5,1 11 tys. ocen
5,1 10 1 11374
4,5 11 krytyków
Hi Way
powrót do forum filmu Hi Way

szkoda, że taki film musiał powstać na kiepskiej kamerze cyfrowej. możemy się cieszyć, że w ogóle powstał, kilka lat temu byłoby to niemożliwe :) wybierajmy się do kina częściej, to filmowcom łatwiej będzie tworzyć nowe dzieła :)

ocenił(a) film na 10
wojtimosi

z bólem stwierdzam, że film nie powstał na kamerze cyfrowej !!!! to nie jest amatorska produkcja

ocenił(a) film na 7
Michael_26

w napisach końcowych jak byk stoi: transfer HDV - 35mm, świadczy o tym ponadto ogromne ziarno w nocnych scenach :)

ocenił(a) film na 6
wojtimosi

Krzysiu slyszlaem ze zmieniels numer, nie ladnie, nie ladnie - ale to tak na marginesie. A teraz sedno: w numerze kwietniowym mgazaynu FILM w artykule Hi Way vs. Francuski Numer, podane jest, ze budzet filmu Hi Way byl bardzo zblizony do Francuskiego Numeru, liczyl on nieco ponad 2 mln. Tak wiec z takim budzetem mozna bylo nakrecic spokojnie na tasmie filmowej, tym bardziej, ze nie bylo na co wiecej wydawac tej kasy - aktorzy jacys nieznani, amatorzy moze nawet czasem. Wiec gdzie sie podzialy te pieniadze? Czemu majac 2 mln budzetu kreci sie na HDVce (zalezy tez jeszcze jakiej). W kazdym badz razie obraz bardzo mnie draznil, a ja sie zastanawialem czemu nie puszczaja tego filmu w najwiekszej sali w MULTIKINIE, poprostu tam by sie nie dalo go ogladac.

ocenił(a) film na 7
Co_lump

z tego, co wiem, HDV to - upraszczając - gorsza wersja HD, kamerę HDV można kupić za ok. 10 000, dobre kosztują koło 40 000 - 50 000. oświetlenie było... amatorskie :) aktorów brak, więc gdzie te pieniądze? może FILM się po prostu pomylił? o dwa zera? :)

ocenił(a) film na 1
wojtimosi

jesli ten film mial budzet 2 mln to chyba chlopaki ostro sobie balowali :P po wejsciu na sale pierwszym komentarz jaki uslyszalem to "toć ja sobie z netu filmu w lepszej jakosci sciagam" wiec to chyba nie swiadczy dobrze o obrazie :)

ocenił(a) film na 6
cOr_2

z tego co patrzalem na zdjeica z planu to to jest sony fx, wartosci ok. 12 000 zl - kurde ja sie pytam gdzie ta forsa?

Co_lump

http://www.mpc.com.pl/cat/page_1-cat2lev_46/kamery_hdv.html [www.mpc.com.pl/cat/page...] polecam te strone

ocenił(a) film na 9
Co_lump

budżet był mniejszy, tyle moge powiedziec :)

dobro10

Co mogło kosztować? A pomyśleliście o wydatkach na scenografię? Wynajęcie chaty Andrzeja, wynajęcie tego niemalże klasztoru w wizji Jacka Borusińskiego, efekty specjalne na końcu - to wszystko dostali w prezencie?

ocenił(a) film na 7
the_boutique

rzeczywiście, do 50 tys. mogło dojść. :)

btw. efekty specjalne do "cube" czy "requiem dla snu" powstały za darmo, po znajomości :)

wojtimosi

Dodaj, że obydwa filmy to produkcje amerykańskie, gdzie "znajomości" wyglądają trochę inaczej niż u nas. Po znajomości to Ci może najwyżej Kaczyński nadać stanowisko w rządzie.

ocenił(a) film na 7
the_boutique

no nie wiem, nie wiem
efekty specjalne robiło warszawskie platige image, nie zdziwiłbym się, gdyby zrobili je za darmo. choć tu już możemy tylko spekulować

ocenił(a) film na 6
wojtimosi

Ale koledzy, oprocz tej bramy to jakie tam efekty byly? :]

ocenił(a) film na 6
Co_lump

ale warszawskie platiage image robilo do Hi Way'u czy do Cube i Reqium for a dream?

Co_lump

nie wiem czy to także wlicza się w budżet filmu ale warto zwrócić uwagę że dość duże pieniądze musiały pójsć na promocję filmu. Przecież już od kilku tygodniu było o tym filmie naprawdę bardzo głośno...