5,1 11 tys. ocen
5,1 10 1 11374
4,5 11 krytyków
Hi Way
powrót do forum filmu Hi Way

Wkurzające jest to, że ludzie którym podobał się film porównują swoich oponentów, którym film nie przypadł do gustu, do debili, którzy nie rozumieją absurdalnego humoru prezentowanego przez Mumio, i zatrzymali się na poziomie sitcomu, którzy pozbawieni są poczucia humoru i dystansu do rzeczywistości. Świadczy to o całkowitej ignorancji z ich strony, bo myśle że Hi Way oglądają głównie fani Mumio, którzy znają ich klasę ze spektaklów, a nie z reklam Plusa.

Film fabularny rządzi się swoimi żelaznymi prawami, zaś twórcy Hi way nie potrafią go wypełnić jakąkolwiek energią. Konwencja humoru kabaretu Mumio nie sprawdza się w konwencji filmu długometrażowego. To tak jakby jeden gag, skecz, rozciągnąć do 90 minut. Przez to ten fim osiada na mieliźnie i już się nie podnosi. Traci na tym przede wszystkim spektakl i forma medium filmowego. Ni jak to sie ma do poziomu scenicznych występów kabaretu. Dla mnie Hi Way jest kompletnie bezpłciowy i irytująco nudny.
Wzorem mógłby być choćby latający Cyrk Monyty Phytona, który swój absurdalny humor, zmieszany z zaciętą satyrą potrafi pasjonująco podać w formie filmowej.
Oglądając Hi Way w pełnej sali kinowej nie słyszałem jakoś salw śmiechu, lub innych przejawów zachwytu. Panowała raczej konsternacja i zmieszanie.

Jedyny fragment, który zaciekawił mnie w Hi way; to moment, przemiany ojca bohatera w małego chłopca, który wyprasza syna z imprezy. Motyw iście Schulzowski, aż miło!

ocenił(a) film na 1
NOVIC

Zgadzam sie w 100% trzeźwo myślący człowiek z ciebie.