PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 325 tys. ocen
7,5 10 1 324930
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

UWAGA SPOJLERY

Pytanie kieruję głównie do osób, które przeczytały książki, a nie tylko obejrzały filmy.
Zastanawia mnie kilka rzeczy i nieścisłości w całej serii, jednak póki co, najbardziej mnie
uderza to, że skoro Dumbledore umówił się ze Snape'm, że ma go zabić, to dlaczego w
wieży astronomicznej Dumbledore prosił swego oprawcę o litość? Dlatego błagał? Nie
rozumiem tego. Rowling chyba też tego nie dopatrzyła, te wspomnienia Snape'a to tak na
poczekaniu chyba wymyśliła...

Proszę o Wasze opinie, jak i podsuwanie innych nieścisłości, o ile w ogóle jakieś
zauważyliście, które również Was dręczą. ;)

ocenił(a) film na 4
Demotrix

Ja myślę, że to miało być specjalnie żeby reszta śmierciożerców się nie zoriętowała po której stronie tak na prawdę jest Snape i że to byl po prostu taki znak od Dumbledora żeby Snape wiedział, że już nadszedl ten wlaściwy moment na wypełnienie obietnicy.

ocenił(a) film na 8
Demotrix

Mógł to być znak, mogło to być dla niepoznaki przed innymi, mogłoby to być po prostu stwierdzenie żeby to skończył bo Dumbledore i tak umierał (pierścień, ręka ...).

Demotrix

http://www.filesonic.com/file/964606634 - Harry Potter i kamień filozoficzny PL - audiobook

ocenił(a) film na 7
Demotrix

Dumbledore błagał Snape'a, żeby go zabił i spełnił wcześniejszą umowę.

MatiZ_3

MatiZ ma rację, była o tym mowa w ostatniej części

ocenił(a) film na 7
idasiek

Gdyby w ostatniej części napisano, że Dumbledore błagał, żeby go wyruchano ostatni raz przed śmiercią (wg Rowling Dumbledore był homo), to też byście tak twierdzili, ale chyba nie jest to zbyt logiczne. :D

ocenił(a) film na 8
Demotrix

Przecież we wspomnieniu Snape'a były pokazane rozmowy ich.. Snape mówił: A co jeżeli tego nie zrobię? Myślisz że dla niego było to łatwe... zabić dumbledore'a? "A co z moją duszą?" I Dumbledor'e mówiąc:"Severusie, błagam" miał na myśli to żeby zrobił Sev to co tak długo planowali, żeby znalazł w sobie siłę, aby móc to zrobić... I myślę, że w mojej teorii nie ma nic naciąganego, tak po prostu było.

ocenił(a) film na 6
bzzyczek1990

Dokladnie! Nie wiem dokladnie jak to jest ujęte w polskiej wersji, bo czytam i ogladam tylko po angielsku, ale w oryginale wszystko jest jak najbardziej wytlumaczone, nie ma żadnych luk logicznych.
Co do Rowling to nic na chybcika nie wymysliła, każdą ksiązkę starannie planowała przez lata.

ocenił(a) film na 4
Demotrix

Jak to już ktoś trafnie zauważyl, Dumbledore powiedział "Severusie, błagam" (czy jakoś tak), żeby Snape go zabił. Żeby znalazł w sobie siłe zrobienia czegoś, czego nie chciał. I to było celowe zagranie ze strony Rowling. Bo przecież w 6 cz. nadal czytelnicy myślą, że Snape jest tym złym. No i słowa Dumbledore'a odbierają jako błaganie o litość. Dopiero później dowiadujemy się jak jest naprawdę i dopiero wtedy rozumiemy prawdziwy wydźwięk tych słów.
A ja mam pytanie do osób, które bardziej zorientowane są w temacie Harrego (czytali różne wywiady z autorką itd). Czy wiecie może, czy Rowling pisząc już pierwszą część HP miała w planach "wybielić" postać Snape? Poprzez pokazanie jego wspomnień w Insygniach. Czy wpadła na ten pomysł trochę później. Bo ostatnio mnie to zaczęło zastanawiać. Wiem, ze jest to mało istotne, ale ciekawi mnie.

shefali_dream

Podobno Rowling, wyjawiła Rickman'owi, gdy ten przyjął role, dokładne motywacje i historie jego postaci, by ten mógł się lepiej wczuć, więc chyba od początku sobie tak rozplanowała tą postać.