A ja tak z innej beczki. nie słychać jakoś nic o arcyklejnocie. A w pustkowiu widzimy w pewnym momencie że Bilbo go w końcu zdobywa. Przynajmniej tak mi się wydaje - wygląda to tak jakby go złapał tuż przed założeniem pierścienia jednak kamera dosłownie tego nie pokazuje;) Jestem ciekawy czy ktoś z was to zauważył:) No chyba że to tylko ja mam takie wrażenie;)
Ogólnie fajnie to zrobili:) ja mam wrażenie że to było celowe żeby zwykły widz o nim zapomniał pod koniec pustkowia:)
Oczywiście, że Bilbo ma arcyklejnot, zresztą ze zwiastunów i zdjęć z planu można przewidzieć, że będzie ukrywał ten fakt przed Thorinem, wymknie się i przekaże go Gandalfowi lub Thranduilowi - tak jak to było w książce. W soundtracku też często przewija się motyw arcyklejnotu.
wydaje mi się ,że zwinął klejnot tuż po włożeniu pierścienia...to był moment zaskoczenia smoka. Dało to Hobbitowi jakieś 5 sekund na zabranie i ucieczkę zanim Smaug się ogarnął,że nic nie ma w paszczy. Potem już wiemy jak było, Thorin dobitnie pokazał jak mu zależy na Arcyklejnocie ponad wszystkim,więc Bilbo nie oddał go wiedząc co może zrobić z krasnoludem.