Zrobiłem sobie maraton i obejrzałem wszystkie części Hellraisera... O ile pierwsze części były fajne, ale się zwyczajnie zestarzały, o tyle te nowsze (VII- Dealer, VIII- Hellworld, IX- Revelations) są zwyczajnie tandetnymi horrorami.
Jedynym wyjątkiem jest piąta część. Jest naprawdę fajna od początku do końca. Jest kilka głupotek (<spoiler> demoniczni kowboje </spoiler>), ale to normalne w tego typu produkcjach. Jednak Inferno ma wiele zalet- dość zaskakująca fabuła, zachowany brutalny klimat, motyw zagadki etc.
Naprawdę polecam! Jeśli ktoś chce poznać klimat Hellraisera powinien obejrzeć I, II i V część, nie torturując się innymi częściami.
Dobrze napisane, V jest najlepsza ! Zacząłem serie właśnie przez przypadek od V i to jest właśnie część najciekawsza najbardziej złożona i się nie zestarzała. ode mnie 9 z serduszkiem.
Identycznie uważam! Piąta część "zabija", jest po prostu najlepsza z serii. I także do obejrzenia polecałbym właśnie te części, które wymieniłeś - zwyczajnie są godne uwagi! Trzecia to po prostu śmieć, mówiąc brutalnie, czwarta ma coś w sobie, ale jest mimo to kiepska, po piątej części żadna kolejna nie była dobra - po prostu kicz i tandeta.