Ludzie, dajcie komentować tą książkę choć tutaj!!! Jest wiele osób które przeczytały ją po angielsku i dlaczego nie możemy tutaj napisać naszych opinii, tylko wszystko odrazu jest zablokowane?!
No więc komentujmy, może się uda. Moja teoria wygląda tak:
Dubledore wiedział, że jest już za stary by pokonać Voldemorta, mógł to zrobić tylko Harry. Dumbledore postanowił poświęcić się w imię walki ze złem. Umówił się ze Snape'm, że ten go zabije. Snape tego nie chciał, bo Dumbledore jego mistrzem (stąd ta kłótnia), ale wiedział, że tak musi być. Dzięki zaufaniu jakim Voldemort darzy teraz Severusa, ten może dowiedzieć się gdzie są ukryte Horkruxy i je zniszczyć. Według mnie wszystko pasuje... Dlaczego na twarzy Snape'a przed zabiciem Albusa malowało się obrzydzenie i nienawiść? Severus brzydził się sobą, tym co ma zrobić i mimo wszystko był wściekły na Dumbledore'a, że sprawy się tak potoczyły... Dlaczego w głosie Albusa słychać było błaganie? W ten sposób Dumbledore po raz ostatni wyraził swoją nadzieję, że ten nie zawiedzie i pomoże Harry'emu zniszczyć Voldemorta. Do tego dochodzi fakt, że Snape nie skrzywdził Harry'ego, gdy ten biegł za nim po błoniach... jeśli nawet Czarny Pan zabronił go zabijać to przecież Severus miał okazję dać upust swej nienawiści do Pottera... mógł użyć zaklęcia Cruciatus dla samej satysfakcji... nie zrobił tego, jak i również nie skrzywdził Flitwicka, gdy ten wszedł do jego lochu... jeśli miał okazję go ogłoszyć to dlaczego zamiast tego go nie zabił... o jednego przeciwnika śmierciożerców byłoby mniej...
myślę podobnie :) Jescze Dumbledore mówi "Severusie... błagam" czy mógł błagać go o litość? tak nagle jeszcze przed chwilą nie bal się smierci drwił ze smierciożerców a teraz "błagam nie zabijał mnie?" ja powiedziałabym raczej "błagam zrób tak jak cię prosiłem, abij mnie ale nie wydawaj kim jesteś"
to zalozcie sobie temat, gdzie bedziecie komentowac ksiazke i napiszcie w tytule zeby tu nie wlazili ci którzy nie chca znac tresci! i problem z glowy
Taa, zakładałam już tutaj temat z wyraźnym "SPOJLER" w tytule i i tak został usunięty... Mam nadzieję, że tego z mojej strony nie spotka ten okrutny los...