4,0 7,6 tys. ocen
4,0 10 1 7583
4,3 24 krytyków
Hiszpanka
powrót do forum filmu Hiszpanka

Właśnie? Bo bardzo chcę zobaczyć "historię, która przekracza granice wyobraźni". Ale nie wiem czy warto

ocenił(a) film na 3
Camera228

Moim zdaniem nie warto. Piękne kostiumy, niezła scenografia, kolorystyka - wszystko cacy. Ale fabuła... Zero napięcia, zero dramaturgii, zero emocji... Chyba, że dostrzeże się w tym jakąś psychologię, polubi zabawę gatunkami. Kwestia gustu, może wieku...

użytkownik usunięty
Camera228

Filmu jeszcze nie oglądałam, al czytałam, że niektórzy wychodzili z kina podczas trwania tego filmu...

ocenił(a) film na 3
Camera228

U mnie też sporo ludzi wychodziło z sali, bo niektóre sceny są kuriozalne. Ja jakoś wytrzymałam. Wizualnie - jest bardzo piękny, ale treść rozwlekła, nudna, chaotyczna i śmieszna w złym znaczeniu. Nie polecam.

ocenił(a) film na 7
clavier

tak, treściowo tak sobie, może dlatego, że ten film nie ma klasycznej konwencji. wizulanie bardzo ładny. Warto iść chociażby ze względu na świetną grę Gierszała, albo (dla uczących się) żeby posłuchać sobie mega-powolnej wymowy niemieckiego

ocenił(a) film na 3
kate_alice

wymowy niemieckiego rzeczywiście można się uczyć z tego filmu ;)

ocenił(a) film na 3
Camera228

No... Historia z pewnością przekracza granice wyobraźni, ale nie w tę stronę, co trzeba. Ładne to i fajnie, że każdy mówi w tym języku, w którym akurat powinien, poza tym Glover w przeuroczy sposób przesadza każdy ruch i każde spojrzenie. Tylko fabuły nie ma żadnej. Wyszliśmy ze znajomymi z kina nie wiedząc właściwie, co się działo i co ma z tym wspólnego powstanie wielkopolskie.

ocenił(a) film na 3
Belsea

Powstanie wielkopolskie ma o tyle wspólnego, że z jego powodu reżyser dostał kasę z Województwa Wielkopolskiego. Marszałek pewnie zachwycony. Albo udaje że nie zauważa, że król jest nagi.

ocenił(a) film na 1
Camera228

Lepiej wybrać jakiś inny film - pierwszy raz widziałam tylu ludzi, którzy wychodzili z seansu.

Camera228

Mnie się podobała gra aktorska, film miał swoje momenty, parę razy cała sala się zaśmiała... Wizualnie ładny, dobra muzyka. Ale faktycznie, jak ktoś już tu pisał, sporo osób zajmowało się telefonami, mnie przysnęło się i nie wiem na jak długo, więc filmu nie oceniam. Albo coś ważnego mi umknęło, albo jak wiele osób pisze, z fabułą słabo. Ale hasła "nie można już dłużej czekać" i "truskawki ze śmietaną" - genialne;-)
Na pewno nie można się wybierać z myślą, że to film historyczny. Wiedząc, że to ma być zabawa historią, miałam zupełnie inne podejście niż koleżanka, która spodziewała się filmu o Paderewskim i powstaniu. Dla niej film był beznadziejny, poza paroma zabawnymi scenami.
Poza tym miałam odległe skojarzenia z Grand Budapest Hotel i Allo Allo - ale twórcom nie wyszło. Szkoda.