Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 326 tys. ocen
7,5 10 1 325743
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Nicolas Hooper nie skomponuje muzyki do dwóch ostatnich filmów o ,,Harrym Potterze"! Twórca ścieżki dźwiękowej do ,,Harry Potter i Zakon Feniksa" oraz ,,Książę Półkrwi" był wiele razy krytykowany za nie wpasowywanie się do klimatu filmu i nieudolne podrabianie muzyki Johna Williamsa - twórcy utworu muzycznego ,,Hedwig Theme", dzięki któremu zyskał nominację do Oscara.
Przypomnijmy: John Williams (jeden z najpopularniejszych kompozytorów filmowych; min. ,,Gwiezdne Wojny") skomponował muzykę do trzech pierwszych filmów o nastoletnim czarodzieju, zgarniając nominację do Oscarów. Jednak ,,Czara Ognia" była już pozbawiona jego muzyki - odszedł chcąc poświęcić się innej produkcji - ,,Wyznania Gejszy" (za którą zresztą otrzymał Oscara).
Piąta i szósta część opatrzona została muzyką Nicolasa Hoopera - wieloletniego przyjaciela Davida Yatesa.
Wszystko wskazuje na to, że batutę przejmie znów John Williams, który bardzo chce komponować do ,,Insygniów Śmierci". Film może dużo zyskać dostając muzykę od samego mistrza. Czas pokaże, czy David Yates zaprosi Williamsa do ekipy...

ocenił(a) film na 10
kacperpiotrkow2

Najbardziej podobała mi się muzyka z Czary Ognia. Szczególnie podczas Mistrzostw Świata w Quiditchu i w chwili wchodzenia do Wielkiej Sali uczniów z Durmstrangu. Mimo wszystko kompozycje Williamsa były najlepsze.

ocenił(a) film na 6
kumpelmacka

Nikt się nie cieszy? :-)

ocenił(a) film na 6
kacperpiotrkow2

Ja się smucę. Może i Williams to świetny reżyser ale poza Hedwig Theme i paroma utworami z komnaty i więżnia które mógłbym zliczyć na palcach jednej dłoni niczym specjalnym się w HP nie popisał znacznie bardziej podoba mi się muzyka Hoopera

ocenił(a) film na 5
kacperpiotrkow2

Przeciętny Poterromaniak nie wie o co ci chodzi. Dla nich ważniejsze jest by filmy były bardziej "książkowe" i miały efekty specjalne.

Williams stworzył do wcześniejszych części naprawdę rewelacyjną ścieżkę dźwiękową. Jeśli stanie się tak jak piszesz, to przynajmniej będzie jeden pewniak - muzyka obok "starszej" obsady(Smith,Bonham Carter).

ocenił(a) film na 1
Ifryt

Licze na to,ze Williams powroci,ale to jest w dalszym ciągu niepotwierdzona informacja,ponieważ na chwile obecną możliwa współpraca z sir Johnem Williamsem przy Insygniach jest w fazie negocjacji,ale nawet jeśli Williams nie bedzie zainteresowany to mogą zatrudnic kogos bardziej doświadczonego w tego typu Filmach bowiem Hooper to amator,ale nie obraże sie jesli pałeczke przyjmie chocby Howard Shore lub James Newton Howard ;)DD

kacperpiotrkow2

Wyczytałem to przed wczoraj na jakims portalu. Hooper sam zrezygnował z pracy nad Insygniami, mówiąc, ze należy pałeczkę przekazać komuś innemu. Wielce prawdopodobne, że Williams wróci, skoro trwają z nim rozmowy o powrocie do HP a teraz w dodatku Hooper zrezygnował... A jeśli nie Williams to chciałbym Zimmera :D Ewentualnie Ottman, bądź Powell ale to raczej mało prawdopodobne ;)

ocenił(a) film na 1
Niewidzialny

Gdyby Hans Zimmer sie zaangazowal to mysle,ze moze byc niezwykle interesująco to fakt ;)DD

ocenił(a) film na 6
A96

A guzik, Zimmer komponuje na jedno kopyto, daj spokój. Może i ma świetne kawałki, ale ileż to można słuchać podobnych albumów.

Byłabym niesamowicie zadowolona, gdyby muzykę komponował Williams. Przecież to geniusz ;)

ocenił(a) film na 6
kacperpiotrkow2

Oby się to sprawdziło. Uwielbia Williamsa za jego "A window to the past" i buckbeat's flight.
Często powracam do ścieżki z Więźnia Azkabanu, mojej ulubionej z całej serii Pottera.

Major_ka235

Ja chce zeby w Insygniach byl Nicholas Hooper ;)
Nicholasie wracaj do nas kocha cie cala Polska!!!!!!!!!!!!!!! ;)

ocenił(a) film na 6
kamil_morawski2

Zimmer ? Mógłby co najwyżej skomponować muzykę do ostatniej walki z chórem do reszty w HP to się raczej nie nadaje

kacperpiotrkow2

Muzyka w filmie była ogólnie kiepska. O woiele lepiej prezentuje się ta z gry w wykonaniu Jamesa Hannigana. Jest naprawdę świetna.

ocenił(a) film na 6
tsmisiek

Zgadzam się. Zimmer mógłby napisać jakąś 10 minutową etiudę do walki. :-)

ocenił(a) film na 2
kacperpiotrkow2

Najlepsza partyturka jest w Więźniu Azkabanu. Nie nudzi mi się od lat.

Co do Hoopera... "Darkness takes over" to jego najlepszy twór w Potterze... jednak Zakonu da się słuchać, ale muzyka w "Księciu..."

Maly_debil

Williams jest świetnym kompozytorem, nie mniej muzyka z "Księcia Półkrwi" jest świetna i wiele motywów robi wrażenie.

MR_ciachciach

alexandre desplat skomponuje muzyke do hp deathy hallows part 1. zrodlo: imdb.com

ocenił(a) film na 6
knoll999

No i zonk...

Ale podobno bardzo ładne utwory stworzył Desplat...

ocenił(a) film na 7
kacperpiotrkow2

Tak przy okazji, John Williams Oscara za "Wyznania gejszy" nie dostał. Nominacja była i owszem ale nie wiem skąd informacja o wygranej.