Podobają mi się zagadki, które autorka zamieściła na swojej stronie...Oto one!
1)Two in a whole, and four in a pair
And six in a trio, you see ?
Eight’s a quartet, But what you must get
Is the name of just one of me.
2)Say you’d never seek to lose me
While you live we cannot part
I must dwell lifelong inside you
Locked within your beating heart
3)I cannot be other than what I am
Until the man who made me dies
Power and glory will fall to me, finally
Only when he last closes his eyes
Ta ostatnie to moja ulubiona:) No prosze, czy ktos się podejmie? Czuje się genialna
Odpowiedź 1 nieprawidłowa, odpowiedź 2 poprawna :D Odpowiedź trzecia.... mam podac odpowiedzi?
Ta dziewczyna jest najsprytniejsza na świecie jestem zaszokowany. Ludzie myślałem nad tym 4h i nic nie wymysliłem.
Nie, niestety..yo nie Eye...
No cuż, podaję odpowiedzi!
1) ciekawe, angielkie zamiany kolejności... chodzi o POŁOWĘ, czyli Half!
2) Tutaj już padła prawidłowa odpowiedź..KREW, czyli Blood
3) Oj, to było trudne...dopiero jak zestawiłam w dwiema poprzednimi zagadkami, otrzymałam KSIĘCIA, czyli Prince...
Co razem nam daje Half Blood Prince...:)
BAAAAARDZO CIE PROSZE PRZETŁUMACZ MI JE!!! NIEW ZNAM ZBYT DOBRZE ANGIELSKIEGO ZE SŁOWNIKIEM BYM SIEDZIAL 3 GODZINY PROSZE CIE PRETŁUMACZ MI NORMALNIE SIE MUSZE WZIAC ZA TEN JĘZYK...PLEASE!!!
Kiedyś to jakoś ładnie przetłumacze, bo one sa trudne..Dla tych, co już przeczytali książkę: Czy ostatnia zagadka nie wydaje się wam..znacząca, w porównaniu z książkowym "księciem"?!
ja już przeczytałam książke ale niestety nierozumiem co ta ostatnia zagadka znaczy (1-szej i drugiej też nie rozumiem nie jestem aż tak dobra z angielskiego :)) więc gdybyś mogła je przetłumaczyć to by było super !!!!
pozdrowienia :)
Ok, mam szybkie tłumaczenie;)
1)Dwie w całości, cztery w parze
i szcześć w trio, już widzisz?
Osiem jest kwartetem, ale to co musisz mieć
to imię tylko jednej ze mnie.
2) Powiedz, że nigdy nie chciałeś mnie stracić
Kiedy zyjesz, nie możemy się rozdzielić,
musze mieszkac w tobie przez całe zycie,
zamknięta w twoim bijącym sercu....
3) Nie moge być kimś innym, niż tym kim jestem,
aż osoba, która mnie stworzyła, umrze.
Moc i chwała spłynie na mnie, nareszcie,
kiedy on ostatni zamknie oczy...
u rowling wszystko jest znaczące... ale nie wiem, co to ma oznaczać... znaczy, ja sie nie zgadzam, żeby on ostatecznie był dobry! a w jaki inny sposób, przepraszam, maiałaby na niego spłynąc chwała?... bardziej by mi tu pasował glizdogon
Chyba, że owa chwała miała spłynąc na niego po śmierci X u pana V... ale o czym ja mówię, on JEST dobry!