PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 325 tys. ocen
7,5 10 1 324930
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Mnie trochę tylko denerwuje, że prawdopodobnie w Polsce 7 cz. Harry'ego będzie znów w kilka miesięcy po UK. 1) sama książka coś ok. 100 będzie kosztować, a 2) siostrze będę musiała czytać z przetłumaczeniem na polski, bo ona z angielskim to raczej na bakier, z resztą do słownika sama też pewnie nieraz zajrzę. Najlepiej by było gdyby premiera 7 tomu to międzynarodowa była w wszystkich krajach jednocześnie. (nie będzie przecieków co do tresci książki:))

ocenił(a) film na 1
ziena

mówiać o 100 myslisz o wydaniu angielskim taa? bo polskie bedzie tansze, ja za VI na allegro dałem 27.77 i przesylke 2,5 bo na pol z kolega bo jemu tez zamawialem.
To jest włąsnie najwiekszy minus tych ksiażek. Trzeba tyle czekac, nienawidze tego uczucia ktore mi towarzyszy po przeczytaniu ksiazki pottera i nie mam kontynuacji. Pewnie VII bedzie za 2 lata...

użytkownik usunięty
andrew_20

Ja za swoją 6 część Pottera zapłaciłem 29,90 =)
I powiem wam że jest bardzo ciekawa, te wszystkie romanse bohaterów, naprawde warto poczytać ;)
Pozdrawiam

ziena

jasne, że chodziło mi o oryginalną, angielską wersję (polska będzie pewnie w granicach 30-40zł). trudno będzie uniknąć plotek o książce po premierze brytyjskiej. Fora i strony tematyczne będą chuczały od komentarzy i opisów zakończenia, dlatego jeśli komuś zależy na elemencie zaskoczenia, będzie musiał przeczytać oryginał zaraz po pojawieniu się w polskich bibliotekach.

użytkownik usunięty
ziena

Wiecie ja jestem z Nysy to miasteczko koło Opola i w jednej księgarni znalazłem 6 tom przygód Harrego po angielsku, orginał z wydawnictwa Bloomsbery =)
I cena wynosiła 100zł
więc wydaje mi sie że następne części będą droższe i to o wiele ;)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 4

Właśnie, najlepiej by było żeby książkę wydano w tym samym terminie w większości krajów. (Ja naprzykład nie chciałam czytać po angielsku bo musiałabym ślęczeć nad słownikem. Broniłam się jak mogłam żeby nie poznać treści ale i tak było tyle przecieków że dokładnie wiedziałam co się zdarzy.) Obyło by się wtedy bez przecieków a i sprzedaż by wzrosła bo kraje angielskojęzyczne poczekałybyb troszeczkę dłużej więc wszyscy byliby tak spragnieni że masowo polecieliby do księgarni żeby się wreszcie dowiedzieć jaki będzie koniec.

ocenił(a) film na 4
ziena

Byłoby fajnie, gdyby można było przeczytać książkę w dniu premiery, ale w naszym pięknym zacofanym kraju, gdzie dodatkowo Media Rodzina robi sobie jaja z klientów (bo niemcy mieli premiere VI tomu w październiku zeszłego roku) to mało prawdopodobne. Pocieszam się tylkomyślą, że (tak jak w przypadku Księcia) zdążę oryginał przeczytać ze 2-3 razy zanim w Polsce wyjdzie więc nie będę musiał tak długo czekać. Swoją drogą, słyszałem, że 7 część ma wyjść w przyszłym roku 7 lipca. Z tego co wiem Rowling ubóstwia liczbę 7 dlatego taki termin :).

Mr_Mangas

A ja sobie nie wyobrażam tych wszystkich spoilerów, które się pojawią po premierze 7 tomu w Anglii... musiałabym wtedy na te ok. pół roku kompletnie odciąć się od netu, a to jest raczej niemożliwe :) w każdym razie już pewnie kilka dni po premierze będę wiedziała, kto zwycięży w Ostatecznej Walce - tak samo, gdy pod koniec lipca zeszłego roku zobaczyłam komentarz "SNAPE KILLS DUMBLEDORE" na pewnym forum
Poza tym myślę, że premiera 7 tomu odbędzie się tak jak 5 i 6 - czyli na początku roku 2008 (no co za odległa data, nie wiem czy dożyję :) ).

