PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250100
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Tylko jedna nominacja za dźwięk...
I tak w tej kategorii nie wygra...

ocenił(a) film na 7
sentia

A co ty myślałaś? To normalka....

thorin3

jeszcze kilka tygodni temu ktoś bardzo głośno krzyczał że będą nominacje za efekty, kostiumy, charakteryzację i bla bla bla...
Absolutnie mnie to nie dziwi. Hobbit zwyczajnie nie spełnił kryteriów. I większość rzeczy była na bardzo przeciętnym poziomie.

ocenił(a) film na 7
sentia

A jak ze strażnikami? Jest nominacja?

thorin3

Dwie.... za efekty i za charakteryzację. Ktoś tu padnie trupem

ocenił(a) film na 5
sentia

Charakteryzacja - spierałbym się, bo to głównie farba była. Dupska to nie oberwało, acz Hobbit mógłby powalczyć, gdyby nie szafowali swoimi wypasionymi laptopami z Fisher Price'a, przy robieniu orków.

Za to efekty... Powiedziałbym, że Strażnicy zasłużyli już samym Rocket Racoonem. Pierwszy raz się zdarzyło by mojej lubej tak się spodobał film oparty na podstawie komiksów (a zaciągnąłem ją już do kina niemal na każdy, wliczając w to Batmany Nolana). Coś mi się zdaje, że Człowiek-Pniak i przeklinająco-plująco-strzelająco-pyskujący gryzoń dokonali tego, czego nawet wydepilowany krasnolud ze spa i stado elfek nie byłoby w stanie zrobić - uczynił typowo chłopakowe kino znośnym dla płci przeciwnej.

ocenił(a) film na 6
sentia

No za kostiumy to przepraszam ja krzyczałam! :P I uważam, że słusznie.... przepraszam a inne filmy za co w tej kategorii? Żaden nie miał jak dla mnie dobrych kostiumów ( z nominowanych) ... ostatnio tylko Anna Karenina mnie zachwyciła.

calays

Grand BH moim zdaniem miał super kostiumy. A ze zwiastunów widać że w Tajemnicy Lasu też się postarali nie wiem jednak za co dostała Czarownica... No ale...

ocenił(a) film na 4
sentia

Czarownica jak czarownica ale za co dostał Inheret Vice? Filmu nie widziałam ale po zdjęciach widać że tam żadnych wyszukanych stroi nie ma. Zwykłe garnitury i sukienki. Jak to się ma do kostiumów Hobbita?

Belief

Nie wiem, nie widziałam. Więc się nie wypowiem.

ocenił(a) film na 4
Belief

Normalnie. Kostiumy z epoki i danego terenu.

ocenił(a) film na 4
Dealric

Kostiumy? Kostiumy to są w Hobbicie a to są zwykłe garnitury i sukienki.

ocenił(a) film na 4
Belief

Kostiumy, kostiumy.

ocenił(a) film na 6
sentia

Ok, ma fajne... ale czy są one takie "och i ach"?Boże nie z tej ziemi? Jak dla mnie przeciętne i bynajmniej nie są w stanie przebić Anny Kareniny.

ocenił(a) film na 4
calays

Właśnie brak nominacji za kostiumy to jakaś chyba kpina. Akurat w tej kategorii to powinien nominacje dostać.

ocenił(a) film na 6
Belief

Sama zbroja Thranduila powinna dostać osobną nominacje! ;D
No co jest piękna!

http://www-images.theonering.org/torwp/wp-content/uploads/2014/07/hobbitlbdlce9. jpg

http://33.media.tumblr.com/aa6d7ea8b8535031242e80f27e1aab97/tumblr_nge6p5MiIA1s5 rmlxo7_500.gif

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www-images.theonering.org/torwp/wp-con tent/uploads/2014/11/HBT3-066142r.jpg&imgrefurl=http://www.theonering.net/torwp/ 2014/11/14/94608-five-high-resolution-stills-from-the-hobbit-the-battle-of-the-f ive-armies/&h=3581&w=5522&tbnid=XxEI-rlQ5HILyM:&zoom=1&docid=27KzceTwr3kiSM&ei=G xa5VP68MqLT7Qbr9YG4AQ&tbm=isch

