Dlaczego w grze i w filmie jest scena z jakimś napadem na norę? W książce nic takiego nie było...
Ja chyba potrafię to wyjaśnić. Podobna sytuacja miała już miejsce mianowicie w Zakonie Feniksa i została opisana przez kogoś z forum. Chodziło o to, że w filmie ZK używano czaru Levicorpus podczas gdy w książce zdarzyło się to dopiero w Księciu Półkrwi. Myślę, że także scenę napadu na Norę wzięto z późniejszej książki (Śmiertelne Relikwie). O ile się nie mylę wtedy rzeczywiście Śmierciożercy zaatakowali Norę(chyba podczas ślubu Fleur i Billa), ale nie jestem tego pewny, bo dosyć dawno czytałem ostatnią część.
może masz racje ale i tak oni nie podpalają nory a wszyskim udaje się uciec a Harry Ron i Hermiona teleportująsię od razu
to już było wyjaśnione kiedyś przez twórców filmu. scenę napadu na norę z insygni przenieśli do księcia żeby było w 7 więcej miejsca na inne rzeczy
Bzdura!
Tej sceny nie ma w książce i została wymyślona na potrzeby filmu po to by pokazać zgrozę i chaos który zapanował w świecie czarodziejów.
Tak, ale niestety takie dodawanie scen których w książce nie było, to trochę psuje cały film:( To tak jakby ktoś nakręcił o kimś z nas film i dodał wątek który w naszym życiu się nie pojawił. To takie, trochę żałosne:(
Chyba faktycznie, to jest Nora. No kurczę, a ja już się cieszyłem na dobry film:(
Jest, bo jest. Tak pasowało twórcom filmu i ją wcisnęli. Ekranizacja ma opierać się na książce, a nie być totalnie identyczna. Musi wiązać się z poprzednimi częściami i ogólną fabułą tak, żeby zrozumieli ją też fani HP, którzy (niestety) nie przeczytali książek. Informacja o tej scenie była już podawana daaawno temu i chętni mogą poszukać o niej więcej w czeluściach tematu "Wiadomości z planu" ;)
po częsci zgadzam się z poprzedniczką ale jak tu można 'napad na norę' ( jeden z ważniejszych momentów 7 częsci) dać do ekranizacji 6 częsci, i co ? niby przeniosą ślub Billa i Fleur do 6 ?
dla mnie mogą zrobić nawet 3 częsci 7 filmu ale ma być porządny 6 !
A mi się wydaje,że ślubu w ogóle nie będzie.Ktoś z załogi HP powiedział,że mają problem z postacią Billa w filmie bo go w żadnej części nie było.Może dlatego atak na Norę jest w 6 części.
Według mnie do czwartej części fabuła filmów w większej części pokrywała się z fabułą książki, a jeśli nawet to tylko nieliczne wątki były wycinane lub minimalnie zmieniane. Jednak odkąd pojawił się ten reżyser Yates, zamiast dobrej ekranizacji "zakonu" była istna porażka. Teraz to samo szykuje się z "księciem". Zamiast zobaczyć strach, chaos itd czyli to czego było pełno w 6 części, na ekranach kin pojawi się nowa wersja "mody na sukces". Już po samych wywiadach z aktorami wiemy czego można się spodziewać. "Ten film będzie bardzo zabawny, pełno w nim miłosnych perypetii" i bla bla bla. Dlatego wcale się nie dziwie że fragment 7 części przenieśli do 6 co naprawdę jest już całkowitą głupotą i nietaktem ze strony reżysera. A co na to wszystko Rownling? Tak po prostu się zgodziła? Jak tak dalej pójdzie to z 7 części zrobią musical :/
Też na początku myślałem że to Nora, ale mi przypomniało i sie dopatrzyłem. To nie Nora a chatka Hagrida, chociaż mogę się mylić.
No ja też myślałem, że to chatka Rubeusa, ale teraz wydaję mi się, że to Nora...mam nadzieję, że się mylę.
To jest Nora. Parę miesięcy temu, jeszcze na wakacjach, była podawana oficjalna informacja. Jak ktoś jest bardzo dociekliwy to może jej poszukać (jak już pisałam) w otchłani tematu "Wiadomości z planu.", bądź też w Google.
Wydaje mi się (chociaż nie jestem pewna na 100%, bo dawno czytałam HP, a swojej książki nie mam), że było napisane, że teraz śmierciożercy są bardzo dużym zagrożeniem i że atakują innych. Może ta scena ma właśnie pokazać, że już nie jest bezpiecznie i że śmierciożerców trzeba się bać? To by wyjaśniało obecność Greybacka. No ale i tak nie było napadu akurat na Norę w 6cz :|
Jeśli tak pozmieniają wszystko jak w ZF, to film będzie beznadziejny. Jak w ogóle można pominąć pogrzeb Dumbledore'a? :| To taki smutny i fajny rozdział...
Nie uważacie, że jeżeli dadzą norę w 6 części wszystko popsują? Przecież Rowling dokładnie opisuje: Molly każe spakować im kufry dzień przed wyjazdem, żeby rano w dniu szkoły nie było rozgardiaszu. i potem pisze "i rano rzeczywiście nie było haosu jak zwykle..." przecież oni wszystko zepsują!!!
CYTAT:
"""
Wydaje mi się (chociaż nie jestem pewna na 100%, bo dawno czytałam HP, a swojej książki nie mam), że było napisane, że teraz śmierciożercy są bardzo dużym zagrożeniem i że atakują innych."""
no tak, dlatego sfilmowali zawalenie się mostu itp. ale NORA?
//edit: aha no i jeszcze jedno:
::SPOILER::
"
Nora nie zostaje spalona, ale jest otoczona przez pierścień ognia wyczarowany przez Bellatriks. Harry, widząc Bellatriks, biegnie za nią, a Ginny goni go, prawie wpadając w ręce Greybacka. Jednak Harry śpieszy jej z pomocą, po czym stoją w polu z bardzo wysoko rosnącym zbożem, odpierając ataki Śmierciożerców. Lupin i Tonks śpieszą im z pomocą, ale to jest chyba ostatni raz, gdy widzimy tych dwoje. W filmie nie ukazane zostały żadne stosunki łączące Tonks i Lupina, i pomimo że włosy Tonks są brązowe, nie ma żadnego wyjaśnienia, czy napomknięcia o tym co łączy tych dwoje. "
::KONIEC SPOILERU::