ziena

Wiecie co?? Wy się nie wkurzajcie, że premiera 7 części będzie za conajmniej 2 lata.
Lookając na dzisiejszą sytuację (w polsce), to mogę powiedzieć, że nie zdziwiłbym się, gdyby VII części... nie wydali tu w ogóle. Dlaczego? Bo z ceną, jaką zapodała autorka tematu, byłoby to zwyczajnie NIEOPŁACALNE. Dlaczego? Mama mi mówiła, że w księgarniach jest przecena tej części (swoją drogą, najlepszej). Powód? Księgarnie w całej pOLSCE nakupowały tony tych książek, oczekując, że fani Pottera rzucą się na nie niczym wygłodniałe bestie na ofiarę. Tymczasem rzucili się conajmniej jak PRZEJEDZONE bestie na ofiarę. Czemu tak jest w tym cholernym kraju? W naszej klasie tylko TRZY osoby przeczytały 6 część (łącznie ze mną). Dzieciaki jej nioe kupują, bo dla nich za ciężka. Starsi nie kupują, bo dla nich prawdopodobnie 'za dziecinna'. Czemu polaków interesują najbardziej tak przyziemne rzeczy, jak seks, narkotyki i piłka nożna, a nie mogą sobie pozwolić na coś bardziej... dającego kopa niż wspomniane narkotyki? :):)
Pozdrawiam

PS. Wszelkie zwroty o pOLAKACH były pisane w systemem 'pierwsza litera - mała, pozostałe - duże' celem wyrażenia przez autora (mnie) jego pogardy względem tego kraju...

Bruce_Lee

Czegoś tak głupiego dawno nie czytałam. Wydanie siódemki miałoby być nieopłacalne? W takim razie chyba wogóle przestaną wydawać w Polsce jakiekolwiek książki. Może i szóstka nie sprzedaje się u nas aż tak dobrze jak chciałyby niektóre osoby (czyli te, które na tym zarabiają), ale bez przesady! Siódemka wyjdzie napewno, najwyżej w odrobinę mniejszym nakładzie. Może Ciebie interesuje tylko seks, narkotyki i piłka nożna, skoro wogóle wpadłeś na pomysł sugerowania czegoś tak debilnego.

Williama

Pisząc 'coś tak debilnego' miałem na myśli ogólnie polaków. I to tych nie lubiących Harry'ego. A ja, jak już pisałem, bardzo lubię. A co do mojego 'pomysłu sugerowania':

Seks - nie wiem, nie próbowałem

Narkotyki - wg mnie jedyne miejsce na to ścierwo to specjalnie przyrządzony do tego celu piec;

Piłka nożna - jestem jedną z tych niewielu osób w mojej klasy, którzy czują głębokie obrzydzenie do tego sportu, którzy mają w dupie żałosnego Beckhama, i tych innych Ronaldiniów, i w ogóle całą piłkę.

Więc pomyśl czasem zanim coś chlapniesz.

Bruce_Lee

Ja mam pomyśleć za nim coś chlapnę?
"Pisząc 'coś tak debilnego' miałem na myśli ogólnie polaków" - no i właśnie dlatego jest to debilne! Nie wiem skąd wziąłeś taki stereotyp Polaka, dlatego doszłam do wniosku, że sam musisz taki być, chyba ze masz paru "interesujących" kolegów, na których opierasz swój światopogląd. Tak czy siak gratuluję.
"I to tych nie lubiących Harry'ego" - znam wiele osób, które nie lubią Harry'ego i wcale nie interesuje ich tylko ćpanie, sex i piłka nożna. Uwierz mi: świat nie dzieli się na fanów Pottera i pustaków.
"A ja, jak już pisałem, bardzo lubię" - czyli uważasz, że skoro lubisz Harry'ego to nie należysz do tej grupy Polaków, która są naszkicowałeś? Myślisz, że czyni Cię to fajnym kolesiem?
"A co do mojego 'pomysłu sugerowania': Seks - nie wiem, nie próbowałem Narkotyki - wg mnie jedyne miejsce na to ścierwo to specjalnie przyrządzony do tego celu piec; Piłka nożna - jestem jedną z tych niewielu osób w mojej klasy, którzy czują głębokie obrzydzenie do tego sportu, którzy mają w dupie żałosnego Beckhama, i tych innych Ronaldiniów, i w ogóle całą piłkę." - dzięki, nie musisz się przede mną tłumaczyć, nie interesują mnie Twoje doświadczenia seksualne.
PS. Gratuluję! Czujesz obrzydzenie do piłki nożnej, jaki wartościowy z Ciebie człowiek!

