4,0 7,6 tys. ocen
4,0 10 1 7583
4,3 24 krytyków
Hiszpanka
powrót do forum filmu Hiszpanka

Jest hipnotycznie na maxa, obrazy zostają pod powiekami nawet po wyjściu z kina. Ten film jest inny niż wszystkie! I całe szczęście. Można odpocząć od fabularnej przewidywalności. A z drugiej strony pod kątem wizualnym jest niesamowicie spójny i mainstreamowo rozbuchany. Jeśli lubicie kino, które nie daje się zamknąć w jednej formule, czy kilku zdaniach, ani fabularnie, ani stylistycznie to idźcie na Hiszpankę.

ocenił(a) film na 6
Agnes_01

bardzo chciałam, żeby mi się ten film podobał. Od strony wizualnej jest pięknie. Niestety kuleje budowanie związku emocjonalnego widza z bohaterami. Byli mi oni kompletnie obojętni, no może poza Funkiem. Cała reszta bez wyrazu. NIe rozumiem także przyjętej, zupełnie zbędnie, maniery groteskowej, przerysowanej gry, która w połączeniu z chaosem scenariusza utrudniała budowę sympatii/antypatii do bohaterów. No i niestety szereg scen kompletnie za długich i męczących - vide wychodzący zahipnotyzowany pruski generał..

ocenił(a) film na 3
joshlymanfan

gdyby fabuła była tak dobra jak warstwa wizualna- byłoby fantastycznie.
Niestety marny, chaotyczny scenariusz został w filmie rozwałkowany do granicy bólu i w efekcie dostaliśmy dziwaczną miksturę, naszprycowaną symbolami, mitami i śmiesznymi czarami. Brakowało tylko mieczy świetlnych.
Reżyser, którego ceniłam, bardzo mnie rozczarował.
Doskonałe były dekoracje, kostiumy, scenografia, praca kamery też ciekawa. Ale to tylko forma filmu.
Brakuje mi sensownej treści.