4,0 7,6 tys. ocen
4,0 10 1 7583
4,3 24 krytyków
Hiszpanka
powrót do forum filmu Hiszpanka

Na chwilę obecną średnia ocena filmu na filmwebie wynosi 4.6. Moim zdaniem ta ocena jest zdecydowanie za niska. Oczywiście każdy widz ocenia film według własnego gustu lecz oceny poniżej 3 są dla tego filmu krzywdzące. Patrząc obiektywnie w Hiszpance widzimy bardzo dobrą grę aktorską ( dla mnie najlepiej swoją rolę zagrali Glover, Peszek, Korzeniak) kostiumy, scenografia, zdjęcia stoją również na wysokim poziomie. No i oczywiście efekty specjalne które przenoszą nas w nieco bajkowy świat. Jeżeli chodzi o fabułę to już jest kwestia oceny widza, bo jeżeli widz poszedł do kina z nastawieniem że chce zobaczyć film wiernie odtwarzający, krok po kroku, etapy powstania wielkopolskiego to pewnie się rozczaruje. Lecz tutaj przechodzimy do meritum: Czy powinniśmy oceniać Hiszpankę tak nisko tylko za to że nie jest to kolejny przewidywalny, polski film historyczny? Czyż ocena filmu nie polega na ocenie realizacji pomysłu reżysera na film ( który zdobył poparcie wśród członków komisji PISF) a nie na tym jak ma wyglądać film według nas samych? Ja osobiście cieszę się że filmy tego typu ( nieprzewidywalne, mieszające gatunki ) mają szanse w Polsce powstać. I myślę że należy się wszystkim osobom zaangażowanym w ten projekt kilka ciepłych słów.

ocenił(a) film na 9
Damp

Święte słowa!

Damp

Zgadzam się, ze aktorzy, kostiumy, zdjęcia, scenografia są świetne. Fabuła tez była trochę odjechana i to było fajne. Ale zabrakło tego czegoś, co porwałoby widza w chocholi taniec. Dłużyzny, kiepsko dobrana i wmontowana muzyka niszczyły klimat. Film przynudzał. Chociaż jako Wielkopolanin z radością obejrzałem rekonstrukcje miasta z początku XX wieku. To było piękne!