Williama

Jak już wspomniałem, nie mam zamiaru się z tobą kłócić, ale trudno coś takiego mówić do TAKIEGO człowieka.
Ja pisałem to wszystko bardzo OGÓLNIE tzn. że w Polsce jest coraz mniej fanów Harry'ego Pottera. W klasie kiedyś było sporo, a teraz są tylko trzy osoby (w tym ja) naprawdę to uwielbiają. WIĘC W ZWIĄZKU Z TYM napisałem, oczywiście bardzo w przenośni, że polaków interesują bardzo przyziemne sprawy (które wymieniłem). I to jest mój pogląd. I WOLNO mi chyba nie lubić piłki nożnej.

Bruce_Lee

Faktycznie nie ma sensu dłużej ciągnać tej rozmowy, bo i tak chyba nie bardzo rozumiesz o co mi chodzi i dlaczego uważam, że nie masz racji. W każdym razie może jeszcze tylko dodam, że im bardziej podkreślasz, że pisałeś bardzo OGÓLNIE, tym bardziej ja uważam, że to co piszesz jest bezsensowne. Zauważ, że właśnie przez takie uogólnienia rodzą się głupie i krzywdzące stereotypy jak: Polak-złodziej, Polak-pijak i wiele innych bynajmniej nie tylko o Polakach. To że ktoś spotkał na swojej drodze nawet kilku ludzi, których można by w ten sposób zaszufladkować o niczym tak naprawde nie świadczy. Oczywiście rozumiem, że to jest Twój pogląd (co nie zmienia faktu, że uważam że jest płytki:( ) ale sam się zastanów czy czujesz się lepiej wmawiając sobie, że żyjesz wśród tak beznadziejnego narodu? Moze warto zacząć dostrzegać to co jednostka ma w sobie interesującego.
PS. To z tą piłką nożna to była przecież ironia! Jasne, że WOLNO Ci jej nie lubić:D

Williama

Dobra, rozumiem. Co do Polski - cóż, nie przeczę, że nie lubię tego kraju (i że wolałbym żyć i pracować za granicą), jednak nie powiedziałem, że nie widzę w nim dobrych stron...

Bruce_Lee

to racja - na HP będziemy musięli dłgo czekać ;(((((((((
kiedyś czytałąm wywiad z A.Polkowskim - tłumaczme HP i on mówiła że jego praca nad HP6 skończyłą się w październiku!!! czyli pozostałw trzy miesiące książka była składana i drukowana!!!!!!!!!3 miesiące !!!!!! tłumaczenie jest ważne - ok rozumiem , ale myślę , że druk możnaby było przyśpieszyć!!!!!Sam A.Polkowski powiedział że za granicą druk trwa dużo szybciej...

AnnNaBella

No cóż, ja niedawno czytałam taki news, że w kilka dni po premierze 6 tomu HP z 560 000 egzemplarzy sprzedało się 400 000! I jak to ma być nieopłacalne? Poza tym sądzę, że w przypadku 7 tomu wydrukują WIĘCEJ egzemplarzy.
BTW: w mojej klasie jest, jak sądzę, nie więcej niż 5 osób, które przeczytały więcej niż jeden tom HP - a tych co przeczytają 6 tom, to chyba tylko 3 osoby - ja, moja siostra i inna dziewczyna. Przy okazji, moja siostra lubi i HP, i piłkę nożną, więc jedno drugiego nie wyklucza

użytkownik usunięty
Bruce_Lee

"Lookając" na dzisiejszą sytuację w Polsce, to też bym się nie zdziwiła, gdyby 7 część w ogóle nie wyszła. Nie ze względu na cenę egzemplarza, tylko ze względu na to, że ... pewna "grupa trzymająca władzę" jest wrogiem serii o HP. Może się okazać, że jest na tyle "trzymająca władzę", że ostatnia część się po polsku nie ukaże, żeby "nie przekazywać szkodliwych treści". Kto może, niech wkuwa angielski. To się zawsze może przydać.

ziena

Co do przeciekow z trescia z wersji obcojezycznych , latwo jest je ominac .
Korzystam z internetu codziennie i ani razu nie natknalem sie na zaden spoiler . Po co wchodzic na obcojezyczne forum , gdzie oczywiste jest ze ludzie beda rozmawiac o tresci ksiazki , i wielkie zaskoczenie jak sie pojawia - dumbledore is dead - . Twoja uwaga na ten temat , dla mnie jest co najmniej idiotyczna .
Rowniez mi sie marzy aby Premiera ksiazki odbyla sie rownolegle w innych panstwach , chociaz jest to niemozliwe. I trzeba sie z tym pogodzic .

Bender

źle to napisałam... na ten tekst "SNAPE KILLS DUMBLEDORE" natknęłam się na polskim forum dla nastolatek, w temacie o filmach z HP