski-(...)- Tam mamy walijskiego zielonego smoka pospolitego, ten mniejszy, szaroniebieski, to szwedzki krotkopyski, a czerwony to chinski ogniomiot." - To powiedzial Charlie Weasley do Hagrida :)
MOJ CYTAT:
" No dobra, ladujemy sie na ten piekielny wozek i nie mow do mnie nic po drodze, bo mi troche lepiej jak zaciskam zeby- powiedzial X" :)
Hagrid do Harry'ego podczas pierwszej wizyty tego ostatniego w Banku Gringotta.
Cytat:
" - Ja tam zgadzam się z Ronem - (...) - Okropny stary hipokryta. Mówi każdemu, że trzeba ci pomóc, a sam próbuje umyć od tego ręce. I... naprawdę trzymajcie się z daleka od tego rogu."
Hermiona do Harrego podczas wizyty u Ksenofiliusa.
"Jak będę chciał wypuścić mojego kota, to zawsze go wypuszczę, do diabła z waszymi rozporządzeniami!"
Lub nie oddaje :)
"To bardzo dziwne Harry, ale tak to już jest, że ci którzy najbardziej się nadają do sprawowania władzy, nigdy jej nie pragną. Ci, którym tak jak tobie narzuca się przewodnictwo, a oni godzą się na to, bo muszą, i ku swojemu zdumieniu stwierdzają, że bardzo dobrze im to wychodzi."
"Zjeżdżaj Percy (...) Harry się spieszy" (II cz.)
to powiedzial Fred albo George.
a co do powyzszego cytatu to byl chyba Dumbledore.
PYTANIE:
" Każdy zna trollański- przerwał mu lekceważąco X.- wystarczy tylko wskazać palcem i chrząknąć."
Fred do Percy'ego.
" - Jestem beznadziejny - (...) - Jestem okropny. Nie obronię, choćby od tego zależało moje życie. Co ja sobie myślałem?"
aaj sorry ;P nie przeskoczylo mi, ze juz jest na to odpowiedz... :)
"I zrobię to osobiście"???? to nie wiem ;P
Ron (ewentualnie Hermiona) do Harry'ego w WA;)
" Jak latwo byloby zepchnac Malfoya z jakiegos lodowca i upozorowac wypadek... szkoda, ze jego matka go lubi... "
Dean Thomas
"Mamy lekcje, wpadniemy w kłopoty, a to jeszcze nic w porównaniu z tym, co stanie się z Hagridem, gdy ktoś odkryje co on tam robi..."
To chyba Harry kiedy dowiedział się, że nie został prefektem.
"Ale oczywiście nasza Mała Miss Doskonałości nie życzy sobie takich rewelacji, prawda?"
Jeśli się nie mylę to chyba Rita Sketer(niewiem jak się piszę) do Hermiony.
Potter!Weasly!Może zaczniecie uważać!
wydaje mi się,że powiedziała to profesor McGonagall, ale nie jestem pewna :D
"A bo ja wiem? Jakaś wiedźma z ministerstwa...Taka niska.Miała opaskęan głowie...Podobna do ropuchy"
wydaje mi sie, ze byl to Harry. ale niejestem pewna.
"... i odebrac swojego Wisiela trytonom!"
Zgredek do Harry`ego podczas Turnieju Trójmagicznego.
"Może pan rozmawiać z nami wszystkimi razem, albo w ogóle nie będzie rozmowy"
Trochę namieszałem, sorry, więc jeszcze raz mój cytat:
"Może pan rozmawiać z nami wszystkimi razem, albo w ogóle nie będzie rozmowy"
To powiedział Mundungus O Umbridge, kiedy go złapała na handlu kradzionymi rzeczami na Nokturnie.
Prawie Bezgłowy Nick do Rona xD
" Możesz być kimś wielkim, tak, to wszystko jest tu, w twojej głowie (...)"
Tiara Przydziału do Harry`ego.
"Po co wróciłeś? Bez ciebie było nam lepiej, bez ciebie byliśmy szczęśliwi, cieszyliśmy się, że ciebie nie ma... wyśmiewaliśmy się z twojego tchórzostwa, twojej głupoty, twojego tupetu"
Hermiona-Riddle albo Harry-Riddle, nie pamiętam dokładnie
"Mamy szczęście, że wśliznął się akurat dziś wieczorem. To jedyny wieczór, kiedy nie było nas w wieży..."
mi się wydaje,że był to Pan weasley w 7. części.
podaję cytat:
"Jeśli to jest to, o czym myślę...to naprawdę wielka rzadkość i bardzo cenny prezent."
wydaje mi sie, ze to jest Ron (I cz.) jak Harry otworzyl swoj prezent- peleryne niewidke.
CYTAT:
" a nic. Percy ma dziewczyne"
xD
Goraca prosba do EmmaWatsonAdriana:
jesli nie znasz odpowiedzi to nie wpisuj byle czego. przeczytaj wszystkie ksiazki, a potem baw sie z nami w zgadywanie kto co powiedzial, ok:) bo wiecej czasu zajmuje nam wyjasnianie ci co-kto-komu-dlaczego, niz samo zgadywanie;)
Pozdrawiam.
P.S. mam andzieje, ze nie czujesz sie urazona.
A mnie się wydaje, Nagini, że każdy może się tu z nami bawić bez względu ile książek przeczytał. I nikt Ci nie każe niczego wyjaśniać, jeśli nie chcesz. Chyba lepiej zapytać i się dowiedzieć to nie jest forum tylko dla wszechwiedzących.
pewnie, ze to forum jest dla wszystkich i jesli ktos chce sie wypowiedziec to oczywiscie ma do tego prawo i nie ganie EmmaWatsonAdriene za to, ze chce sie pobawic w odgadywanie. Chodzi mi o to, ze skoro limit postow wynosi 1000 to lepiej nie zawalac go ciaglymi pytaniami co to- kto to.
ale oczywiscie mozna sie z tym nie zgodzic :)
Pozdrawiam ;)
Lotd Voldemort do Glizdogona w "...Czarze Ognia"
CYTAT:
" - Nie wiem jak długo jeszcze, jasne? - (...) - Po prostu dłużej, niż myślałem."