Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 319 tys. ocen
7,8 10 1 318573
7,4 39 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

Moja ocena to 5/10. Sory, mogę obrazić fanów "Helikoptera...", ale "Szeregowiec..." ustanowił pewną poprzeczkę, której "Helikopter..." dorasta tylko do połowy. Film jest nierealistyczny. Podam argumenty, żeby nie było:
1. Tylko co 15 RPG trafia w cel (liczyłem).
2. Podobała mi się scena, w której murzyni oblegają wrak helikoptera UH-60. Aby go zdobyć (w środku było bodajże 3 rannych pilotów) potrzeba było ofiary z ok. 50 murzynów. A o zdobyciu go zadecydowało skończenie się amunicji u Amerykanów...
3. Z murzynów robią idiotów (można ale nie do przesady). Np. mają czyste pole ostrzału z karabinów maszynowych i nie umieją ustrzelić dzielnego Rangera.
4. Widać kamerzystów na dachach. Przyjrzyjcie się uważnie. I nie byli to wrogowie tylko kamerzyści, którzy robili zdjęcia, bo jakby byli wrogami to by strzelali (próóbowali strzelać).
5. W jednej scenie Ranger rozmawia przez "CB", a obok niego świszczą kule, a on nie próbuje się chować i nawet nie był ranny.
6. Najbardziej roześmiała mnie scena, kiedy umierający Ranger mówi do swoich kompanów: "Powiedz mojej rodzinie, że byłem dzielny". Zamiast powiedzieć: "Powiedz mojej rodzinie, że ich kochałem". Nie wiem jak wy, ale ja bym tak zrobił.

Wogóle chwilami film się za bardzo dłuży. Jest wiele niepotrzebnych scen. Chwilami żołnierze gadają o dupie Marynii - kiepskie dialogi. Kiepski scenariusz i marna reżyseria.

Dlatego powstrzymałbym się od nazwania tego filmu: "Najlepszym filmem wojennym wszechczasów".

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
DamianGZYL

Szeregowiec to byl bardziej film przygodowy.
Obejrz sobie 'Kokoda' (temu filmowi mozna zarzucic ze ma za duzo dialogow zbednych, po za tym jest duzo bardziej realistyczny od 'Helikoptera..')
Albo '9 kompanie'(godny uwagi, pokazujacy trud w rosyjskim wojsku, a nie jak w amerykanskich filmach wakacje z bornia w reku)

ocenił(a) film na 6
ktoslepszy

Gdzie ty miałeś wakacje z bronią w ręku? "9 kompania" nie jest bardziej godna uwagi niż przełomowy "Szeregowiec Ryan". Więcej propagandy, nawet patosu więcej i w dodatku wzorowany na filmach amerykańskich.

_Pablos_

Dla mnie "Szeregowiec..." jest nudny jak flaki z olejem za wyjątkiem ladowania na plaży.

ktoslepszy

w amerykańskich filmach wakacje z bronią w ręku? obejrzyj sobie Full Metal Jacket!

użytkownik usunięty
Skibka

No prosze Damianowi który lubi siekanki w stylu Ryana nie podoba się Helikopter.

ocenił(a) film na 6

Helikopter to o wiele słabszy film od Ryana.

_Pablos_

Nie jest słabszy. Jest bardziej realistyczny, a Szeregowiec to film przygodowy. Ryan jest trochę nudnawy momentami, jednak świetny, ale na inny sposób niż Helikopter. Ale ja nie jestem obiektywna bo "Black Hawk Down" to mój ukochany film :P

ocenił(a) film na 8

Bo ten kolo ma wogóle jakieś skrzywienie na punkcie tego Szeregowca Ryana czytałem z ciekawości kilka jego komentarzy i jest po prostu tragiczny w swoich wypowiedziach,prubuje zabłysnąć wiedzą ale nijak mu to wychodzi,militarysta z bożej łaski.

użytkownik usunięty
daddy1132

no dobrze jak mnie juz obrazasz(ja Ciebie nie) to podaj jakis powod?
Moze sie bardziej znasz na militarystyce? Skoro tak chetnie poczytam lubie sie uczyc na bledach.

ocenił(a) film na 8

Sorki zaistniała pomyłka miałem na myśli DamianaGzyla nie ciebie.

ocenił(a) film na 4
DamianGZYL

helikopter w ogniu to wg. mnie słaby film , zwykły film akcji bez głębszych treści i do tego nudny i monotonny . Ja daje mu 4/10 bo wśród tylu świetnych filmów wojennych które powstały porostu się chowa

użytkownik usunięty
Janko_Muzykant

Daddy dla mnie Ryan jest filmem akcji , ale niestety jak dzieciaki graja wczesnisj w CoD a potem ogladaja Ryana to wychodza z zalozenia ze to film historyczny. Dziwilbym sie jakbys takich oszolomow nie spotkal.

ocenił(a) film na 8

Ryan to fikcja ale jednak film jest świetny. Lądowanie na Omaha Beach to jawnie najlepsza scena jaką widziałem w jakimkolwiek filmie wojennym + scena, dokładnie odcinek Carentan ( 3 odcinek ) :) Obejrzyjcie w HD na dużym ekranie, poezja :D Zresztą cała Kompania Braci zasługuje na uwagę :)
A wracając do filmu Black Hawk Down jest filmem realistycznym ale posiada jak każdy raczej film małe wpadki montażu itp. Można to wybaczyć ale tak czy inaczej film jest tak samo świetny jak Ryan, jedni wolą ten, drudzy ten :) rzecz gustu. Ja osobiście polecam obydwa :)

ocenił(a) film na 5
DamianGZYL

Jeeeenyyy.. 2 godziny ten sam schemat:

- potrzebujemy pomocy

- niestety to nie mozliwe, musicie wytrzymac

- musimy wytrzymac!

- BUM BUM BUM

- jakas scena z umierającym żołnierzem

.. i tak w kółko.. do tego patetyczna muzyka

niestety film sie strasznie dłuży, jest standardowy i niczym sie nie wyróżnia

użytkownik usunięty
_morfeo_

akurat to z rpg to prawda - brat siedzi w afganistanie to coś o tym wiem...
:-(