PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 324 tys. ocen
7,5 10 1 324052
6,0 61 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

to jest szósta część serii filmów o harrym potterze i moim zdaniem najlepsza z tych sześciu. siódmej części jeszcze nie obejrzałam, więc nie mogę się wypowiedzieć, ale 'książę półkrwi' do tej pory podoba mi się zdecydowanie najbardziej

LadyAnarchy

Insygnia śmierci jeszcze lepsze:)

ocenił(a) film na 5
LadyAnarchy

A moim zdaniem to najgorsza część ze wszystkich. Dużo zbędnych scen spoza książki. Film nie koncentrował się na najważniejszym punkcie - intryga Malfoya, poszukiwanie wskazówek co może być horkruksem, tylko na scenach, które tylko w założeniu miały być miłosne. I rozumiem, że to film dla młodzieży i to ważny aspekt życia młodego człowieka, ale te sceny czasami były tak marne, że aż wstyd było je oglądać. I wielkim minusem było brak bitwy o Hogwart, nawet nie było widać by uczniowie i nauczyciele stawiali opór, tylko śmierciożercy od tak sobie wchodzą, demolują Wielką Salę i chatkę Hagrida i wychodzą ścigani tylko przez jednego Harryego. A w następnej scenie widać tłum ludzi wokół zwłok Dumbledora. Wystarczyło ukazać tylko kilka ujęć, że ktoś walczy u wrót prowadzących na wieżę.

StaraPanna

nie czytałam książek (chyba aż wstyd się przyznać), więc oceniam to jako film, nie jako ekranizację książki. może nie był rewelacyjny, bo i ja za takiego go nie uważam, ale sądzę, że był dobry

ocenił(a) film na 5
LadyAnarchy

Ale ja oceniam film znając książkę. Nie oczekuję momentu klatka po klatce, tylko tak całokształtem niektóre sceny były dla mnie po prostu głupie :D Dźwięk jaki Lavender wydaje chuchając na szybę w pociąu - magia :P

użytkownik usunięty
LadyAnarchy

Niestety akcja tego filmu nie oddaje fabuły książki tak jak inne części. W zgodnej opinii ekspertów jest to najgorsza część.