hahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!
Radio Maryja naprawde przesadza skoro Potter jest satanista, to kim jest czarny pan?
o rany...
ksiazki o poterze sa jak biblia szatana...
Taa. Można się zdziwić, patrząc ile książek napisali o HP księża. Tylko mam wrażenie, że są kompletnie nie w temacie (stwierdzenia typu: Mugole są jak chrześcijanie, a Harry ich nie toleruje i uważa za kogoś gorszego, głupszego).
Hehe mugole sa jak chrzescijanie... Nie zauwazylam zeby bylo napisane ze Dursleyowie co niedziela dreptali do kosciola...
Najbardziej irytuje mnie zachowanie moich babć, wiernych słuchaczek Radia Maryja któe nie przeczytały nawet najmniejszego fragmentu HP a uważaja ta ksiazke za najgorsze zło... bo tak przeciez mowia w Radiu a tam jest sama najswietsza prawda... No ludziee... ;/
O ile dokładnie przeczytałam książkę to tam nie było nic o religii i takich tam. I w ogóle to te babcie z Radia Maryja to jakieś dziwne są ^^ Nie przeczytały albo nawet nie obejrzały filmu a mówią, że to jacyś szatani ^^ <lol2> tylko płakać z żalu ^^ żal dupę ściska ^^
wszysctkie babcie tak uwazają;d i tu sie z wami wszystkimi zgadzam. Nie mają pojęcia o czym ta ksiązka jest a jak juz usłyszą ze o magii to juz w niej diabeł siedzi;) tomy harrego Pottera wcale nie nawiazuja do religii i tym bardziej od niej nie odciągaja..., nawet ksiadz na kazaniu mówił zeby sie od tego trzymac z daleka;) ja w to niewierzę...
Co wy macie do satanistów? Oczywiście Potter nie ma z nimi nic wspólnego, ale oni sami wcale nie są tacy źli;)
Ostatnio jak powiedziałam pani od polskiego, że czytam to, to mi jakieś kazania zaczęła prawić, że to mnie nie nauczy prawie nic itd. ^^
nawiązując do tematu wyjaśnię o co chodzi ...
Jest wiele książek o czarodziejach i świecie magii i jakoś nikt się nie czepia.
1.Jednak jeśli chodzi o Pottera to sprawa wygląda inaczej bo Rowling nie tworzy „innego świata” jak ten stworzony przez Tolkiena w środku ziemi, ale raczej „świat równoległy”, który dokładnie naśladuje współczesną działalność okultystyczną.
2.Ksiązka propaguje czarna magię i współczesny okultyzm.
3.Kryteria chrześcijańskiej duchowości (obowiązujące od wieków) ulegają w "Harrym Potterze" swoistej inwersji: wszystko, od czego się powszechnie odżegnywano, staje się przedmiotem akceptacji. Sugeruje to, iż mamy tu do czynienia z jakąś inicjacją przeciwną chrześcijaństwu.
4.Harry uprawia czarną magię w czystej postaci (żadna "obrona własna" czy "pozytywny cel" tego nie zmieni). Stąd rzucanie uroków czy przekleństw - praktykowane od wieków w realnej magii zarówno w Europie, jak i poza nią - wystarczyłoby już jako zły i niebezpieczny przykład, gdyby ktoś chciał "realistycznie" naśladować Pottera (co przecież nie jest wykluczone, skoro jest on idolem i wzorem osobowym dla młodych ludzi czy nawet małych dzieci).
do andrzeja:
a czemu to Śródziemie Tolkiena nie może stanowić świata równoległego do naszego obecnego/przeszłego?
powielając argumentację: świat czarów w książce to tylko symbol, a jej bohater nie znalazł się w nim od razu. jednakże nawet gdy już przyszło mu żyć w trochę innej rzeczywistości przyswoił sobie zasady, które każdy dobry chrześcijanin by sobie zaadoptował: zaklęcia obronne, a nie uśmiercające, oddanie życia za innych etc. co w tym złego?
jeżeli wg ciebie nie istnieje podział na białą i czarną magię- to dotyczy to wszystkich jej przejawów: ksiązek, filmów, bajek itd. a nie tylko Harry'ego. naprawdę księża mają ludzi za tępaków, którzy nie potrafią myśleć abstrakcyjnie?
