Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 326 tys. ocen
7,5 10 1 325702
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Oglądając zwiastuny na necie natknąłem się na ten filmik ( http://www.youtube.com/watch?v=dPgRp7jQU_A&feature=related ) Jest to filmik jakiegoś fana który z fragmentów poprzednich części (1-5) zrobił ponad siedmiominutowy skrót ostatniej części Harrego... Filmik bardzo polecam raczej tym co czytali ostatnią część ! Bo jest jak dla mnie genialny i szacunek dla niego bo jak robił filmik to nie było jeszcze 6 częsci a fragmenty z niej też by się przydały a on i tak sobie poradził bardzo dobrze ; ) co sądzicie o filmiku ?

ocenił(a) film na 3
Lecho1523

Witaj Lechu, ja tez pokazuje ten filmik wszystkim tym baranom, ktorzy powtarzają sie zdaniem "nie da sie zmiescic calej tresci ksiazki w 2,5h" Otoz chlopakowi udalo sie w 7 minut. Yates temu nie podola mając do dyspozycji5, nawet 6 godzin i budzet 500mln...

gaclav3

No popieram cię w 100% Chyba zorganizuje zamach na Yatesa.

ocenił(a) film na 4
Lecho1523

Filmik jest świetny. Większość istotnych elementów jest zawarta.

ocenił(a) film na 1
Lecho1523

napisz kiedy to też Ci pomogę z Yatesem xD

Lecho1523

Requiem for a dream oczywiście musi być.

ocenił(a) film na 7
Lecho1523

Wzruszający koniec, gdy wszyscy biją brawo...
Filmik dobry, przyznaję. Zauważ jednak, że nie ma w nim prawie nic o horkruksach oprócz Hermiony odczytującej runy i wątku porwanej Luny.
Oni upraszczają film po to, by ktoś, kto nie czytał książki, połapał o co w nim chodzi. Żeby tak było, reżyser musiałby absolutnie WSZYSTKO umieścić w filmie, dialog po dialogu. To jednak na prawdę trwałoby za długo. Mógłby to okroić i ci, którzy książkę czytali, byliby zadowoleni, ale ci, którzy by tego nie zrobili, mogliby się nie połapać. Myślę, że to o to chodzi...

A tak nawiasem - w Internecie są zdjęcia z pogrzebu Zgredka. Trochę inaczej sobie to wyobrażałam. Miałam na myśli jakiś zielony ogród i grób między dwoma drzewami, z białego kamienia, a tam jest SUCHA TRAWA. Wygląda bardziej na Arizonę...

m_0502

Jak nie ma nic o horkruksach ? 1:32,2:46,3:40,4:23,4:25,5:25,5:44,5:42,1:35

ocenił(a) film na 7
Lecho1523

Przepraszam, nie horkruksy, tylko insygnia.

ocenił(a) film na 7
Lecho1523

Zrozumiały jedynie dla tych, którzy czytali książkę. Generalnie potrzeba trochę wyobraźni przy oglądaniu. ;)

ocenił(a) film na 7
Maximal

Zgadzam się, musiałam sobie cofnąć gdy była dolina Godryka, a o co chodzi zorientowałam się dopiero jak pokazali Lily Evans.

ocenił(a) film na 10
m_0502

Coś tam o insygniach było...Było jak Harry wskrzesił tych umarłych...I potem jak dostał Avadą był fragment z 1. Pokazana ręka z kamieniem filozoficznym, który pewnie miał być jednym z insygniów.

Filmik super.

ocenił(a) film na 7
archie96_3

Nie skojarzyłam tego kamienia. A faktycznie zastanawiałam się po co go tam umieścił.
Co ma wspólnego Avada z Insygniami?

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

Faktycznie, ktoś się napracował, żeby to wszystko poskładać ze "ścinków" innych filmów. Ogólny efekt niezły. A swoją drogą zastanawiam się, czy jest na świecie ktoś - reżyser - komu uda się nie spieprzyć ostatniej części. I obawiam się, że pan Yates nie jest na szczycie tej listy...

rafalinteriapl

Yates będzie reżyserował ostatnią część to już pewne. Ja bym wrócił to poprzednich reżyserów takich jak Chris Columbus czy Alfonso Cuaron skoro już Joanne Rowling nie może pisać scenariusza. Też mógłby być Quentin Tarrantino nie wiem czemu ale nawet pasował by mi Robert Rodriguez bo umie robić filmy dla dzieci i młodzieży z efektami specjalnymi oraz umie robić film pełne akcji co pasowało by do ostatniej części.

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

Ten filmik jest naprawdę niezły! :)
rzeczywiście z fragmentami z szóstki byłby nawet jeszcze lepszy

ocenił(a) film na 3
adelle11

Tarantino? Nie, nie, nie. Jest genialny, ale nie w te klimaty.

W filmiku jest wszystko i horkruksy i insygnia. Moze niektorym bedzie ciezko zauwzyc bo autor musial sie naprawde wysilic, nie wszystko co potrzebne mozna znalezc w poprzednich czesciach :) Nie ma chyba tylko rozmowy z dumbledore'm w zaswiatach.

