Mam jedno pytanie dotyczące Harrego, czemu harry uważany jest za świetnego czarownika skoro każdy go pokonuje wiecznie, według mnie nie wyróżnia sie on niczym od innych bohaterow, chociazby ta jego kolezanka jest lepsza od niego jednak to Harry jest potęzny a w rzeczywistosci jest gamoniem.
ZAMKNIJ MORDE!!!!!!!!!!!! HARRY JEST BOSKI!
Przepraszam za ten zart u gory, nie moglem sie powstrzymac...
No coz, jest dobrym nauczycielem, nauczyl wielu wyczarowywac patronusy, oraz byl najmlodszym ktory tego dokonal (*Najpewniej)
Nikt Ci do teraz nie odpowiedział, a więc ja to zrobię. ;) Opieram swoją wiedzę oczywiście na książkach, a domyślam się, że skoro zadajesz takie pytanie, to oglądałeś jedynie filmy, które pewne sprawy wyjaśniają bardzo mgliście i słabo.
Otóż Harry James Potter tak naprawdę nigdy nie był wielkim ani potężnym czarodziejem, o czym on sam sobie od początku zdawał sprawę i dlatego odkąd tylko pojawił się u niego Hagrid, by wprowadzić go w świat magii i pomóc z przygotowaniami do Hogwartu, zastanawiał się zmieszany, dlaczego wszyscy, których napotykał, traktowali go z takim szacunkiem, wręcz czcią, jakby był jakąś osobistością. Tymczasem jego legendę i mit o tej mocy, jaką podobno w sobie posiadał, tworzył fakt, że Harry, a o tym wydarzeniu mieli pojęcie naprawdę nieliczni czarodzieje, bo nikt nie był bezpośrednim świadkiem, jeszcze jako niemowlę odparł atak Voldemorta i przyczynił się do jego klęski. Mit "Chłopca, który przeżył", później, kiedy ujawniono po latach dodatkowo treść przepowiedni przechowywanej w Departamencie Tajemnic, podpieranej jeszcze mitem "Wybrańca", rzekomo przeznaczonego do zniszczenia Voldemorta, pozwalał ludziom myśleć, że Harry jest wyjątkowo uzdolniony. W książkach bardzo dobrze Harry'emu wyjaśniał to Dumbledore, kiedy go przygotowywał psychicznie do nieuniknionej konfrontacji z Voldemortem. Harry zrozpaczony nie mógł pojąć, jak niby może on się wedle przepowiedni i tych wszystkich przesłanek równać z potężnym czarnoksiężnikiem, skoro sam jest tylko przeciętnym uczniem. Właśnie w tym rzecz, że przepowiednia mówiła, iż to sam Voldemort - i to będzie jego zgubą - stworzy sobie wroga w postaci Wybrańca, naznaczy go jako równego sobie i w ten sposób da mu niezbędne narzędzia do walki. Harry był wyjątkowy tak naprawdę dzięki błędom Voldemorta, które go takim uczyniły, dzięki szczęśliwemu losowi - zdołał przetrwać atak Voldemorta, chroniony mocą miłości matki, która go dobrowolnie ochroniła, a tym samym czarnoksiężnik poległ, kiedy jego zaklęcie się od Pottera odbiło i wyrwało część jego skruszonej duszy, która skryła się w ciele dziecka. W ten sposób Harry'ego i Voldemorta połączyła pewna więź, a Harry zyskał niektóre cechy Voldemorta, takie jak dar mowy wężowej, albo też dzięki temu został wybrany przez bliźniaczą różdżkę z piórem feniksa, przez co później na cmentarzu w czwartej części obie ich różdżki nie chciały ze sobą walczyć i dokonało się tzw. Priori Incantatem. Ponadto był on zdolny wykryć Voldemorta, reagując na jego obecność bólem blizny, jaką pozostawił na czole, albo mógł w pewnym sensie przenikać jego umysł, co działało w dwie strony (widać to dopiero dobrze w "Czarze Ognia" i "Zakonie Feniksa"). Harry bardzo często zwyciężał i wychodził z różnych zdarzeń żywy nie dlatego, że był potężnym czarodziejem, lecz jak sam twierdził, bo mu pomagano lub miał szczęście. I to jest prawda. Harry był, o czym się przekonujemy zwłaszcza w siódmym, ostatnim tomie, istotną marionetką i narzędziem w rękach Albusa Dumbledore'a, który nawet pośmiertnie kierował wszystkim tak, aby w końcu dopuścić do ostatecznej porażki Voldemorta. Dumbledore uczył Harry'ego, chronił go, dawał mu zawsze wskazówki i rady potrzebne do rozwiązania zagadek, jakie chciał, aby Harry rozwiązał, nawet jeśli mogły zagrażać jego życiu. Choćby w "Kamieniu Filozoficznym" Harry na końcu myśli, że Dumbledore jakby chciał, aby on się w to wpakował i rozwiązał zagadkę Kamienia, pomagając mu dyskretnie i dając wskazówki. Tak też na końcu, jak wiemy, Harry był potrzebny po to, aby się w odpowiedniej chwili poświęcić. Musiał chcieć dobrowolnie, tak jak przed laty jego własna matka, oddać życie za innych w Zakazanym Lesie, coby pozwoliło na unicestwienie cząstki duszy Voldemorta tkwiącej w jego ciele. To właściwie było jego przeznaczeniem i to cały czas czyniło z niego tak wyjątkową osobę - żaden talent, lecz fakt przeżycia przez błąd Voldemorta, fakt łączącej ich więzi, która stała się jego mocą i bronią, ale też słabością.