Właściwie cała jego garderoba jest niesamowita!!!

ocenił(a) film na 4
calays

Czy ja wiem... Co tu zachwycającego względem różnych zbroi i ciuchów elfów z Władcy?

ocenił(a) film na 6
Dealric

Jak to co? Spójrz na te detale, biżuterię,fakturę materiału!!! Jakość stroju, to jak się układa... faceci tego nie rozumieją :P Ja jestem zachwycona jego strojami, to jak wypadają przed kamerą ahhh.... a taki strój z Czarownicy? Powiedź mi co w nim takiego jest?? Zaznaczam w tym miejscu, że oceniamy kostium a nie Jolie.

ocenił(a) film na 4
calays

Może rzeczywiście faceci tego nie zrozumieją, ale nie odpowiedziałaś na pytanie.
Co tu takiego lepszego niż to co było np w strojach z Władcy Pierścieni?

ocenił(a) film na 6
Dealric

A powiedź mi dlaczego mam oceniać stroje z Hobbita wobec Władcy? Oceniam je wobec kostiumów z innych filmów, które dostały nominacje do Oscara, a Hobbit nie dostał.

>" Co tu zachwycającego względem różnych zbroi i ciuchów elfów z Władcy?" - ale ja nie zachwycam się zbrojami i ciuchami ELFÓW.... tylko ELFA, jednego....konkretnego...z TĄ konkretną garderobą skoro już taki dociekliwy jesteś. Ale skoro chcesz mogę nawiązać do WP. Garderoba tego jednego bohatera jest bardziej hmmmm powiedźmy "bogata" w różne tkaniny, akcesoria itd. niż każdego elfa razem czy osobno z WP.

ocenił(a) film na 4
calays

Dlaczego?
Bo z trego wynika brak oscarów. Dostajemy to co już było w odrobinkę innej formie. Innymi słowy z wtórności, właśnie względem LOTR.
Oznacza to, że stroje z Hobbita nie wybiły się nijak pod względem gatunku.

ocenił(a) film na 6
Dealric

A czym wybiła się Czarownica/Tajemnice lasu? Przepraszam ale lepsze stroje "bajkowe" są już czasem w serialu "Once Upon a Time" jak dla mnie. Ok, mamy jeszcze Grand Budapest Hotel...ale przecież znamy te kostiumy, stylizacje ....nie ma tutaj nic nowego oprócz dobrego skrojenia i doboru odcieni. A zbroje krasnoludów z Bitwy czy samego Thranduila są kompletnie inne od tych z WP. Na TVN leciał/albo leci film dziś, zobacz sobie.

ocenił(a) film na 4
calays

Czarownica, Tajemnice lasu ale zobacz Ineheret Vice. Zwykłe garnitury i sukienki. Jakbym pogrzebała w szafie u niektórych to bym coś takiego znalazła. A Hobbit wszystko stworzone od początku, pięknie wykonane, dopracowane, bajkowe. To nie jest coś co zobaczymy w pierwszym lepszym filmie. Brak nominacji mnie dziwi patrząc kto został nominowany.

ocenił(a) film na 6
Belief

Poza tym spójdzmy na to, że do Hobbita wszystko jest wymyślone na nowo! Specjalnie zaprojektowane! Każdy detal. A Tajemnice Lasu? Czarownica? Wykorzystują wizje ciuchów z bajek Disneya itd. NIe przeczę kostium Czarownicy jest perfekcyjnie odwzorowany wobec animacji Disneya. Ale to nie jest nic nowego, bo po prostu ktoś projekt z bajki uszył dla aktorki. Przy czym szczerze powiem, lepsze stroje czasem mają już w serialu "Once Upon a Time". Naprawdę nie rozumiem dlaczego nie dali nominacji Hobbitowi. ;/ szkoda!

ocenił(a) film na 4
calays

Czarownicy tak nie pamiętam, tajemnic nie widziałem

calays

Thranduil według mnie najlepiej się prezentował w hobbicie .

