PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 325 tys. ocen
7,5 10 1 324913
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Reżyser

ocenił(a) film na 5

Moim zdaniem najlepszym reżyserem, który mógłby wyreżyserować Księcia Półkrwi jest Tim Burton i nikt inny :D

ocenił(a) film na 8
Susel_PS

Masz rację. to dobry reżyser. Ciekawe kto zagra nowego ministra?

Susel_PS

Niestety, Tim Burton jest amerykańskim reżyserem, więc nie pozwoliliby mu reżyserować "HP", ale masz rację, filmy z klimatem to jego działka: "Edward Nożycoręki", "Jeździec bez głowy", "Batman"... Samotny w swym przeznaczeniu Harry pasowałby do galerii postaci z jego filmów, nie?

Susel_PS

To, ze jest Amerykaninem nie przeszkadza. Chris Columbus i Alfonso Cauron tez sa Amerykaninami. J.K.Rowling chciala, zeby obsada byla brytyjska. Pozatym rezyserem HP i Ksiecia Polkrwi na 100 procent jest David Yates (rezyser HP i Zakonu Feniksa), a mysle ze na rezysera siodmej czesci wybiora Columbus'a, Cauron'a, Newell'a lub Yates'a, poniewaz watpie zeby ryzykowali przy ostatnim filmie a z pewnoscia takim ryzykiem boloby zatrodnienie rezysera ktory nie rezyserowal zadnej czesci filmu o HP.

arezie_2

A no rzeczywiście. Chris Columbus jest Amerykaninem. Nie wiem dlaczego myślałam, że to Anglik... Chyba dlatego, że Rowling nie zgodziła się na kandydaturę wszystkich poprzednich reż. amerykańskich. Bała się, że nie odtworzą specyficznego klimatu brytyjskiej szkoły.
Ale Caurón jest Meksykaninem.

arezie_2

Alfonso Cuaron jest z Meksyku.

ocenił(a) film na 5
Susel_PS

Tim Burton był na premierze Harrego Pottera: :D
http://film.onet.pl/N,52838,1,20,galerias.html

ocenił(a) film na 6
Susel_PS

Co jak co, ale myślę, że z Burtonem warto byłoby zaryzykować, zwłaszcza, że o tym Yatesie to przed HP5 nigdy wcześniej nie słyszałem. :/

ocenił(a) film na 8
Wookie88

Ja też o nim wcześniej nie słyszałam... wiecie kto byłby jeszcze dobry?
Gore Verbinski wyreżyserował "Piratów z Karaibów".

Wookie88

Yates robił najczęściej kino kryminalne: napięcie, ostry montaż itp. Może dlatego pasuje wytwórni do "HP5" :-D
Ale innymi gatunkami też się zajmował - ostatnio nakręcił "Don Kichote'a"...