Na jakiej zasadzie pojawiają się portrety byłych dyrektorów: chodzi mi o to, czy pojawiają się, gdy dany dyrektor odejdzie ze stanowiska czy gdy zginie ... Nie wiem szczerze mówiąc.
Tak, ale na jakiej zasadzie są 'programowane' ich możliwości (portretów). Bo gdyby nieograniczone, tzn. gdyby dokładnie odzwierciedlały tę osobowość, to Harry właściwie cały czas mógłby kożystać z obrazu Dumble'a w celu porady...
Wg. obrazy np. Dyrektorów są tworzone pośmiertnie....a Umiridge wogule żyje.......Mysle ze portret Dumbledore Nie bedzie , ani nie bylby zbyt uzyteczny Harremu , znacie Dumbledora
no też tak uważam, ale w książce jest właśnie wspomniane, że ..." I nowy portret pojawił się obok portretów dawnych dyrektorów Hogwartu... Dumbledore drzemał sobie w złotej ramie nad biurkiem, spokojny i pogodny, z okularami-połówkami tkwiącymi na długim nosie".
hymm... niewiem naprawde jak to dalej będzie :0 :)
No właśnie, czy to, że w galerii nie ma Umbridge, może być dowodem na to, że portrety pojawiają się pośmiertnie? Może wiekszośc dyrektorów sprawuje swoją funkcję do końca? nie mają dogodnej emerytury, albo jakoś tak ... ;)))
wedlug mnie obrazy pojawiają sie i pośmiertnie i gdy dyrektor odchodzi. obnraz umbridge nie pojawił sie bo była dyrektorem nie uznawanym przez zamek:D:D:D no i w koncy rzeźba tez jej nie chciała puścic, mowie o gargulcu co strzeże gabinetu dyrektora.
Trudno, zawsze mówiłam, że pedanctwo to choroba, a teraz sama je uprawiam, ale trudno. To co, zamek decyduje kiedy pojawi sie portret? dla mnie logiczniejsze jest, że portret pojawia sie po porzuceniu przez dyrektora swojej funkcji. I w przypadku słodkiej emerytury, i śmieci.