PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34282}

Harry Potter i więzień Azkabanu

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
2004
7,7 425 tys. ocen
7,7 10 1 424600
7,5 74 krytyków
Harry Potter i więzień Azkabanu
powrót do forum filmu Harry Potter i więzień Azkabanu

Komu inny wygląd pleneru się spodobał.Mi tak.Myślę że tak zamek (plus zachmurzone niebo), wygląda mroczniej.A oto zmiany kture zauwarzyłem:
Cz.III-Zamiast wyjścia tylnego z zamku(w filmach tylko raz było wido-
czne więc tego nie opiszę), widać wieżę z zegarem, dziedziniec, most,ka-
mienny krąg.Inne ukształtowanie błoni.Inny wygląd i umiejscowienie chat-
ki Hagrida.Inny wygląd i umiejscowienie Bijącej wierzby.Inny wygląd trzech wież.Dodanie Wrzeszczącej chaty.Brak korytarza do Salobu gryfindory, inny wygląd Grubej Damy.
Cz.IV-Skrózenie i zmienienie wyglądu sali wejściowej i walnięcie dzie-
dzińca, lekkie przesunięcie schodów.(Chyba) zamiana trawy na kostki bru-
kowe na dziedzińcu.Droga między Hangarem na łodzie, a wybrukowanym dzie-
dzińcem.Dodanie Sowiarni.Inne umiejscowienie hogsmeade i drogi do Hogwartu (w poprzednich częściachdroga była przez jezioro, teraz od tyłu zamku).
Cz.VI-Miejsce w Zakazanym lesie z testeralami.
Cz.VI-(Chyba) klasa historii magii na wieży wróżbiarstwa.Pola wokół
Nory.Wieża astronomiczna.(Chyba) mniej gór na błoniach.
Czekam na opinie.

użytkownik usunięty
abdul143

Między I a III częścią można się doszukac bardzo wielu zmian. Przykładowo w I części chatka Hagrida znajdowała się kilka kroków od zamku, co więcej różnica poziomu była niewielka. A już w III części Jest ona usytuowana o wiele dalej, i schodzi się do niej po schodach w dół. Przypominam że to tylko niektóre ze zmian. Oczywiście bardzo mi się ta wizja spodobała, niemniej jednak szkoda że nie towarzyszyła producentom I i II części

Jeśli chodzi o drogę do Hogwaru to muszę się z Tobą nie zgodzić, w książce jest wzmianka że tylko uczniowie pierwszego roku płyną do zamku jeziorem, reszta natomiast jedzie powozami :)

abdul143

W ogóle czytając książkę inaczej można sobie wyobraźić zamek.Według filmów do III części z kawałkiem, Z HGS do HGW dostaje się przej drogę i
jezioro (kiedy idą do Hogsmeade to wychodzą tylną stroną zamku).Ta droga jest widoczna tutaj http://www.youtube.com/watch?v=Z603lV_KGg4 .Po
tej grze wiem że mocno zmienili teren lekcji latania na miotłach (następny part).Odjeli dziedziniec który był widoczny w I części po lekcji zaklęcia "Wirgardium Leviosa".W grze odjeli też (na zewnątrz budynek biblioteki.Mam nadzieję że wszystkie pomieszczenia i tajemne przejścia (może bez Komnaty Tajemnic) z książek i filmu zostaną pokazane.W końcu buduje się czarodziejski świat Harrego Pottera.Oto dowód http://www.wizardingworldharrypotter.com/ .

abdul143

To jest ciekawe,że na początku III części, do zamku dojeżdą się diliżansami, a następnie płynie się łodziami, a kiedy Harry nie może do
Hogsmeade, to idzie się pieszo, lub z testeralami.Naprawdę ciekawe.

użytkownik usunięty
abdul143

Jeśli już miałbym oceniać architekturę zamku to muszę powiedzieć, że ten zamek z I i II częsci był najlepszy. Dlaczego? Przedewszystkim chodzi o ciepło tego miejsca. Według ksiażki Hogwart dla Harry'ego był prawdziwym domem, czymś gdzie sie dobrze czuł. Mimo, że chciał bym mieszkać w takim swiecie, chodzić do takiej szkoły itd.. to Hogwart od części III wydawał mi sie taki zimny, za bardzo taki szkocko-angielski. Oczywiscie stwarza taki wygląd klimat w filmie, ale według mnie tylko w filmie, bo Ja osobiscie dobrze bym tam sie nie czuł. Hogwart z pierwszych częsci z ekranu oddziaływał na mnie pewnym ciepłem, kolorami, ciężko to opisać :P Cały zamek czy to w nocy czy w dzień był pooświetlany ciepłym blaskiem płomieni itd. Według ksiażki, Hogwart nie jest mrocznym miejscem...

użytkownik usunięty

Co do błoni nie mam zdania, te akurat mnie nie ruszają :)

ocenił(a) film na 10
abdul143

Rok szkolny w Hogwarcie zaczyna się 1 września o godzinie 11 rano, kiedy to Express do Hogwartu opuszcza King's Cross, zabierając uczniów na stację Hogsmeade. Tam pierwszoroczni tradycyjnie przepływają jezioro w łodziach wraz z gajowym, a pozostali studenci dojeżdżają powozami ciągniętymi przez testrale do zamku Hogwart.