Koleżanka powiedziała mi, że Harry Potter może powodować, że ktoś staje się opętany. W internecie też o tym czytałam. A Wy w to wierzycie? Bo ja Harrego uwielbiam. Czytam, oglądam filmy. Fascynuje się nim. Co nie oznacza, że wierze w to co tam jest. Chodzę co tydzień do kościoła i modlę się codziennie. Osobiście nie widzę nic złego w Potterze. A Wy wierzycie w to opętanie???
To są halucynację kilku psycholi. Satanizm w Potterze, też mi coś... Bez stare baby słuchające Radia Maryja w to wierzą, te co po pół renty co miesiąc wpłacają na konto Mistrza Żerowania na Niedorozwiniętych. Zresztą jak się ma wielu znajomych czytających HP to się wie. Ja mam, i wpływ HP na ich zachowanie jest jak najbardziej pozytywny, albo w najgorszym razie wogóle go nie ma.
HP_FAN - dokładnie! Harry i opętanie? Co najwyżej jego opętali... w ZF w Ministerstwie xD Albo Ginny opetali ^^
a wiecie skąd się wzięło to całe o satanizmie, okultyzmie itp? ja zacząłem
się śmiac jak się dowiedziałem - otóż kościół stwierdził, że HP propaguje
- sekty (Hogwart i GD),
- picie jakiś tajemniczych używek (eliksiry)
- wiara w innego boga (Dumbledore)
- korzystanie 'z usług innych bożków/bogów' (astrologia, wróżbiarstwo itp.)
- przekształcanie motywów Biblijnych (Jezus - woda w wino, Potter - jeż w
poduszke do igieł, czyli transmutacja , w oryginale 'transfiguracja')
- oraz takie dogłębne - śmierć jednorożca - niby Chrystus był przedstawiany
jako jednorożec czy jakoś tak...
- i wiele innych niedorzeczności;]
ja też bardzo lubie książki czytać i wgl xd
ale osobiście wgl w to niewierze xd ;/
Nie no jak to przeczytałam to...
Ta jasne a Voldemort - Szatan
Wybacz Phoenix21hp ale to co napisałeś jest trochę niejasne.
Dumbledore - Jezus
aleee... Jezus przedstawiany jako jednorożec, tak?
Tamten którego krew Voldemort pił, nie zgadza się to.
A jak tak kapłanki se sądzą ich sprawa.
Dlanich najmniejszy shit człowieka opęta.
Mam_miod_w_uszach
W sumie bez sensu pisać o takich bzdurach, bo nawet jak się
czymś na serio związanym z satanizmem napławisz to się nie opętasz.
Pewnie tym którzy tak piszą chodzi o to że:
Głupie dzieciaki, niedługo zaczną różdżkami sprzętom AGD rozkazywać i na rodzinie zaklęcia ćwiczyć i jakieś wizje będą mieli dziwne.
Znam fulll ludzi, którzy nabijają się z fanów HP i powiem że większość by powiedziąło Ci że opętana jesteś. Jednak jak się głębiej w Google zajży to takie bzdury można wynajeść...........
wiesz, z tym Jezusem i jednorożcem to chodziło o to, że (teraz nie pamiętam
gdzie) pisało, że Jezus dawniej przedstawiany był jak jednorożec czy też
coś z jednorożcem miał wspólnego, ale nam to zanikło i dlatego może grono
osób nie wiedzieć o co chodzi.
A to Dumbledore-Jezus - chodzi o to, że on był jakby ich 'przywódcą
duchowym' itp
to jest beznadziejne mylenie prawdziwego życia z fikcją
mam przyjaciółkę która jest bardzo wierząca i gadała że na jakimś tam spotkaniu z ksiądz mówił o tym że jeśli się to czyta to na pewno się w to uwierzy
jak dla mnie to kolejna bzdura
a potem na kazaniu wypominał że "młodzież zamiast zgłębiać się z rodziną w tajemnice pisma świętego czyta jakiegoś Pottera"
a niedawno znalazłam w internecie o powstającej książce o symbolach chrześcijańskich w HP
tu macie adres
http://www.ithink.pl/artykuly/kultura/ksiazki/sprawa-harrego-pottera-symbole-chr zescijanskie/
no ja chyba jestem opętany jeśli chodzi o hareggo :D:D wczoraj przeczytałem w jeden dzień całe insygnia a teraz łaże i chyba nie do końca pojmuje w jakim my świcie żyjemy... a dziś przerwałem koleżance która chciała powiedzić imię sami wicie kogo.. tabu jadnak ;p;p
Ja uważam że ludzie nie mają o czym mówić i czepiaja się najmniejszych szczegółów by wymyśleć coś by innych zainteresować. A kapłanki to już przesadzają! Oni są jacyś opętani. Wszędzie diabła widzą
A ja Wam napiszę coś co już kiedyś ktoś na forum jakimś umieścił i była to przypuszczalnie osoba bardzo wierząca. Może nie będzie to dokładny cytat, ale sens pozostanie.
"Musisz mieć naprawdę słabą wiarę, jeżeli jakaś książka o chłopcu czarowniku może zrobić z Tobą to, o czym krzyczy tylu ludzi"
Tyle w temacie.
Może książka jest niebezpieczna dla niektórych ludzi, ale tak samo jak i wiele innych rzeczy. Ktoś kto jest słaby psychicznie, lub podatny na różne rewelacje i wierzenia, może uwierzyć w cokolwiek i poprzez zabawę z tym wyrządzić sobie krzywdę. Tutaj takim ludziom potrzebne jest wytłumaczenie i podpora w mocnych ludziach (rodzice, przyjaciele itd. itp.)
Ludziom może zaszkodzić nawet opowiastka o kurze znoszącej złote jajko, jeżeli ktoś im nie pokaże jaka jest rzeczywistość i jeżeli nie zrozumieją najważniejszych rzeczy. Całego świata przed wszelakimi różnorodnymi treściami i tak nie uratujemy, tak więc lepiej wychowywać mądrcyh ludzi, którzy będą sobie umieli poradzić w życiu i odróżnić rzeczywistość od fikcji, albo przynajmniej niebezpieczne rzeczy od bezpiecznych.
Harry Potter to samo zło! Ostrzegam Was, nie próbujcie w jakikolwiek sposób zapoznawać się z tą postacią, czy to w książkach czy w filmach! Przez niego zacząłem palić koty, odprawiać Czarne Msze i jeść ludzkie mózgi! To jest dzieło Szatana, strzeżcie się!
A mnie (nas) już opętało.
Organizacja TGPH przyjmuje rekrutów! Zgłoś się już dziś! Musisz tylko wyznawać nieskończoną i niezachwianą wiarę w poczynania Pottera.
Haaarrryyy Pooootttteeeer, haaaaaaaery Poooottt-eeeer Haaarryyyyy Poooooooooooooooooooooter.
Niech Potter zawsze będzie z wami! Śpiewajmy razem i czcimy goooooo!
Pozdrowienia od Szychy.