A co do m_0502: Jakby zrobili dokladny film to ludnosc nieobeznana z kasiazka by sie nie polapala? A powiedz mi czy polapala sie na najnowszym filmie? Bo ja np nie zrozumialbym o co chodzi z ksieciem polkrwi, co sie stalo z olivanderem, dlaczego snape zabil dumbledore'a, dlaczego bellatrix przyszła z narcyza do snape'a (z tego co pamietam nie bylo nic powiedziane ze to jej siostra, ale tu akurat moge sie mylic) i po co Draco naprawial ta szafe? Wszystko to wiem tylko dlatego ze czytalem ksiazke. jako laik w dzidzinie pottera nie zczailbym nic oprocz romansików.

Teraz juz nie moze wyjsc dobry 7 i 8 film. Nawet gdyby yates'a jebnął piorun i stałby sie genialnym reżyserem i potteromaniakiem. Za duzo maniany odjebał w poprzednich czesciach i naprawic sie tego juz nie da. Musi sie dostosowac z fabula do poprzednich błędów. Czyli ominac slub billa i fleur, a co za tym idzie odwiedziny u lovegoodów itd. Wiem, ze zapewne pokaza to i owo w zupelnie inny sposob, banalny i ansurdalny, ale to nie bedzie to samo co zastosowanie sie choc w 40% do fabuly ksiazkowej i zrobienie fajnego widowiskowego filmu :)

ocenił(a) film na 1
gaclav3

Ja się tylko zastanawiam jak można spartolić ekranizacje tak wywalonej w kosmos powieści?! I ta myśl krąży w mojej głowie od chwili gdy ujrzałam ten film. nie mieści mi się w łowie, jak można było pominąć kluczowe elementy, takie jak walka na końcu. Brak słów <ściana>

Powiem tak. W tym filmie, wszystko jest świetne. Oprócz tytułu. To jest przecież parodia. Powinno być "Harry potter historia prawdziwa, czyli ta widziana oczyma Yatesa"

Sceny, które miały być śmieszne były żałosne. Mimo to wyszłam z sali głośno się śmiejąc - z własnej głupoty, bo liczyłam, że jeszcze raz przeżyje emocje, które będą choć namiastką czytania TEJ książki. Niestety, bardziej ekscytujące w tym wypadku byłyby wyścigi ślimaków...

gaclav3

Tak inne klimaty :D wtedy go nie znałem i tak napisałem teraz mnie śmieszy tamten post ^^

ocenił(a) film na 5
Lecho1523

mógby ktoś podać jeszcze raz link do tego filmiku, ponieważ ten został usunięty z serwera a jestem strasznie ciekawa co to jest

Klaudias

To jest to :D http://www.youtube.com/watch?v=UemQSPKsDe4

Lecho1523

Ale żeby to było dla ciebie fajne/zajebiste musiałeś czytać książkę :)

ocenił(a) film na 6
Lecho1523

Przestałem oglądać w połowie. Nie żeby to był zły film, po prostu irytuje mnie Requiem of a dream, czy jak to sie nazywało. Chyba komuś sie bardzo nudziło, ale efekt jest bardzo fajny. Chociaż wątpię, żeby Yates pamiętał o Zgredku, a Glizdogon pewnie zginie zasłaniając Haryy'ego własnym ciałem

moooras

To sobie głos wyłącz, pamieta o zgredku przecież już rok temu były zdjęcia z pogrzebu zgredka. Z tym glizdogonem to możliwe dla mnie to obojętnie bo Yates i tak zepsuł tą serie a dzieci co nie czytały to niech się cieszą w kinie że fajny film i każdy moment będzie dla nich niespodzianką bo nie bd wiedzieć co sie wydarzy za sekunde

ocenił(a) film na 5
Lecho1523

Dzięki! Znakomite! Jestem pod wielkim wrażeniem. W życiu bym nie przypuszczała, że można utworzyć z poprzednich części coś co jeszcze nie powstało. Respekt dla twórcy.

Lecho1523

yyy. usunięty z powodu naruszenia warunków korzystania z serwisu. ;//

blueberry_4

http://www.youtube.com/watch?v=UemQSPKsDe4

Lecho1523

Ooo. Dzięki. ;d Ale świetnie jest zrobiony. Choć wg mnie odrobinkę zbyt długi. Ale i tak jest super. xd pozdrawiam. ;d

Lecho1523

Harry Potter jest żałosny. Dziecinny i naciągany.

kenexgro

Człowieku jeszcze tu chcesz spamować ? Idź się utop

ocenił(a) film na 6
Lecho1523

Ten film jest super. Yates powinien go sobie obejrzeć.

rafal_z1

Dokładnie , może obejrzał i zmądrzał , zwiastun do insygni jest ok.

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

nie widziałam tego filmiku poniewaz na YT jest już usuniety , a szkoda bo chętnie bym go obejrzała ;(

anka970421

Wystarczy przejrzeć cały temat :-) parę postów wyżej jest działający link ;p