Fajna babcia ;)) Moja też nie ma nic przeciwko- wie, że kościół przesadza. Zachowują się jakby nagle wróciły średniowieczne zasady. Niedługo spalą miłośników Pottera i panią Rowling na stosie...hehe...
I to się nazywają ludzie wykształceni...
wiem ;DD
ja tam nie mam nic przeciwko spaleniu mnie na stosie....
czy oni nie pomyśleli, że skoro jesteśmy "satanistami", to możemy mieć pakt z diabłem zawarty??
wtedy żadne palenie na stosie im nie pomoże :DD
ale by była jazda ;PP
A cóż sataniści mają do paktu z diabłem? Szatana jest dla nich jedynie symbolem wolności i niepodległości czyjejś woli:)
Co do palenia - mogę mnie palić, mam ich gdzieś:p
nie no spoko.... w końcu wiem coś o sataniźmie ]:->
może nie dlatego bo sama nim jestem, bo bardziej to ja rasta, ale wszyscy moi przyjaciele to sataniści....
Po pierwsze trzeba wziąć pod uwagę, że to książka należąca do kategorii zwanej beletrystyką, co oznacza, że nie jest to utwór naukowy bądź mający nieść jakieś szczególne przesłania moralne czy coś w tym stylu. Po drugie nie jest to także moim zdaniem utwór dla dzieci od 4 części serii, gdzie zaczyna się przede wszystkim akcja z udziałem rzucania złych uroków itp. Po trzecie, są książki, w których o wiele bardziej profanuje się bądź znieważa wątki chrześcijańskie (jak chociażby super kontrowersyjny "Kod Leonarda da Vinci"). Ale te książki mają przede wszystkim służyć rozrywce, a nie czemu innemu. W renesansie zrobiono indeks ksiąg zakazanych głównie dla utworów propagujących jakieś idee. Po za tym zależy też jak ktoś odbiera taki utwór. Ja czytam Harry'ego od 9 lat i nadal jestem katoliczką, i to praktykującą na dodatek, dlatego też zawsze śmieję się z komentarzy tego typu. Jak ktoś ma coś do satanistów to niech się rzuca o strony internetowe albo zwraca uwagę na inne rzeczy. Jeśli ktoś dobrze wczyta się w Harry'ego to można tam znaleźć wiele pięknych i ważnych wartości, zwłaszcza siłę miłości (Lilly Potter), niezwykłą przyjaźń (cała trójka), poświęcenie (Snape, Dumbledore) itd. długo by wymieniać. Dlatego też teza jest taka, póki nie przeczytasz nie mów, że coś jest złe.
No cóż , jest to ich zdanie . Osobiście uważam że trochę przesadzone :)Moja babcia słucha Radia Maryja i ma z nim związane poglądy . Nie mam zamiaru się z nią kłócić . Ważne że mi Harry się podoba ;)
Kościół zawsze byl przeciwny wszystkiemu co mogło mu zagrażać. Uwarzam że po lekture Pani Rowling sięga wiecej młodych ludzi niż po "pismo świete" i dlatego głowa kościoł akatolickiego musiala cos z tym zrobic (tak, tak Razimger czy jak tam sie pisze jego nazwisko). Przypomne ze kosciol od zawsze prowadzil wojnę z nauka i prowadzi ja nadal. Dla kosciola o wiele lepiej bylo by gdyby ludzie byli tępi i analfabetyczni poniewaz łatwiej bylo by nimi kontrolowac. Zauwazcie ze kiedys wyksztalceni byli tylko duchowni...