ocenił(a) film na 6
wort801

Podobały mi się też bardzo stroje Bilba ;) Nie są one tak spektakularne jak króla elfów ale ciuchy Bilba niczego sobie, fajnie też budowały tą postać....zwłaszcza ten szlafroczek z 1 części :)

calays

No :) zgadzam się :)

ocenił(a) film na 1
Belief

Kostiumy były tak samo słabe, jak reszta filmu. Dlatego nawet brak nominacji.

użytkownik usunięty
sentia

Coś ty, konkurencja zbyt mocna, jedna nominacja żeby nie było dużej spiny.
A tak w ogóle to cieszy mnie duża ilość nominacji dla Grand Budapest Hotel, Birdmana i Whiplash. Nawet dla Inherent Vice coś się znalazło ;)
Z drugiej strony nie cieszą mnie dla Gry tajemnic, Boyhooda, American Sniper i Teorii wszystkiego.

GBH jest super... A reszta to tam pff... walić to...WAŻNE ŻE IDA,NASZA KLĄTWA I JOANNA!!!

ocenił(a) film na 4

Ogólnie rzecz biorąc akademia jak co roku zawiodła.
Nominację dostały głównie te filmy, którym dać wypadało jak Selma, Boyhood czy Teoria.

użytkownik usunięty
Dealric

Chyba najlepsza strategia jak sobie załatwić oscary już na starcie.

ocenił(a) film na 4

OStatnie lata wskazują, że rzeczywiście tak jest... Niestety.

Przynajmniej tyle dobrego, że dotyczy to w zasadzie tylko 4 głównych kategorii.

użytkownik usunięty
sentia

Interstellar ma za efekty... Ktoś padnie.

OJ....:D może padnie trupem i uwolni nas od swojego marudzenia.

ocenił(a) film na 3

Hahaha a to najlepsza wiadomość dzisiaj hahahahha

sentia

Akademia się nie zna, na szczęście Hobbit odbije sobie nominacjami do o wiele bardziej prestiżowych MTV Movie Awars i Teen Choice Awards.

Xoxoxox

I złotych malin :P

użytkownik usunięty
sentia

W malinach królują Transformersy - życze im jak najwięcej wygranych!

Transformersów jeszcze nie oglądałam i nie wiem czy chcę.

ocenił(a) film na 4
sentia

Nie chcesz ;) Syf jakich mało.

ocenił(a) film na 3
Dealric

A ja muszę przyznać, że nie oczekiwałem od tych filmów niczego poza bijącymi się robocikami, toteż zawodu nie przeżyłem zbyt wielkiego. Oczywiście zgadzam się, że filmy te są żenująco głupie, zwłaszcza jeśli chodzi o postacie ludzkie.

ocenił(a) film na 4
lolpus

Ja spodziewałem się strasznie głupiego filmu skupionego wyłącznie na efektach specjalnych i robotach. A i tak bayowi udało się zawieść moje, wybitnie niskie, oczekiwania...

ocenił(a) film na 4
Dealric

Miałam tak samo. Niczego wielkiego się nie spodziewałam. Ba po poprzednich częściach wiedziałam o czym jest ten film a mimo to nie mogłam uwierzyć w to co widzę.

ocenił(a) film na 4
Belief

Transformers to film rozrywkowy i tak te jeż je oceniam. I daję 3/10, bo to potwornie nudny i nieemocjonujący film. Jedynie pierwszą część dobrze wspominam. Tam się przynajmniej dobrze bawiłem, a 3 i 4 - męczarnia.

ocenił(a) film na 4
Banner

Druga też była w sumie spoko. Reszta masz racje - nuuuudna. Ale czwarta to bije wszelkie rekordy.

ocenił(a) film na 1
sentia

Ta sama półka, co Bitwa Pięciu Armii.

ocenił(a) film na 7
sentia

Akademia rzeczywiście dobrze się zna... Lego The Movie na najlepszą piosenkę...Stoję i biję brawo...

thorin3

Na ten temat się nie wypowiadam.
Nie słyszałam nie oglądałam.

ocenił(a) film na 7
sentia

"Nie słyszałam"

Zazdroszczę...