Wszędzie pisze że hermiona ma urodziny wenwrzesniu ...okey ale ciagle zastanawiam się jakim prawem w 6 cz zdawała test z teleportacji jeżeli niebyła jeszcze pełnoletnia??
Też to zauważyłam. W siódmej też było że jak przyjechali po Harry'ego to że wszyscy byli pełnoletni a Hermiona nie miała jeszcze przecież urodzin. Tak mi się wydaje.
Hermiona był pełnoletnia wczesniej niz Ron i Harry. Rocznikowo urodziła się rok wcześniej. Na początku 7 tomu czekali nie tyle na śłub Billa i Fleur z rozpoczęciem wyprawy po Horkruksy, co na Harry'ego żeby skończył 17-tkę i ministerstwo, a co za tym idzie śmierciożercy, nie mogli śledzić jego ruchów.
W trzeciej części pod koniec wakacji jak Harry, Ron i Hermiona siedzieli na Pokątnej bodajże w lodziarni Hermiona powiedziała, że ma za niedługo urodziny i chce sobie coś kupić.
Czytałem dość dawno, ale z tego co pamiętam dostała pozwolenie od któregoś z nauczycieli lub Dumbledore'a, alb jakoś tak. W każdym bądź razie było to wytłumaczone w książce. Doczytać i wszystko będzie jasne;)
Gdzieś czytałam, że Hermiona jest starsza od Harry'ego prawie o rok. Hary urodził się w 1980 roku, a Hermiona w 1979. Nie wiem dokładnie o co chodzi.
może chodzi o to że po to by chodzić do hogwartu trzeba mieć 11 lat a ona rok wcześniej nie miała 11 lat bo brakowało jej tych 19 dni
Taki system jest w Anglii. Nie chodzi się do szkoły 'rocznikami' lecz jakby 'semestrami'. W sensie jak urodzi się np. w maju a w październiku tego samego roku, czyli tego samego roku szkolnego i tak będzie chodzić do szkoły. Nie wiem czy zrozumiecie, ale nie mogę się skupić by wyjaśnić bo mama mi coś tu nad uchem gada ;/ xdd