4,0 7,6 tys. ocen
4,0 10 1 7583
4,3 24 krytyków
Hiszpanka
powrót do forum filmu Hiszpanka

Życzę temu filmowi jak najlepiej. Chociażby dlatego, ze w polskim kinie chyba od czasu Ziemi Obiecanej nie było filmu z takim głębszym wizualnym oddechem. Pomysł intrygi również mi się podoba o ile zostanie przedstawiona, jeśli nie jako komedia czystej wody, to chociaż z dużym przymrużeniem oka. Niewątpliwym plusem jest to, że w końcu, po długim okresie przerwy, ktoś podszedł do wątku historycznego nie klęcząc na kolanach z nabożnym skupieniem. Dwuletni okres postprodukcji faktycznie niepokoi, zwłaszcza, że w trailery wciska się zazwyczaj najlepsze ujęcia, a te które widzimy pewnie powalałyby 15 lat temu, jednak dzisiaj już nie. Najgorsze co mogłoby się tej produkcji przydarzyć to wizualna sieczka archaicznych i wyczuwalnie tanich efektów. Wtedy nawet dobry scenariusz nie pomoże, bo w zwyczajny sposób zrobi się śmiesznie i żenująco.

cyryl72

To prawda tym też się martwię. Jednak jestem pełen optymizmu, bo jednak dobranie barw i niektóre animacje w tej produkcji sa naprawdę wysokiej klasy. Ogólnie efekty specjalne jak na trailer sa naprawdę niezłe, mimo że podobnie jak Ty zauważyłem parę niedociągnięć. Jednak jak na polskie warunki jest naprawdę dobrze;). No i w końcu chciałbym aby pokazać Franzuzom i Brytyjczkom, że też mamy intrygujące zdarzenia w naszej historii;). Skopano Bitwę pod Wiedniem, mam nadzieję, że tą superprodukcję już nie popsują.

TomasT

tą superprodukcję zepsuli jeszcze bardziej ... choć to określenie wydaje się co najmniej niedorzeczne a jednak.

wilq_uss

Widziałeś? Jeśli to prawda to srogo się zawiodę..w koncu jakiś świeży powiem w polskim historyczno-kostiumowym i znowu porażka? Kiedy zrobimy dobry film jak Faraon, Krzyżacy czy Potop..

TomasT

Tomas, nie wierz czarnemu Pijarowi! Być może "Hiszpanka" Cię nie przekona, może nie spodoba Ci się optyka reżyserska, przekaz, ale ten film się OGLĄDA! A porównanie do "Bitwy pod Wiedniem"... Nie, trzeba być przesączonym na wskroś jadem, absolutnie otumanionym prywatną niechęcią do Barczyka, żeby móc nawet w hejcie puścić taką brednię!

McDuck

W pełni zgadzam się z tym co napisałeś. Trzeba najpierw samemu zobaczyć film, a dopiero potem krytykować. Jak dla mnie, po obejrzeniu zwiastuna film zapowiada się co najmniej obiecująco, a od strony wizualnej jestem przekonany, że będzie to coś, czego w polskim kinie jeszcze nie było.
Zupełnie nie rozumiem, zarzutów, że od strony wizualnej Hiszpanka wygląda kiczowato. Ci którzy tak twierdzą, chyba nigdy nie widzieli faktycznie kiczowatych efektów specjalnych. Mogę jedynie oceniać to co widziałem w zwiastunie, ale jak dla mnie, sposób w jaki wykonano komputerowe efekty specjalne robi wrażenie. Widać w tym zarówno wizje artystyczną jak i bardzo klimatyczne wykonanie, na poziomie nie ustępującym wielu hollywoodzkim produkcjom. Tylko ktoś zaślepiony jakąś głęboką niechęcią do polskiego kina lub osoby reżysera, może porównywać Hiszpankę do prawdziwie kiczowatych efektów specjalnych, rodem z tandetnej "Bitwy pod Wiedniem"...