PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 325 tys. ocen
7,5 10 1 324930
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

z komentarzy, ktore tutaj czytam, wynika z tego, ze film ma malo wspolnego z ksiazka, a bynajmniej HP ksiaze polkrwi. nie przeczytalam żadnej czesci, wiec zapewne duzo informacji mnie ominelo. dlatego mam pytanie. do cholery jakim cudem Snape zabil jednym machnieciem rozczki Dumbledorfa???!!!! przeciez to byl wielki czarodziej. i czemu sie ona nie bronil? wiem ze nie mial rozczki, ale on mial taka sile zawsze, ze poradzilby sobie bez niej. i dlaczego inni znakomici magowie nie probowali go jakos ozywic? tak sobie mysle, ze moze w ksiazce jest to bardziej wyjasnione, bo ja nie czaje

monixD

Bez różdżki nawet on nie mógł czarować, człowieka nawet za pomocą czarów nie da się ożywić. Co do wątku Snape Dumbledore wiele wyjaśnień otrzymasz w następnych filmach. Co do książki to gorąco polecam. Na przyszłość stosój Polskie znaki takie jak "ż", czy "ó", to nie gg.

ocenił(a) film na 7
monixD

Po śmiertelnym zaklęciu Avada Kedavra nie ma już odwrotu, czarodziej umiera ostatecznie. Książki wiele wyjaśniają, w filmach jest dużo niedomówień i nieporuszanych ważnych szczegółów, jak ktoś nie czytał książek to mało będzie rozumiał z filmów.

ocenił(a) film na 8
Ewela

dokladnie, ksiazki tlumacza wszystko i co wiecej w filmach zwlaszcza Davida Yatesa jest duzo niedomowien i wyssanych z palca watkow, chjocby w tej czesci sploniecie nory wesleyow, w ksiazce w ogole nie mialo to miejsca, denerwuje mnie takie oszukiwanie widza

ocenił(a) film na 8
monixD

W ostatniej części (siódmej) jest wyjaśnione dlaczego Dumbledore się nie bronił.

ocenił(a) film na 7
monixD

Aby zrozumień to wszystko musisz przeczytać 7 książek. Filmy tez są świetne pod każdym względem, ale gdy porównamy je do książek to wymiękają. Pokazują mniej niż 3/4 całych książek. Nagle z 5 zdarzeń w książce robi się jedna scena w filmie i to jeszcze w innym miejscu niż powinna być. Jednak nadal twierdzę, ze wszystkie efekty i gra aktorska są świetne.
A dlaczego Dumbledore się nie bronił... biedny Snape. Odp w 7 części. (tak jak wyżej Ci podpowiadali)

Joney

Po obejrzeniu ostatniej części rzeczywiście sporo mi się wyjaśniło. Wszystko już wiem ;) A co do ekranizacji książek to zdaję sobie sprawe, że dużo zmianiają. Scenarzysta i reżyser zawsze zrobi po swojemu . Choć przeczytałam Władce Pierścienia i muszę przyznać, że film jest jej bardzo wierny. Wiadomo książka jest obszerniejsza tak jak Harry P. i kilka wątków pomineli, ale nie wpłynęło to na główną fabułę, choć zmienili, a raczej nie dopowiedzieli końcówki. Tak czy siak film mi się bardzo podoba. HP też jest dobry i może to dobrze, że nie przeczytałam ksiązki, bo z tego co wnioskuje po waszych komentarzach, to film by wiele stracił w moich oczach, a nie chce psuć sobie opinii na jego teemat.;)