PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31332}

Hellraiser: Wrota piekieł

Hellraiser: Inferno
2000
6,2 6,5 tys. ocen
6,2 10 1 6466
4,9 8 krytyków
Hellraiser: Wrota piekieł
powrót do forum filmu Hellraiser: Wrota piekieł

Jestem pod ogromnym wrażeniem tego filmu !! Na swoim koncie obejrzanych horrorów mam wiele pozycji, od japońskich ringo-podobnych, przez zombie movies, wszystkie blair witche, Guinea Pig i inne gore, Koszmary z ulicy wiązów i inne jasony, caniball holocaust itp itd, ale żaden nie zdołał mnie wystraszyć. Oglądałem nawet 1,2 i 4 część Hellraisera i to też nie zrobiła na mnie wrażenia. Jednak koleżanka namówiła mnie byśmy obejrzeli jakiś film i akurat padło na "Inferno". Ten film mnie przeraża nawet teraz, gdy go nie oglądam. Ten surrealistyczny, groteskowy klimat, którego brakowało poprzednikom, sprawia iż film zapada w pamięć. Dodatkowo muszę przyznać iż jest to JEDYNY film w którym potwory przerażają. Brak im tych przekombinowanych szczegółów co cenobitom z poprzednich części. Zwłaszcza ten dziadek z głosem dziecka :O Na samą myśl się boje :P
10/10

ocenił(a) film na 8
Ardhiel

Stary, gratuluję gustu. To samo oglądamy... I podzielam Twoją opinię.
Dla mnie część 1 najlepsza a z nowych chyba 5. Dla mnie jednak najlepszy cenobit to ten na schodach (bez nóg) - trochę podobny do japońskich demonów. No i świetna gra głównego bohatera.

ocenił(a) film na 9
stasiuvino

Też mi się kojarzył z Kayako z "Klątwy" :) Fajny dźwięk wydaje :D Oglądałeś może "Mulholland Drive" Davida Lyncha?? Polecam :D

ocenił(a) film na 8
Ardhiel

Oooooo, dzięki. Takie informacje są mile widziane. Nie, filmu nie oglądałem ale już się za nim zakręcam. Pozdro.

ocenił(a) film na 10
Ardhiel

...i ten "słodki" koniec w którym można się naprawdę przestraszyć, prawdziwe Piekło. Nie wiem jak to się stało że taki doskonały horror "żył" sobie w cieniu przez tyle lat:) Przy tym filmie obecne "straszne" nowości to kaszka z mlekiem. Minie dużo czasu zanim ponownie trafi mi w łapska równie dobra produkcja :) Polecam gorąco !

ocenił(a) film na 9
razyiel23

A wszystko przez brak kinowej premiery. Film odrazu wyszedł na video/DVD. Obok jedynki najlepsza część.

ocenił(a) film na 10
Ardhiel

NAJLEPSZY NAJLEPSZY I NAJLEPSZY - po pierwsze najlepszy z serii po drugie chyba najlepszy horror even (as far as I'm concerned)
Pierwsza wizja piekła która zrobiła na mnie wrażenie.. i jak narazie ostatnia

ocenił(a) film na 9
Ardhiel

Schemat tego filmu doskonale znałem z ...:::[TO W SUMIE SPOILER]:::... jednego odcinka "Fear itself"...:::[KONIEC SPOILERA].... , ale jego wykonanie w tym filmie mną poruszyło. Niby proste, symboliczne chwyty, ale podane w dość krwawym sosie, co im akurat dodaje siły wyrazu.

Szkoda tylko, że ta wizja piekła stoi w sprzeczności z poprzednimi częściami serii. Właściwie ten film nie pasuje do tego świata, ale bez cenobitów nie byłby już taki sam.
9/10 (głównie przez aktorstwo i irytujące choć nieliczne wstawki komputerowe)

ocenił(a) film na 10
Ardhiel

Podzielam Twoją opinię, jest to jeden z najlepszych horrorów przełomu wieku. Klasyczny Hellraiser zaczepia o kryminał, sensację i klimatyczny thiller. Super! Gra Craiga Sheffera świetnie oddawała szaleństwo.
Dobry pomysł na film to podstawa... i tu mamy na to dowód, mimo że jest to już piąta odsłona tego niby samego tematu.

Ardhiel

To jest rzeczywiście świetna ,część być może najlepsza ,choć przyznam ,że znając realia Hellraiser'ów ,bo miałem "Zaliczone" już wszystkie poprzednie części domyśliłem się o co w tym filmie chodzi dosyć wcześnie. Tak samo jak domyśliłem się zakończenia Herry'ego Angel'a już po samej rozmowie De Niro i Rourke'a na początku filmu. Nawet taka forma zaskoczenia jak widac może być przewidywalna i stać się w końcu sztampą. Jednak nie oglądało mi się tych filmów gorzej ,przez to ,czar nie prysł ,więc to wielki plus dla obu tytułów.

Ottiss14

Witam, widze, ze tutaj udzielają sie sami fachowcy na temat Hellraisera, wiec mam takie pytanie: wczoraj na Filmboxie HD obejzałem film, nazywał sie Hellresier: Wrota piekieł, ale opisy na filmwebie w ogóle nie nakładają sie z tym co widziałem [nie było żadnych palców dzieci, a kostkę kupił główny bohater i podarował ją żonie (nie znalazł przy ofiarze)] dodam, że film zaczął się wypadkiem samochodu, który wpadł do rzeki, czy ktos wie, która to część?

herc_ules

Już wszystko jasne :) w programie pomylili filmy! W tele gazecie, oraz nawet w internecie pokazali, ze film nazywa się Hellraiser: Wrota do piekieł i podali wszystkie dane tego filmu, ale jak później się okazało ten film nazywał się Hellraiser: Droga do piekła, pomyłka Filmboxa

ocenił(a) film na 8
Ardhiel

Zgadzam się. Ten film osiada na umyśle i nie schodzi do napisów końcowych. Perełka wśród horrorów.