całkowicie zgadzam sie z Lanluaine
(sorry, jesli zle napisałam);)
nie oceniajmy czegos jesliu nie wiemy o czym to jest i o co chodzi, bo to nie ma najmniejszego sensu:]
W ogóle o co im chodzi przecież nikt nikomu nie karze wierzyć w Harrego Pottera to jest po prostu fajna książka a nie jakaś nasza "biblia" ja jestem katoliczką a bardzo lubię HP trzeba mieć jakieś poczucie rzeczywistości a radia Maryja kto chce to niech go słucha moja babcia go słucha i nigdy nie robi mi wyrzutów co do tego co czytam lub oglądam sama oglądała niektóre części HP
MoJA Babcia mi zawsze zrzędzi o tym jaki to Harry Potter jest zły, że od tej książki "schodzi się na złą drogę", i że dzieci przestają przez to chodzić do koscioła. Jak jej kiedyś poradziłam żeby przeczytała zanim zacznie oceniać i osądzać to się obraziła....
Tutaj jest kilka super śmiesznych cytatów z różnnych artykułów na temat HP:
"Harry Potter jest globalnym długofalowym projektem, którego cel stanowi zmiana kultury. Próg obronny przed magią jest w młodym pokoleniu systematycznie niszczony. W ten sposób do społeczeństwa wdzierają się siły, które chrześcijaństwo kiedyś pokonało."
"Harry Potter nie walczy ze złem. W każdym kolejnym tomie coraz bardziej staje się widoczne jego podobieństwo do Voldemorta, który jest uosobieniem zła. W tomie piątym Harry zostaje opętany przez Voldemorta, co prowadzi do zniszczenia jego osobowości."
"Nie ma żadnego pozytywnego transcendentnego wymiaru. To, co nadnaturalne, jest wyłącznie demoniczne. Boskie symbole są wynaturzone."
"Hogwart, szkoła magii i czarodziejstwa, jest zamkniętym światem przemocy i grozy, przekleństw i uroków, ideologii rasistowskiej i ofiar krwi, obrzydliwości i opętania."
Myślałam, że się zleje ze śmiechu jak to pierwszy raz czytałam:):)
Miłej zabawy:P
Kosciol ma dosc dziwne poglady... Ostatnio ksiadz biskup na kazaniu stwierdzil ze WOŚP to sekta, i nie nalezy wrzucac pieniedzy do puszek, tylko przekazac na tace... Sam czytam Pottera i uwazam ze to swietna ksiazka... Radja Maryja rowniez slucham ale tylko po to aby sie posmiac jak te stare dziady naciagaja starszych ludzi do "przekazywanie ofiar na radio"... To jest poprostu straszne...
no fakt z niepozornego chłopca harry zrobił się troszke niebezpieczny ale wiecie ta historia powstawała stopniowo jak miałam 11 12 lat czytałam 1 część potem kolejne i dorastałam razem z harrym może nieraz jestem nigrzeczna do kościoła nie chodze w boga nie wierze w szatana zresztą tak samo ale to nie może być wina książki jak już to wina(wg mnie zasługa) mojej mamy ze nie targała mnie do kościoła za uszy a sama chodziłam (czyt: nie chodziłam a jedynie znikalam w lesie na 45 minut z koleżankami) I jestem szczęśliwA ZE NIE MAM BANI PRZEPEŁNIONEJ TYMI WSZYSTKIMI KAZANIAMI KSIĘŻY... każdy mówi jak chce a prawdy jakie wyznaje biblia są uniwersalne i mogą sie tyczyć wielu innych religii które są przez chrześcijan odrzucane pomimo tego że wiele od chrześcijaństwa sie nie różnią...
nom i prawda ze religia jest dla takich właśnie owieczek co nie mają własnego rozumu tylko księdza słuchają zamiast swojego rozumu i serca...