dzięki za odpowiedz, była dośc wyczerpująca, ale dałes mi spojler co się stanie w ostatniej częsci ktorej jeszcze nie oglądałem ;)
Zgadzam się Harry Potter jest świetny Hermiona piękna i Ron nazywam ich trójcą świętą . Zapewne w pytaniu chodzi ci o To co sie stało z tą częścią według mnie Harry Potter i Książe Półkrwi to najsłabsza część gorsza od książki coż Yates się nie postarał
Ogólnie żadna część nie oddała wszystkiego co jest w książce a nawet można powiedzieć "wypaczyła" treść . Nie ma tam nic o Harrym ,co najwyżej przebłyski wspomnień . Żeby zrozumieć Harrego trzeba przeczytać książkę , film to gniot.........
Nie nie prawda pierwsze trzy części (Harry Potter i Kamień Filozoficzny , Harry Potter i Komnata Tajemnic i Harry Potter i Więzień Azkabanu i czara też się wciśnie ) >>>>>>>>>> zakon i półkrwi bije na głowe insygnie są na poziomie dobrym
I mówi ci to prawdziwy fan Harry Potter masz problem bo się z tobą nie zgadzam ale masz swoje zdanie a jak ci przeszkadza moja ocena to jej nie zmienisz co nie znaczy że do książek masz rację , ale Harry Potter i Kamień Filozoficzny , Harry Potter i Komnata Tajemnic oraz więzień azkabanu są najbardziej wierne książce czara ognia wypada jako tako insygnie są na dobrym poziomie a zakon i półkrwi to są szroty
u mnie to wygląda tak
Harry Potter i Komnata Tajemnic 10/10
Harry Potter i Insygnia Śmierci część 1 10/10
Harry Potter i Insygnia Śmierci część 2 10/10
Harry Potter i Kamień Filozoficzny 9/10
Harry Potter i Więzień Azkabanu 9/10
Harry Potter i czara ognia 10/10
Harry Potter i zakon feniksa 9/10
Harry Potter i książę półkrwi 7/10 tak prawda takie moje zdanie i każdy fan Harry Potter to potwierdzi że
( Harry Potter i Kamień Filozoficzny , Harry Potter i Komnata Tajemnic , Harry Potter i więzień azkabanu czara ognia ) bije na głowę >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ( Harry Potter i Insygnia Śmierci część 1 i Harry Potter i Insygnia Śmierci część 2 ) biją na głowę >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> zakon feniksa i książę półkrwi
Napisałem co myślę a ty się rozpisujesz "mówi ci to prawdziwy fan Harry Potter masz problem bo się z tobą nie zgadzam ale masz swoje zdanie a jak ci przeszkadza moja ocena to jej nie zmienisz"
Każdy ma swoje zdanie to normalne. Ja osobiście wole książki Harego każdy tom przeczytałem kilkakrotnie i w filmie masę rzeczy "nie ma" lub są okrojone a każde okrojenie powoduje problemy przy kolejnych częściach gdzie coś trzeba zrobić by się kupy trzymało... Pozdrawiam fanów Harrego Pottera.