Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 251 tys. ocen
7,2 10 1 251333
5,6 49 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Tylko jedna nominacja za dźwięk...
I tak w tej kategorii nie wygra...

Ryloth

Widzę, że nie jesteś zainteresowany dyskusją, tylko wylewaniem bliżej nieokreślonych gorzkich żali pod adresem akademii. Trochę szkoda mi na to czasu także na tym skończymy tę wymianę zdań.

ocenił(a) film na 8
Xoxoxox

Ja akurat nie uważam, żeby Hobbitowi należała się statuetka za efekty, ale akurat od grawitacji i życia Pi było co najmniej kilka tytułów z lepszymi efektami.

Ryloth

Życie Pi zasłużyło na oscara zdecydowanie!

ocenił(a) film na 4
Xoxoxox

Akurat rzeczywiście życie pi nie zasłużyło na oscara za efekty. Tutaj nawet nominacja była lekko dyskusyjna.

Dealric

Życia Pi absolutnie nie mam zamiaru bronić, tak jak pisałem wyżej z nominowanych w tamtym roku statuetkę najprędzej przyznałby Prometeuszowi.

Z kolei narzekanie na efekty w Grawitacji to dla mnie kompletny kosmos (hurr durr). Ten film pod względem wizualnym to najlepsze co przydarzyło się światowej kinematografii w ciągu ostatniej dekady.

https://www.youtube.com/watch?v=Umit-NeH8-8

No chyba, że ktoś to oglądał na tablecie w cam version. Albo przez efekty specjalne rozumie wybuchy i ginące w nich potworki.

ocenił(a) film na 8
Xoxoxox

DEKADY? Serio?

Ryloth

Serio.

ocenił(a) film na 8
Xoxoxox

Bez komentarza, ale skoro tak uważasz, to twoja sprawa...

A i czemu masz oceniony tylko jeden film i to na ocenę 1?

Ryloth

Bo mogę.

ocenił(a) film na 8
Xoxoxox

Acha. A , wiesz, że w takim razie podchodzisz pod trolla?

Ryloth

Niby dlaczego? To że ktoś ma oceniony tylko jeden film od razu oznacza że jest trollem? No litości

ocenił(a) film na 8
sentia

Jeden film oceniony na 1... Serio nie wydaje ci się to dziwne, podpadające pod multikonto/trolla?

Ryloth

Yyyy... NIE?

ocenił(a) film na 8
sentia

Jeden film oceniony od 2012 roku raczej nie świadczy o normalnym wykorzystywaniu konta na filmwebie:)

sentia

Odnoszę wrażenie, że na tym forum tak z 90% użytkowników nie do końca ogarnia co oznacza internetowy termin troll, także no właśnie.

Xoxoxox

Niedługo "awatary" zaczną być prowokujące i będą dawały podstawy do oskarżenia kogoś o bycie trollem..

ocenił(a) film na 8
sentia

Avatary typu "Korwin mój idol" to chyba raczej tak:)

ocenił(a) film na 8
Xoxoxox

Ja nie nazywam cię trollem, ale sam przyznasz, że to jest co najmniej dziwne.

ocenił(a) film na 4
Xoxoxox

Nie zgodzę się. Oscara zgarnąć powinny Małpy. Animacje człekokształtnych są tam fantastyczne.

Dealric

No w sumie też mogą dostać. Osobiście stawiam na Interstellar, bo czarnej dziury jeszcze nie przerabialiśmy, a ileż statuetek można przyznać za Andiego Serkisa ubranego w obcisły kostium.

ocenił(a) film na 8
Xoxoxox

Interstellar rzeczywiście ma rozmach.

Xoxoxox

I złoty kompas który pokonał transformers (i dobrze)

ocenił(a) film na 8
lolmiki

Dobrze, że przypomniałeś o kolejnej głupocie Akademii:)

Ryloth

Głupocie? Złoty kompas zdecydowanie zasłużył!

ocenił(a) film na 8
lolmiki

Efekty dobre. Na Oscara - zdecydowanie nie. Były inne filmy z lepszymi w tamtym roku.

Ryloth

Jakie?

ocenił(a) film na 8
lolmiki

Np. Transformers.

Ryloth

Oj nie. Trudniej jest animować 2 walczące niedźwiedzie niż kilka robotów. Do tego dochodzą jeszcze dajmony.

ocenił(a) film na 8
lolmiki

Transformers to arcydzieło pod względem efektów, tak jak Avatar. To, co było w Kompasie, to nic w porównaniu z tamtymi filmami.

ocenił(a) film na 8
Blaxi

za jakie kurna efekty? "kopiuj-wklej" orków? mam sentyment do Śródziemia i kocham nade wszystko LOTR, ale Hobbit to porażka i jedynie Unexpected journey trzymała jako taki poziom (do momentu pojawienia się Sebastiana i pędzących królików)

tolerancja91

Gówno mnie obchodzi do czego masz sentyment i co lubisz. Efekty w Hobbicie były świetne i to jest po prostu fakt.

ocenił(a) film na 4
Blaxi

Blaxi, nie zachowuj się jak ślepy, przygłupi fanatyk.
Zresztą efekty w hobbicie wcale nie są świetne. Są mocno sztuczne. I TO jest fakt.

Dealric

Za Smauga należą mu się wszystkie możliwe nagrody za efekty. I TO JEST FAKT.

Blaxi

W BPA widzimy go może przez 5 minut...Nawet najlepsza potwora nie zmaże 140 minut niedorobionego CGI

sentia

O Pustkowie mi chodzi.

ocenił(a) film na 4
Blaxi

Bez znaczenia. Nagroda jest za całośc a nie za jeden efekt. Świetny smok nie naprawi masy złych rzeczy.

Dealric

W Hobbicie nie było złych efektów.

ocenił(a) film na 4
Blaxi

jesteś tak ślepa czy tak zakłamana?

Dealric

Jestem Peter Jackson.

Blaxi

Koń, płynne złoto, spływ beczkowy. Otwórz oczy!

lolmiki

Ooooo ja Cię bardzo przepraszam. W którym momencie spływ beczkowy jest sztuczny? Zresztą złoto też wygląda dobrze.

Blaxi

Kiedy krasnoludy wypływają za bramę. Wtedy od razu widać że są wklejeni. Masakra.

ocenił(a) film na 7
lolmiki

To może sam leć do Nowej Zelandii i se wklej.Zawsze uważasz że to takie proste.

ocenił(a) film na 4
sentia

W całej trylogii tylko dźwięk, kostiumy i lokacje (miasta i wnętrza) trzymają bardzo wysoki, Oskarowy poziom.
Sama muzyka, choć jest dobra, to przy 6tym filmie z serii jest bardzo wtórna. Werdykty akademii bywają kontrowersyjne, ale porażka B5A jest dla mnie w pełni zrozumiała.

sentia

Interstellar powinno dostać chociaż nominację za najlepszy film...

ocenił(a) film na 7
sentia

"Montaż dźwięku", nie "dźwięk".

Sqrchybyk

To prawie to samo

ocenił(a) film na 7
sentia

"Prawie" robi wielką różnicę :) Fakt, że laicy tego nie rozróżniają (FW dawniej notorycznie mylił kategorie), ale "Sound mixing" i "Sound editing" to de facto dwa różne rodzaje filmowego fachu. Zazwyczaj przy produkcji filmu robią to dwa różne zespoły.

Sqrchybyk

A to tego nie wiedziałam

sentia

Hobbit to oczywiście gniot i nie powinien dostać żadnego Oscara, ale myślę, że należała mu się nominacja za najlepszą charakteryzację, efekty i piosenkę :)