PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=290904}

Haze

2005
6,2 348  ocen
6,2 10 1 348
6,0 2 krytyków
Haze
powrót do forum filmu Haze

Mogło być lepiej

użytkownik usunięty

Rozumiem przesłanie filmu oraz jego niebanalną konstrukcje ale wydaje mi
się że można by go zrobić lepiej.
Bardziej pojechać z scenografią i przyspieszyć tempo.Rozbudować go...
Czuć niski budżet

ocenił(a) film na 8

Jak by przyśpieszyli tempo i dali bogatszą scenografię, to obawiam się, że wyszedł by kicz. Rozbudowywać można by, ale jeśli reżyser nie miał pomysłu na niebanalne rozwinięcie, to również wyszedł by kicz.
Bo samego poruszania się po tych pomieszczeniach i krwi było chyba w sam raz.

Pamiętać należy również, że już jest film "Cube".

addam23

Słusznie. Nie wiem czy nie przesadziłbym, nazywając Tsukamoto geniuszem, ale chyba coś w tym jest, skoro jego filmy wydają się kompletne niczym układanka - jakiś element przemieścisz, inny dodasz i już zaburzysz całą kompozycję.

Jako że był to drugi, po Tetsuo, film tego reżysera jaki miałem okazję oglądać, trudno było mi nie porównywać obu produkcji. W tej konfrontacji Haze wypadło słabiej głównie przez zbyt szeroką gamę możliwych interpretacji. "The Iron Man" był dość trudny, ale po głębszej analizie od razu wiadomo o co reżyserowi chodziło (a możliwość wolnej interpretacji pozostaje nadal). Tutaj z kolei mamy dzieło czysto abstrakcyjne, a wartość i sens przekazu musimy nadać mu sami. Przykre.

Nie zmienia to jednak faktu, że Haze jest oryginalny (skojarzenie z Cube w cale nie przyszło mi do głowy), wyrazisty i niesamowicie klimatyczny.

Wystarczyła genialna forma, żeby przy ocenie filmu zapomnieć o treści. Tak zrobili to ludzie, którzy docenili Avatara (niestety w ich przypadku nadal nie mam pewności, czy byli trzeźwi) , tak i ja robię w przypadku Haze :)

w du.. mam budżet filmu, nie daloby się tego lepeij nakręcić dlatego daję 10..

gdzie można to zobaczyć?

ocenił(a) film na 10
Piotrek4

Na vimeo masz wersję oryginalną, napisy znajdziesz na dailysubs

id=3117965&title=Haze%20(Shinya%20Tsukamoto%2C%202005).srt&from=o