Równie dobrze ja mogłem napisać to co ty ;p Wszystko idealnie pasuje do mnie i mam identyczne zdanie ;p Od Harry'ego po religie :) dzieki za wyreczenie :D
;p dobrze wiedzieć ze nie jestem jedyną walniętą niedowiarką bo ja jestem zwykle w takim towarzystwie że ludzie wierzą w boga ale w dupie mają praktykowaie czy tam jakieś zasady związane z tą wiarą... czyli " wierze ale tylko dlatego żeby jak by co mieć miejsce na cmentarzu..." heh a ja ostatnio rozmawiałam z koleżanką ze jeżeli już to chciałabym mieć różową trumne bo skoro ludzie niby dopiero zaczynaja życie wieczne i szczęśliwe to czemu mam miec czarną i smutaśną? ale potem doszłyśmy do wniosku ze nie pójdzie na to ksiądz i poprzestałyśmy na żółtej lub zgniłej zieleni ;p
według mnie chodzi też o to że pani Rowling jest innego wyznania więc kościół musi się na niej trochę po wyżywać :P
gaclav3 - to było dobre;PPP
A tak na serio to wkurza mnie to jak wielu ludzi nie rozumie, że magia w HP nie jest tak naprawdę wątkiem pierwszoplanowym, są nim pozytywne wartości takie jak miłość, przyjaźń, dobro, itp. A tamta babka, która nawyzywała ich od satanistów sama wydaje książkę przeciwną do HP, więc chodzi po prostu o kasę:/ Głupia dewota:/
Prawda jest oczywista. Kościół katolicki, w tym radio z Torunia skutecznie niszczy konkurencję. Dzieci nie maja myśleć o czarach tylko stać się posłusznymi barankami popędzanymi przez panów w sukienkach.
Dlaczego kościół tak robi. Ponieważ sam nie ma racji i jest nieznośnie nielogiczny. Sam gubi się w swoich poglądach, wystarczy prześledzić historię KK i widać jak często zmieniają zadnie. Oni gają dla siebie, nie dla wiernych. Nie chce przez to obrażać i potępiać poszczególnych księży, to organizacja jest zła a wśród niej są jednostki normalne.
Inna sprawa. Dlaczego kościół boi się magii? Tradycja kościoła wyrosła na religiach pogańskich, a będąc nową religią która zamierza sobie wszystkich podporządkować zaczęli zwalczać pogaństwo, tym czary, ziołolecznictwo itp. Likwidacja konkurencji.
A magia jest energią, znajdziemy to w buddyzmie, hinduizmie. To energia boska i nie może być zła. To czarna magia jest poniekąd fikcją, człowiek może być zły i używać energii do złych celów, ale sama energia nie jest zła.
Udzie którzy czytają fantasy w tym Tolkiena tez to dostrzegą. Dlaczego trzeba mieszać do wszystkiego religie. Ja proponuje wszystkim poczytać Ewangelie, które są podstawą wiary chrześcijańskiej, nie znajdziemy tam żadnych takich bzdur które głosi kościół.
Jezus był mądry, ale uczył się od buddystów i innych przed nim, nie powiedział nic nowego. To Go nie deklasuje, wręcz przeciwnie, w swoim czasie zrobił rewolucję, niestety kościół z jego imieniem na ustach realizuje swoją politykę nie Jego. Warto dodać na koniec ze swego czasu Biblia była księga zakazaną do czytania przez papieża! To miedzy innymi dało początek reformacji. To daje do myślenia. Cytując klasyka: ciemny lud to kupi. Ludzie nie bądźcie ciemni, czytajcie, studiujcie i zgłębiajcie dzieła innych kultur i religii. Wtedy nie dacie się zmanipulować. Amen.
Korekta.
„Warto dodać na koniec ze swego czasu Biblia była księga zakazaną do czytania przez papieża.” – to trochę źle brzmi. Powinno być”: papież zakazał czytania biblii.
nom słyszałam właśnie coś o tym. ja w samego Jezusa wierze ale w ten sposób ze może był jakimś mądrym człowiekiem i głosił swoje prawdy moze różniące sie od tych które już wtedy znali ludzie i robił właśnie konkurencje panującym wtedy religiom i dlatego został stracony... powieszony na krzyżu ale nie wierze żeby bóg był jego "ojcem" to troche dziwne bo nikt ale to nikt nie przekona mnie ze bóg jest taki dobry że poświecił swojego syna... poprostu mnie sie to w głowie nie mieści... wg mnie to jest choreee
a propo nawet gdyby harry był satanista a cała książka o sztanie no to dlaczego promowaliby to jako książka dla dzieci(pierwsze cz.)??? nawet gdyby to jednak była książka dla dorosłych i naprawde byłaby o złu nooo to kto mi zabroni ją czytać? papież? heh przecież nie żyjemy w komuniźmie nie ma już żadnej cenzury i każdy może pisać i czytać to co chce!
