Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 326 tys. ocen
7,5 10 1 325743
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Co by tu nie mówić to ta część zasługuje na miano filmu przy bladych i mdłych pozostałych częściach. W końcu ktoś zrobił kawał dobrego filmu, nieźle się ubawiłem w kinie :). Zaskoczenie niesamowite, wspaniała akcja i epizodyczne sytuacje podparte w końcu naturalnymi i pełnymi życia bohaterami. Muzyka doskonała wręcz powalająca, jak zobaczyłem początek to od razu wiedziałem że to będzie coś. Doskonała odmiana tego filmu.

Wielkie brawa dla Radcliffa wkońcu widać że to aktor, potrafi być nieudacznikiem, ale również i kiedy trzeba potrafił być pomysłowy i przezabawnie komiczny, cudowna młodziutka Emma emocje tej dziewczyny były naprawde widoczne i poruszały serce, Grint aktor drugoplanowy taki nieciekawy w poprzednich częściach a tu proszę gwiazda i mistrz pierwszego planu opanował film na kilka minut i zabawił pół kina :), Niezwykła odsłona Dumbledora -wspaniała !, Oskarowa chyba rola Slughorna, tragiczna rola Feltona, a nieliczne minuty z młodym Riddlem wiały chłodem jakiego jeszcze nie widziałem, tak mrocznej postaci dawno nie było, Snape doskonały jak zwykle, Lovegood jest wspaniała, o Bellatrix chyba nie musze pisać bo juz tyle zachwytów czytałem na jej temat -wspaniała postrzelona babka świetnie zagrana :) i wszystko to podparte inteligentna akcją i subtelnymi epizodami :),
w końcu kawał dobrego kina, które ogląda się z przyjemnością, polecam !!!

pzdr dla fanów kina !

ps. Fanów książek prosze o nie umieszczanie tutaj swoich komentarzy to nie jest odpowiednie miejsce do tego.

ocenił(a) film na 9
obserwator30

A to niby dlaczego? Jeżeli ktoś czytał książkę to już nie ma prawa do opinii?

zbysheck

Jako że bardzo lubię i książki, i filmy, myślę, że nic się nie stanie, jak to skomentuję ;)
Uważam więc, że film mógł się podobać komuś kto nieczytał książki, jednak jest między nimi bardzo duża robiezność która irytuje widza.
Pomijając ten fakt, "Księcia Półkrwi" ogląda się przyjemnie, aczkolwiek poprzednie części były dużo lepsze(no, może z wyjątkiem "Zakonu Feniksa")

aszara1

Ja mam pytanie co do wersji DVD tego filmu, czy jest ona z Dubbingiem jak
poprzednie, czy tylko z napisami?

ocenił(a) film na 8
obserwator30

Nie sadzilem, ze napisze kiedys, ze film o Potterze jest dobry, ale musze przyznac, ze ten wyjatkowo pozytywnie mnie zaskoczyl.
Nie czytalem zadnych ksiazek, gralem w pare gier i uwazam, ze juz nawet te proste gry sa lepsze niz filmy. W filmach poza kostiumami i muzyka nie podobalo mi sie nic. Dlatego zasiadlem do tej czesci rownie sceptycznie.

Obserwator napisal juz wszystko, co trzeba, wiec nie warto psiac tego samego. Podsumowujac - brawa dla rezysera za pozadna wizje filmu, ktory nareszcie przypomina kino a nie cyrk. Zamiast masy efektow i akcji, mamy pare efektow najwyzszej jakosci i wspanialy ponury klimat, polaczony z dramatyzmem i w wiekszosci ze swietnym aktorstwem.

obserwator30

O, w końcu pozytywny komentarz.

Uwielbiam książki, ale i tak się wypowiem. Film bardzo mi się podobał, na żadnym Potterze tak się nie śmiałam, jak na tym :D Sceny z humorem były świetne, aktorzy też (tylko nie zgodzę się co do Feltona - moim zdaniem bardzo dobrze zagrał).