Jezus.
Ja myślę że był Synem Bożym ale w innym znaczeniu niż naucza tego KK.
Bóg nie poświeciłby swego syna to by było głupie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Awatara
;p najlepiej żeby było wino mszalne czy jakoś tak... na taką flaszke to bym sie skusiła zawsze sie zastanawiałam czy te wino tak po całej niedzieli jak w dużych miastach jest kilkanaście mszy w ciągu dnia to czy te wino daje coś po garach jak sie ksiądz tak upoi nim przez całą niedziele;DD a tak na marginesie słyszeliście o księżach pijakach? ja miałam takiego w parafii i dzwonił w nocy w dzwony w czasie jednej z libacji alkocholowych wszyscy myśleli że papież umarł...
hmm celibat... więc jak wytłumaczyć że 16 letnia dziewczyna z mojej szkoły zaszła w ciążę... z 40 letnim księdzem? niezła draka wywalili go na zbity pysk;/ ale to przeciez tylko człowiek czego oni oczekują od faceta... ze przez całe życie wytrzyma celibat...
Pss ksieza itp.to zwykli ludzie i to na dodatek niedoskonali.....i raczej normalne ze takiego celibatu nie wytrzyma przez cale zycie (itak na 100% kazdy ma cos za skora)U mnie kumpela tez uprawiala seks z ksiedzem no doslownie nie misci mi sie to w glowie....
Zanim zaczniecie szczekać na Radio Maryja, warto najpierw dowiedzieć się dokładnie jak temat o okultyźmie w Harry Potterze w ogóle powstał. To nie jest wymysł Ojca Rydzyka ani waszych babć. Jeśli nie wiecie kto to jest O. Aleksander Posacki to nie ma nawet o czym z wami dyskutować. dziękuje
Wiesz co..?
Jeżeli zaczynasz zdanie od "zanim zaczniecie szczekać" to raczej dyskwalifikuje Ciebie jako godnego rozmówce. Od razu zakładasz ze masz rację i dodatkowo obradzasz poglądy innych. Chcesz dyskutować czy obwieszczasz?
Przeczytałem notkę o panu Posackim. To typowy jezuita wojujący. Twierdzi ze tylko katolicyzm jest ok a jak widać resztę skreśla podczepiając to pod bardzo chwytliwe slogany: okultyzm, magia, demony itp. Tak jakby przed Jezusem nie było nic i reszta mędrców z innych religii to co najmniej diabelskie odszczepieńce. Gdyby zastosował ganioną przez siebie metodę Silvy może by otworzył swój umysł. Ten pan jest typowym przedstawicielem nurtu zakazowego i nie-poznawczego. Ten gatunek umrze śmiercią naturalną. Jeżeli nie potrafisz tego zrozumieć to znaczy ze nie jesteś jeszcze gotowy na inną filozofię. To dobrze; trwaj przy tym, każdy musi mieć swoje zdanie.
Prawda jest taka: jeśli uczeń jest gotowy to najdzie się i nauczyciel.
Pozdrawiam.
Jak można być takim ignorantem jak ty? To nieprawdopodobne! Ja obwieszczam? Ja obrażam poglądy innych? Posłuchaj siebie, przeczytaj co o napisałeś. Ty wiesz że masz rację to z Tobą nie da się rozmawiać. To ty uważasz siebie za nauczyciela, już wszystko wiesz i tyle razy o tym pisałeś, że nie masz siły powtarzać tego po raz kolejny, no chyba że znajdziesz ucznia - jesteś bardzo pewny siebie. Przykre jest tylko to że szukasz go na forum dla ........dzieci......chyba wiesz po prostu że tu Cię docenią. Kilka inteligentnych zdań i "rządzisz"